Programma EEF 2019

2019

Download het blokkenschema
vrijdag zaterdag zondag

EEF 2019

Eindelijk, het circus is weer op het eiland. Zeg ‘Cirque d' EEF’ en je gedachten dwalen als vanzelf af naar een stoet met een dansende acrobaten, een groepje steltlopers, klankkunstenaars, de gipsy queen, de vuurspuwer en de waarzegger. De optocht roept herinneringen op, maar vooral ook verlangen. Nostalgie en de aankondiging van een avontuur. We laten vanaf februari al  wat van die stoet passeren die op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni het Eindeloos Eiland aan doen. De EEF-Tickets liggen namelijk hier klaar.

EEF is theater voor jong en oud, duiken met dichters en schrijvers in boeken, in actie komen met hoofd of handen, relaxen aan de bosrand, ontmoeten en kennismaken, een droom en een sprookje, een verzameling intieme festivalletjes op een archipel aan eilanden, eindeloos  anders.

EEF is vooral muziek, eindeloos veel muziek . Van klassiek, pop, jazz, blues en folk tot het exotisch vreemde. Hieronder al een eerste rijtje namen: 

CIRQUE BIZARRE DE FEU

CIRQUE BIZARRE DE FEU

Vrijdag 14 juni

EEF is jarig, en dat vier je dan als festival met de bezoekers.  Vlaggetjes, lampjes, feestneuzen en natuurlijk …. de taart. Daarop staan al vijf kaarsjes … die veranderen op vrijdag- en zaterdagavond in een spectaculaire vuurshow. Daarvoor komen vuurkunstenaars/acteurs Yvon Linders en Marc Geraads  met hun Cirque Bizarre de Feu naar EEF. Theater, vuurkunst, acrobatiek, magie  …. alles wat  je van een nostalgisch circus kan verwachten.  
Direct na de entree dit jaar dus een kennismaking met de duistere  en mysterieuze wereld van de circusartiest. Het circus bevolkt het BUUTENDIEKS EEF eiland. De artiesten bieden daar een inkijkje in de kunst van het onverklaarbare en ongrijpbare.  Het is de EEF taart die symbool staat voor het onbekende en verrassende in de wereld van de verbeelding.  Een plek waar je voor iedere show best even terug kan keren.  Terug naar een begin  …  hier ontdek je het vuur, de passie en de kunst van het vermaken en verwonderen.

Behalve de vuurshows ’s avonds laat  zijn er alle festivaldagen walking acts en is er een circus voorstelling in de piste. Bovendien is het de plek voor diverse andere optredens zoals bij de opening een percussieconcert, Afrikaanse dans op zaterdag en een gamelanconcert en bellringers op zondag. Bij het circus een bord met daarop de tijden van de voorstellingen.

BEAR VALOUR

BEAR VALOUR

Vrijdag 14 juni

EEF heeft dit jaar een apart eilandje ingeruimd voor muziek met wortels (roots). Niet altijd gemakkelijk om te ontdekken waarin de traditie schuilt. Dat geldt zeker voor BEAR VALOUR. Een groep met een folky sound, verhalende teksten, melodieën die vormgeven aan een dromerig verlangen. Muziek die breekbaar in ijzingwekkend mooie harmonieën gevangen zit. Geboren uit het experiment, geëvolueerd naar organische songs.  Muziek die je mee neemt naar een thuis waar het veilig en goed is om te vertoeven. Luister Luister

ERIC VLOEIMANS

ERIC VLOEIMANS

Zaterdag 15 juni

ERIC VLOEIMANS komt met pianist Sjoerd van Eijck.
Er is geen (muziek)festival te bedenken waar Eric Vloeimans niet op z’n plek  zou zijn. Alle genres en hokjes kunnen bij hem overboord.  Hij kan zijn trompet laten schreeuwen en fluisteren, maar altijd om je het gevoel te geven dat iemand je meeneemt naar een plek waar je had willen zijn, dierbaar of onontgonnen. Intieme akoestische huiskamer klanken. Om bij weg te dromen. Onderuit  of op het puntje van je stoel genieten in het  EEF ‘Boktheater’ op de vroege zaterdagmiddag,  LUISTER LUISTER

AAD - KUNSTCREWXXL

AAD - KUNSTCREWXXL

Zaterdag 15 juni

Soms komen de grootste verrassingen van heel dichtbij. Ineens is er een nieuwe jonge Zeeuwse band met weliswaar al wat ervaren muzikanten, maar toch weer spiksplinternieuw. Even luisteren en al gelijk is er dat ‘wow’ gevoel. Noem het een soloproject van Adriaan van den Berg (o.a. Jimmy Dumbbell) en Anouk van de Zande (o.a. Zaniac), maar dan wel met bassist en drummer erbij. Een echte band dus. Vooral de songwriter kwaliteiten van Adriaan komen herkenbaar terug, maar ook zijn kortdurende carrière als succesvolle singer-songwriter. Mooie Melancholie ligt op de loer met fraaie uitgebalanceerde droompop en getemperde maar ontregelende progressieve rock. Een eerste album dit jaar was al meteen raak. AAD zet een ferme stap in vernieuwing en verjonging van de Zeeuwse pop. Zaterdag eind van de middag toch maar even zien en dan ook geloven.LUISTER

INKT

INKT

Zondag 16 juni

Muziek die een ontmoeting is. De vriend die je traditie noemt komt de rebelse vernieuwer tegen. De groep INKT geeft sowieso een concert dat balanceert op de klanken van chanson, kleinkunst, pop, folk en levenslied. Vorig jaar nog maar een debuutalbum, maar de muziek klinkt al als een tijdloze symfonie van tristesse en ‘joie de vivre’. En dat in een taalkundig gestileerd Nederlands. ‘Niks nieuws’, denk je, vergeet het …. niets lijkt op wat het is. LUISTER LUISTER

Bandgladesh ‘Bubble’ music

Bandgladesh ‘Bubble’ music

Zaterdag 15 juni

Een muziekgroep die iets toevoegt aan de muziek die ze maken. Behalve een ongebruikelijk samenstelling van instrumenten nemen ze een eigen bubbel mee waarin ze optreden. Het brengt de luisteraar in een sfeer die bij de muziek past- soms meditatief, dan weer bevlogen en experimenteel. Een concert van Bandgladesh  is vooral een ervaring.  Met trompet, twee handpan drums en Afrikaanse harp n’goni) een feestje voor de verbeelding.
Muzikanten: Ania Brzezinska, Joris Cohen, Javier Murugarren en Hassie Dune. 

Balcony Girls – muzikale wereldreis

Balcony Girls – muzikale wereldreis

Zaterdag 15 juni

Met Moniek de Leeuw op viool en Ilse Roskam op accordeon is een muzikaal kinderfeest voor alle leeftijden gegarandeerd. Samen hebben ze de hele wereld rondgereisd op zoek naar bijzondere muziek, waardoor ze terechtkwamen in zigeunerdorpjes in Roemenië, een oude muziekschool in Bulgarije, een groots carnavalfestival in Brazilië en de oude cajunkroegen van New Orleans. En meedoen kan, de instrumenten liggen klaar en dansen maar!

DEFORM /AVIVA

DEFORM /AVIVA

Zondag 16 juni

Joris Cohen (hangdrum) en Moniek de Leeuw (viool), met dansers in een bijzonder ontwerp van choreograaf Iris Woutera. Sculptuur, muziek en dans komen daarin samen. Een ode aan het menselijk lichaam, gracieus en betoverend. De muziek als een ingetogen soundscape begeleidt de vormen en dansers. Bekijk hier een optreden

Theatergroep Roerend Goed - De Wetten van het Bos

Theatergroep Roerend Goed - De Wetten van het Bos

Zondag 16 juni

Twee vrouwen zwerven in het bos. Dora is op de vlucht voor haar jaloerse echtgenoot terwijl dochter Fannie haar tevergeefs probeert over te halen om terug te keren. Een reeks bizarre ontmoetingen zorgt ervoor dat zij alleen maar verder van huis geraken;  de Wetten van het Bos blijken even absurd als meedogenloos. Roerend Goed is een theatergroep die begrijpt waaraan festivaltheater moet voldoen. Dit keer een voorstelling - kort en hevig -  in het EEF Bos. Een bewerking naar een stuk uit 2002 van Alex van Warmerdam (Welkom in het Bos). Theater voor alle leeftijden, wel met de mededeling dat het niet specifiek kindertheater is, alhoewel dwars door de teksten en absurditeit voor volwassenen heen kunnen ook kinderen vanaf 8 jaar volop genieten.

Autosalon  – dansvoorstelling Vloeistof

Autosalon – dansvoorstelling Vloeistof

Zondag 16 juni

Autosalon is een korte voorstelling in het EEF bos … . een spannende voorstelling die je vanuit een volvo740 beleeft.
Neem plaats in het pulitzerinterieur van onze luxe sedan. Bekijk de wereld eens heel anders. Vanachter de licht getinte ruiten van een volvo 740, geparkeerd in het bos, zie je een vrouw alleen. je ogen volgen haar onbeschroomd, steeds draai je je hoofd om haar bij te houden. uit de autoradio klinkt muziek. donkere beats geven het steriele grijs van de parkeervlakken kleur. De entourage verandert in een filmische dans....ben jij wel veilig?
Dansers: Aisling Riannon, Andrea Beuggrt, Anja Reinhart, Josephine van Rheenen

BELLRINGERS

BELLRINGERS

Zondag 16 juni

Bij de podia circus en buutendieks dit EEF weekend ook vreemde ‘vergeten’ geluiden. Daar passen De Bellringers bij. Dat zal weliswaar herkenbaar klinken, maar is behoorlijk weggezakt uit het collectieve bewustzijn. Met een arsenaal aan handbellen en een groep bellringers is een torenklok of carillon ineens overbodig. Maar het effect is hetzelfde; een monumentaal geluid. Het levert bovendien een mooi schouwspel op en het zijn ook hier de klank en muziek die het ambacht to kunst verheffen. De Bellringers uit Goes hebben inmiddels al bewezen dat het goed is het geluid naar de 21ste eeuw te halen en terug  te stoppen in dat collectief geheugen. Beleef het bij EEF.

BROEDER DIELEMAN

BROEDER DIELEMAN

Vrijdag 14 juni

Het heeft even geduurd voordat Broeder Dieleman (alter ego van Tonnie) met een nieuw album van zich liet horen. Niet dat het stil was sinds het debuut uit 2012 ‘Alles is IJdelheid’. Filmmuziek, een toer met de Amerikaanse singer-songwriter Bonnie Prince Billy (Will Oldham), een voorprogramma voor Kris Kristofferson, en zowel in Nederland als België een aanzienlijk aantal optredens. Een Zeeuw met Axels dialect die dus als muzikant vooral buiten Zeeland te zien en te horen is. Lovende kritieken en dat met, voor niet-Zeeuwen, best een moeilijk dialect. Dieleman weet echter met vaak minimale middelen een sfeer te veroorzaken die raakt, ontroert en suggestief in ieder nummer een wereld oproept, omfloerst met bijbelse metaforen. En dan te bedenken dat de wortels liggen in de Zeeuwse klei, dorpen, en tradities en in de ziel van een volksaard die dreigt teloor te gaan. Broeder Dieleman speelt met verleden en komt altijd in het hier en nu terecht. Gospel, folk en americana gaan hand in hand met iets dat een Zeeuwse oorsprong heeft. Dat verklaart de herkenning tot ver buiten de provincie. Het onderstreept het vakmanschap van de man die bovendien het experiment niet schuwt.  ‘Komma’ heet dat nieuwe album (september 2018). Het is een uitnodiging mee te reizen door een vaak dreigende en duistere wereld.  Ga mee, laat je ontroeren, met band bij EEF op vrijdagavond.

DELTA BLUESBAND

DELTA BLUESBAND

Vrijdag 14 juni

Ze waren al eerder te gast bij EEF en komen dit jaar terug. Dat heeft weer alles te maken met de manier waarop deze oudste bluesband van Zeeland de muziek benadert. Vanuit een diep respect voor de wortels van de blues dus, maar dan door de ogen van die jaren zestig jongeren die vol bewondering naar die Amerikaanse giganten luisterden. John Lee Hooker, Sonny  Boy Williamson, Muddy Watwers, Howlin’ Wolf  ….  Muziek die in de vroege jaren zestig in Engeland voor een vloedgolf aan inspiratie zorgde. Tot verbazing overigens van de (blanke) Amerikanen zelf, die daardoor pas ontdekten wat ze in hun achtertuin  hadden liggen. Engeland werd het bluesland. Niet voor niks stak Jimi Hendrix de oceaan over. En terwijl Keith Richards en Mick Jagger nog met verbazing luisterden, naar die overzeese blues,  ging in de provincie Zeeland John Millhouse er al mee aan de slag. Tot nu toe is het de Delta Bluesband gelukt het gevoel dat daarbij hoorde overeind en levend te houden. Geen vervlakking of commercialisering. Gewoon doen wat uit de bron naar  boven welt. Dat mag bij EEF gehoord worden.

PAUL CHERRYSEED

PAUL CHERRYSEED

Zaterdag 15 juni

Gitaar, accordeon en zang … maar toch lijkt het of er een heel orkest staat op podium Hout. Paul (de stem en gitaar) en Ilse (accordeon en backing vocals) vallen in de categorie popmuziek als singer-songwriters, maar wel met een twist naar ‘latin’, ‘folk’ en ‘gospel’. Dat is niet alleen bijzonder, ook nog eens zomers en luchtig, ondanks het lief en leed dat in de teksten passeert. Het hippietijdperk is niet ver weg en vandaar de kwalificaties troostrijk, breekbaar en hoopvol. Liedjes verpakt als dansende verhalen.

The Black Feathers

The Black Feathers

Zondag 16 juni

Het is dus niet onmogelijk om terug te grijpen op tradities en roots en toch nieuw en modern te klinken. Dat lukt het Britse duo The Black Feathers in ieder geval en levert de herkenning van blues en folk in hun eigen americana sound. Bij gitarist en zanger Ray Hughes en zangers Sian Chandler merkt je bovendien dat ze die magie hebben waarmee muziek, stemmen en arrangementen meer is dan de som van die onderdelen. Iets natuurlijks, ongrijpbaars maakt het spannend en ontroerend tegelijk. Het debuut album kwam al direct met vijf sterren in de muziekbladen.

DAVID RONALDO

DAVID RONALDO

Vrijdag 14 juni

De Belgische band rond zanger-songwriter-gitarist David zorgt voor een bonte mix van roots, americana tot rock. Een logisch vervolg op de bluesroots waarmee  De Delta Bluesband de avond begon. David Ronaldo interpreteert op zijn manier de songs van zijn gitaarhelden en favoriete singer songwriters (Neil Young, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Johnny Cash, Steve Earl, Jimi Hendrix, The Stones). Ze worden in een semi akoestisch jasje gestoken en afgewisseld met enkele eigen songs. Gewapend met akoestische gitaar, gezegend met een rauwe doorleefde stem en ondersteund door een bluesy lead gitaar en percussie brengen David Ronaldo & The Dice een intiem concert in een sfeervolle setting.
David Ronaldo - zang/gitaar, Charly Verbinnen – gitaar, backing vocals, Marco Epis – percussie

NYK DE VRIES

NYK DE VRIES

Vrijdag 14 juni

Nyk de Vries was al in 2017 te  gast bij het Eindeloos Eiland Festival. Hij imponeerde met een voordracht in de vorm van een hoorspel. Naast romans publiceerde hij bundels met ‘proza gedichten’.  Daaronder de bundel ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen’ (Arbeiderspers, 2013) die werd  genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs.
Nyk de Vries ontving in 2016 de Piter Jelles Priis voor letteren van de gemeente Leeuwarden. ‘In zijn roman Renger (Arbeiderspers, 2015) is Nyk de Vries er in geslaagd de sfeer van het arbeidsmilieu uit de Friese Wâlden op te roepen’, aldus de jury, die spreekt van ,,een meeslepende roman die je in een adem uitleest’’.  De jury vergelijkt het boek met schrijversdebuten van Tommy Wieringa en A.F.Th. van der Heijden. Nyk de Vries dankt zijn populariteit, behalve aan zijn boeken en gedichten ook aan zijn (festival)optredens, onder andere bij Lowlands en Oerol. Met zijn laatste programma ‘De Grote Vakantie’ komt hij naar terug naar het Eindeloos Eiland Festival.  

RUMBARISTOS

RUMBARISTOS

Vrijdag 14 juni

De Rumbaristos zijn een rumbaspeler uit Spanje, trompettist /accordeonist uit Polen met Italiaanse invloeden en een bassist en percussionist uit België. De twee Belgen Thomas de Smet en Roel Poriau hadden al eerder iets onmogelijks bijeen gebracht met hun band Think of One . Denk aan de Weense wals die zich laat onderdompelen in Afrikaanse en Arabische klanken. Ze toerden als freaky wereldmuziekband door talrijke landen en dan ontmoet je interessante zielen. Bijvoorbeeld Willy Fuego en Thomas Morzewski. Die laatste kun je op sommige dagen ook aanspreken als Dom Tomasino. In 1 klap heb je dan het hele scala aan Spaanse invloeden en de Balkan en Italiaanse tradities er bij. Nu weet waarschijnlijk nog niemand hoe dat klinkt. Lijkt ons een reden om het laatste festivaluur van de vrijdag gewoon mee te maken. Denk …. een feestje!
Willy Fuego : Spanish guitar and lead vocals, Thomas Morzewski : accordion + trumpet + keyboards + lead vocals, Roel Poriau : drums + percussions + backing vocals, Thomas De Smet : bass + backing vocals

DJ VINDICTIV

DJ VINDICTIV

Vrijdag 14 juni

We gooien er vrijdag  al een paar feestjes tegenaan. Eind van die eerste EEFdag in Boktheater met Rumbaristas, halverwege de avond een Ierse jamsessie in de keltische EilandPub en daarna een demonstratie geluidskunst met een dansbaar ritme door DJ Vindictive met een jonge drummer op het EEF Kunstcrew eiland. Vindictive (Chris Smith) was ook al eerder te gast om EEF een heerlijke klankboost te geven. Net voordat hij voor wat optredens naar Duitsland vertrekt dus ook dit jaar voor iets speciaals op het terrein waar jong talent mag schitteren.  DJ Vindictiv  heeft eerder het podium gedeeld met namen als Public Enemy, De La Soul, Kid Koala, Wayne Shorter, Eric Vloeimans en Baba Sissoko. Niet mis dus.  Dit jaar staan onder meer North Sea Jazz en de International Music Meeting met het Fringe Orchestra op zijn speellijst. Bij EEF met een talentvolle jonge drummer!

KUNSTCREWXXL met PopSport

KUNSTCREWXXL met PopSport

Vrijdag 14 juni

Zeeland scoort hoog op de ladder van projecten waarin jongeren hun passie in muziek (of een andere kunstdiscipline)  kunnen uitleven. Niet een schoolse aanpak met presteren als doel, maar spelen met je passie en dat vooral samen met anderen. Een beetje competitie kan geen kwaad, maar ook dat als een spel. Bij EEF jaarlijks een presentatie van wat dat aan talent oplevert. En dat is niet mis, kom maar eens langs bij het EEF eiland wat als toekomstmuziek en Kunstcrew op het festivalterrein is te vinden. Vrijdag het PopaanZee Academy onderdeel PopSport op diverse podia, zaterdag  het PopAanZee GOLD project en zondag kunnen bezoekers zich extra laten verrassen door de voor EEF bedachte producties waarin verschillende passies mooi samenkomen …. echt EEF XXL dus en in samenwerking met De Kunstbende Zeeland.

Vrijdag vanaf 19.00 uur optredens van: de bands Cendal, Nameless en spoken word/rap-act SuperMarct en singer-songwriter acts FAURE, Sigourney de Roos en Kiki de Klerk met haar muzikanten

JSRL

JSRL

Zaterdag 15 juni

JSRL de letters die staan voor  de gitaristen JULIO en SIFRA, zangeres ROWENNA & percussioniste LENYA.  Bijzondere talenten met een eigenzinnige invulling van hun favoriete songs. Rowenna met een heldere atletische stem en de begeleiders met genoeg muzikaliteit in huis om  

Caravan rand KREEK

Zaterdag 15 juni

DE HUISMUSSEN
‘Onder de wol’ heeft het programma van De HUISMUSSE. Het speelt zich af in een caravan die aan de EEF kreek is te vinden. Voor wie even wil bijkomen, nieuwsgierig is of nooit eerder in een caravan heeft geslapen. Want dat doen de HUISMUSSEN in die caravan: ze stoppen je lekker in en zingen je toe. En de oldskool kip van de mussen is ook nog eens erg sfeervol. Met Annelies van der Haar, Bregje de Heer, Edith Mulder en Lotus Tjoonk. Reken op 10 minuten per sessie  … en de tijden staan op het bord bij de KIP.

Lowland Paddies &  Tobermore

Lowland Paddies & Tobermore

Vrijdag 14 juni

Ieder jaar biedt EEF wel iets met Keltische muziek. We willen ons profileren als een festival met een breed scala aan stijlen en dan horen Ierse en Schotse tradities daar als vanzelfsprekend bij. Dus dit jaar op vrijdag een speciale locatie met 2 bands die op eigen wijze de Keltische muziek vieren en ook nog eens lekker samen kunnen jammen. Daarvoor richten we graag een Keltische Pub op. 
Lowland Paddies: Vijf jonge Nederlanders die in hun tienerjaren verknocht raakten aan de Ierse folk. Dat zijn de Lowland Paddies. Wat in 2004 begon als onschuldig muzikaal experiment op de middelbare school, draaide uit op een succesvolle band met optredens op verschillende podia in binnen- en buitenland. De Lowland Paddies maakten tot nu toe twee albums. 
De band bestaat uit: Jasper Langenberg (trekzak, zang), Robbert Langenberg (banjo, mandoline, zang), Anneke Eijkelboom (viool), Hanneke Nagtzaam (fluiten, bodhrán, zang) en Jiroh Matulessy (gitaar).
Tobermore: Soms lieflijk en sussend, vaak opzwepend en stampend. Over de folkmuziek van Tobermore wordt vaak gezegd dat het de luisteraar direct in vervoering brengt. Veel draait om de vaak mooie, melancholische melodieën. Soms met een bitterzoet randje. De Tobermore muzikanten zijn allen begenadigd zangers en tillen daardoor elk lied tot duizelende hoogte met hun intense vocale harmonieën. Energieke, lyrische en uitbundige Ierse folk muziek en bewogen oldtime country liedjes.

LES FAUVES: Fanfare 9x13

LES FAUVES: Fanfare 9x13

Zaterdag 15 juni

Neo-Fanfare 9x13
Met tuba, trombones, trompet, saxen, fluit en percussie brengt 9×13 hedendaagse muziek naar een breed publiek. 9×13 daagt componisten uit tot het schrijven van een nieuwe compositie of arrangement voor deze hedendaagse fanfare. Met een swingende of juist strakke choreografie en een uitgekiende en uitdagende regie brengt het ensemble nieuw gecomponeerde muziek rechtstreeks naar een groot publiek. Of dat nu op festivals, in het park, op straat, bij allerlei feestelijkheden of in de concertzaal is.
Les Fauves
Negen levens kruisen elkaar in een dynamische hotellobby die op het eerste gezicht kleurrijk en vrolijk oogt, maar onder de oppervlakte een wereld van melancholie over dingen die nooit waren verbergt…
De kleurrijke productie waar 9×13 in 2019 mee naar festivals trekt heet Les Fauves. Geïnspireerd op de schilderstroming het Fauvisme (De Wilden) uit de 20e eeuw, het door Ilja Leonard Pfeijffer zo mooi beschreven verval van Hotel Europa, en de surrealistische werelden van filmmaker Wes Anderson, worden scenes opgevoerd die plaatsvinden in een denkbeeldige hotellobby. Een plek waar de levens van mensen op allerlei manieren met elkaar in contact komen. Op het eerste gezicht vrolijk en vol levenslust, maar ook altijd met een zweem van melancholie en verlangen.
Alvast kijken

Tijdens EEF vindt de try-out/avant-première van Les Fauves plaats.

MONIEK DE LEEUW CD presentatie

MONIEK DE LEEUW CD presentatie

Zaterdag 15 juni

Moniek de Leeuw presenteert 15 juni haar eerste solo album ‘ Sea Roots’ 
Violiste en componiste Moniek de Leeuw, met haar ‘Roots’ in Zeeland, is een muzikale wereldreizigster! Noem het wereldmuziek, gypsy, klezmer, New Orleans-style, of hoe je wilt ; met haar eigen geluid en improvisatietalent doet het etiket er eigenlijk niet meer toe. Er gaan geruchten dat Moniek kan vioolspelen en tap-dansen, tegelijkertijd!
15 juni presenteerd Moniek bij EEF haar eerste Solo album ‘ Sea Roots’ samen met haar geliefde bandleden van de Balcony Players, waarmee ze al vaker optrad bij het Eef festival. Na het uitbrengen van 2 albums met de Balcony Players, reisde en toerde Moniek solo & met verschillende bands in o.a  India, Israel, Louisiana en de Balkan! Geïnspireerd door de muziek uit die landen, componeerde ze bijzondere muziek met een mix van folk , klezmer en gypsy muziek! 
De CD release toer begint 15 juni in Zeeland, en gaat deze zomer door in onder andere België en Zwitserland! In Oktober gaat Moniek haar CD presenteren in Israel & daarna staat New Orleans in de planning!
Moniek  - viool, piano, Ilse Roskam - accordeon/zang, Daniel van Huffelen - Contrabas, Polle van Gijzel – Drums

 

Inlaag Moniek

Zaterdag 15 juni

Moniek treedt zaterdag ook op met accordeoniste onder de naam BALCONY GIRLS bij INLAAG met een ‘reis’programma voor kinderen. Ze kunnen meedoen!

ZOEM met echte IMKERS

Zaterdag 15 juni

ZOEM met echte IMKERS
Bijenhotel maken – bijen-observatiekast – workshop lippenbalsem

KEES & KOOS

Zaterdag 15 juni en zondag 16 juni

WAAR IS HARRY?
Harry, de kat van Oma Kees & Oma Koos is weg… wat raar, dat doet ie anders nooit… Er kwam een vlinder binnenvliegen en Harry ging er zómaar achteraan. Misschien is Harry verdwaald?
We moeten Harry zoeken, alle kinderen zoeken mee. Een tocht langs verschillende huizen, hokken en nesten. Als we Harry gevonden hebben, wordt het een waar knuffelfeest.
De voorstelling (voor 2 +, ca. 30 min.) is  geïnspireerd op het boek ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers.

JEREMY LAHR BAND

JEREMY LAHR BAND

Zaterdag 15 juni

Jeremy Lahr zocht zijn weg via jaren 70 rock naar  punkrock en een alternatief  singer-songwriter genre. Na deelname aan popprojecten zete hij een volgernde stap naar een muziekopleiding. En dan komen ineens die diverse genres samen. Dat horen we dus allemaal in een uitgebalanceerde eigen stijl terug bij zijn  de Jeremy Lahr Band.

 

HANDKERCHIEF

HANDKERCHIEF

Zaterdag 15 juni

Handkerchief is een jong collectief uit Antwerpen. Een band  die graag speelt met een arsenaal aan muziekgenres zoals rock ‘n roll, blues, ska, gypsy, gospel, surf, calypso and rumba. In 2015 verscheen een eerste album ‘Dancing Bones’ en in 2017 kwam de opvolger ‘Sean Rain River’.  Muziek die altijd rauw en ongepolijst blijft, met een doorleefd randje waar vooral zanger Christof Annaert  met zijn ‘Tom Waits’ geluid aan bijdraagt. Uiteindelijk is het een feest om te horen, en vooral lekker om op te bewegen. We denken dat stilzitten geen optie is. Past dus helemaal bij de inmiddels traditionele afsluiting van de EEF zaterdag!
Handkerchief is: Christof Annaert (Vocals, Guitar, Blues Harp), Tijs Bonner (Organ, Piano, Guitar, Vocals), Tom De Wilde (Drums), Simon Beeckaert (Double Bass), Rein Reggers (Tenor saxophone), Floris De Smet (sax), Lies Vandeburie (Trumpet) en Nele Paelinck (violin, accordion).

VAGANTEN KOST

VAGANTEN KOST

Zaterdag 15 juni

Op het podium waar de wortels van muziekgenres doorklinken beginnen we zaterdag met de traditie van het volkslied. Het duo Anna en Peter Clijsen (zang, harp en gitaar) reizen al  6 jaar met  eigen werk en stukken uit renaissance en op Keltische- en Noorse volksmelodieën geïnspireerd werk. De liedjes van Peter zijn deels gedicht in ‘een kleine taele’, een type nedervlaams.  Het duo is tot in Frankrijk te horen.  Dat rondreizen is iets wat bij echte vaganten hoort.  Hun reis voert dit jaar naar het EEF bos, waar tradities bloeien als nooit tevoren. 

Blueberry Blossom Band

Blueberry Blossom Band

Zaterdag 15 juni

Microfoon in het midden en de acht muzikanten daarom heen. Bluegrass, hillbilly en country dus in het bos. Amerikaanse tradities uit de zuidelijke staten. Heel herkenbaar en een onuitputtelijke bron om mee te werken. De Bluesberry Blossom  Band doet de rijkelijk en naar hartenlust. Met die instelling weet je al snel de ziel van deze muziek te raken. met een lekker up-tempo americana sausje. De Blossoms komen voort uit ontspannen jamsessies en spelen nog steeds met het daarbij behorende en aanstekelijke enthousiasme. Hillbilly voorzien van een lekker up-tempo americana sausje.

ESKINA

ESKINA

Zaterdag 15 juni

Pop en neo-klassiek komen bij Eskina heel dichtbij elkaar.  De muziek heeft iets weg van een ontmoeting tussen Radiohead en Philip Glass. Minimalistisch en Alles draait in deze band om gitarist Merel van den Hoek. Met haar band  imponeerde ze in 2018 in bij De Grote Prijs van Nederland toen nog onder de naam VanHoek. Inmiddels zijn de opnamen van een debuut CD voltooid.  Niet op wachten, maar dus eerst naar podium Hout in het EEF bos. 
Merel van Hoek (guitar/compositions), Kellen McDaniel (viola), Berber Heerema (violoncello), Joop de Graaf (bass), Milan Pestel (drums)

Golden Glows

Golden Glows

Zaterdag 15 juni

Nooit kreeg de Amerikaanse folkmuziek een glanzender eerbetoon dan door de Belgische Golden Glows. In het thuisland weten ze dat al geruime tijd, uitverkochte zalen daar. Het kan geen kwaad dat hun muziek ook hier die status krijgt die het verdient. Soms adembenemend mooi, dan weer onheilspellend donker of onnavolgbaar krachtig. De sturende melodieën bepalen de sfeer en de spanning die in hun songs besloten ligt. Mooie stemmen doen de rest. Alles wijst richting folk met country en gospel als leidraad.  Maar verrassen kunnen ze ook, zoals met het uitbrengen van een korte film compleet met een eigen soundtrack..  Afterglow heet dat Golden Glows product. Maar het zijn vooral hun concerten en een serie albums/songbooks die te beluisteren zijn als een historisch verantwoorde bloemlezing van de Amerikaanse folk. Een aanrader!

Bridget & The Goldfish

Bridget & The Goldfish

Zaterdag 15 juni

Bridget is een fladderaar wiens tochten haar door heel Europa en Latijns-Amerika hebben geleid. De sporen daarvan draagt ze nog op haar vleugels, en neemt ze dan ook mee in haar muziek. Zo zingt ze graag in het Frans, Engels en Spaans over onder andere onbereikbare liefdes, maar ook over de rare, onrechtvaardige wereld waarin we leven. Bridget laat daarover haar gedachten gaan, maar doet dat vaak met een mooie en vooral mooie muzikale glimlach. Met The Goldfish en de inbreng van de muzikanten beweegt de muziek zich ergens tussen folk en chanson. Niet vreemd dus dat de groep de Prix de la Créativité van de Alliance Française Nederland op de Concours de la Chanson heeft gewonnen.  Dat brengt ze  eerder vandaag ook nog naar het EEF Café chantant  voor een ‘Franse sessie’. 

EEFRAPCREW

Zaterdag 15 juni

Zaterdagavond 15 juni EEFRAPCREW
Op zaterdagavond  even lekker rappen. En dat met de beste aanstormende Zeeuwse rapacts. The Family First dit jaar uitverkoren voor deelname aan PopaanZee Gold, sTony, die daar vorig jaar aan deelnam en nu duizenden volgers erbij krijgt bij elke stream die hij online zet. Qube ging er dit jaar al met de titel Zeeuwse Belofte 2019 vandoor. Dat belooft dus wat!

The Family First

The Family First

Zaterdag 15 juni

EEFRAPCREW The Family first zijn zanger Gayito Joval en rapper Thenselo. Ze maken zomerse vrolijk en positieve muziek in de genres dancehall en R&B. Met over de 400.000 streams op Spotify en hier en daar optredens in Zeeland timmeren ze al goed aan de weg. Ze vonden het tijd om erkenning te krijgen voor wat ze doen en wie ze zijn. En die kans krijgen zij binnen het traject van Popaanzee Gold waarbij veelbelovende Zeeuwse acts een jaar lang gecoacht worden in hun creatieve en zakelijke ontwikkeling.

La Chapelle Sauvage

La Chapelle Sauvage

Zaterdag 15 juni

Op zaterdag een aantal klassiek geschoolde muzikanten die de grote meesters naar EEF brengen: La Chapelle Sauvage’. Het klinkt als de titel van een spannende avonturenfilm. Voor een muzikaal avontuur zorgen ze zeker. La Chapelle Sauvage ontstond onder impuls van de jonge Belgische dirigent Karel De Wilde. Hij kwam met een internationaal initiatief om jonge professionele musici uit heel de wereld samen te brengen. Wat hen bindt en typeert is een wilde en ontembare muzikale ambitie met een eigentijdse, kritische en reflectieve houding.  Daar ga je dus voor zitten. Dat kan op het EEF eiland SSST waar boeken en klassieke muziek samenkomen; Karel de Wilde komt achtereenvolgens met achtereenvolgens een strijktrio met werk van Beethoven, een sextet met de vier seizoenen van Vivaldi en tenslotte een kwartet voor een set ‘zomerse muziek’ van Purceel tot Gershwin.  Maestro …. Laat het avontuur maar beginnen!

VIERdeMUZIEK

VIERdeMUZIEK

Zaterdag 15 juni

Vier mensen vieren het leven met het maken van kleinkunnst. En komen ze langs bij EEF dan blijft het niet bij muziek, maar komt ook dans om de hoek kijken. Daarvoor schuiven de dansers van Stichting Dansz aan. De liedjes  komen uit het hart, de dans uit alle vezels van het lichaam.  De liedjes behoren veelal tot het cultureel erfgoed, zoals het werk van Toon Hermans. Overwegend Nederlandstalige luisterliedjes dus, mooi en ontroerend … echt uit het hart. Het zingen gebeurt zowel solo als meerstemmig. Een feestje dus, en dat daar dans bij past maakt het bovendien zichtbaar bijzonder. 
De muzikanten: Wilbert van Waas (bariton), Rianne Walhout-Ivens (mezzosopraan),  Peter Reinders (tnor), Dick van Waas (tenor, gitaar).

Le Jardin Secret - KUNSTCREWXXL

Le Jardin Secret - KUNSTCREWXXL

Zaterdag 15 juni

België heeft een reputatie als het gaat om grote componisten, muzikanten zangers. Django Reinhardt, Toots Tielemand, Brel, Adamo …. Wereldberoemd. Maar nog meer namen komen nauwelijks tot over de grens. Niet omdat ze minder zijn, maar behalve in eigen land gewoon niet ontdekt. Misschien wel omdat je iets moois voor jezelf wil houden. Dat gevoel krijg je als je de muziek van Gentenaar Lieven Tavernier hoort. Ingetogen, melancholiek, romantisch en van een hartverscheurende schoonheid. Gerard van Maasakkers had al een bescheiden succes met zijn lied ‘fanfare van honger en dorst’. Maar veel bleef hier onbekend. In Zeeland trad hij op bij muziekfestival Pasorale in Nisse. Daar bleef het bij. Maar nu bij EEF een bijzonder eerbetoon door andere ‘grote’ Belgische muzikanten. Ze noemen zich Le Jardin Secret en komen met een Frans repertoire bedacht en geschreven door Lieven Tavernier. Zijn muziek vertrouwd hij toe aan zangers Kimberley Claeys (Little Kim) . Ze krijgt muzikale begeleiding van onder andere Philippe de Chaffoy (viool), Stan Vangheluwe (piano), Mario Vermandel (contrabass) en speciale gast, Rony Verbiest (sax, mondharmonica, accordeon). Hun muziek blijft niet beperkt tot de vertalingen van Tavernier. Ook andere componisten en eigen werk komen aan bod.

 

Douwe Eisenga

Douwe Eisenga

Zondag 16 juni

Douwe Eisenga is een componist die pas sinds twee jaar weer zelf de concert podia betreedt, Daarvoor was het werk toch vooral bestemd voor anderen. Maar zijn naam krijgt een enorme duw als zijn compositie ‘For Mattia’ vorig jaar hoog in de Hart & Ziel eindigt. Een stuk muziek met een verhaal. Maar voor wie dat verhaal niet kent is het even aangrijpend en adembenemend mooi. Een indrukwekkend monument En dat in al zijn schijnbare eenvoud. Het viert de stilte en tikt in cadans de tijd weg … huiveringwekkend en meeslepend mooi! ‘For Mattia’ is nu ook de titel van een nieuw album met Eisenga als muzikant en componist. 
Zondagmiddag bij EEF Douwe Eisenga solo achter de piano met stukken van dat nieuwe album.  Even later die middag ook een optreden samen met het Saxofoon collectief West. Een middag waar de veelzijdigheid van Eisenga’s werk aan bod komt en de handtekening van de componist duidelijk herkenbaar onder ieder muziekstuk zal staan.

sTONY

sTONY

Zaterdag 15 juni

EEFRAPCREW Vorig jaar was Antonio Lorello (sTONY) al bij EEF met zijn groep Zero-One –Eighteen. Maar hij had meer in zijn hoofd, dingen die met de groep niet konden. Dus pakte Antonio het solo aan onder zijn artiestennaam sTONY . En dat was geen verkeerde keuze. Bijzondere teksten en zelfs een meezinghit (Loes onder de DOUCH) vloeiden uit gedachten naar een groeiende schare fans.  Een EP vindt gretig aftrek op de bekende steamingsdiensten. sTony zet Zeeland op de kaart als hiphopland. EEF doet mee.

ILSE VOORHOEVE

Vrijdag 14 juni

De Zeeuwse zangers Ilse Voorhoeve heeft een groot arsenaal muzikale passies om uit te putten. Van klassiek tot pop via musical en jazz  beheerst ze de genres. Vorig jaar nog met kleinkunst en liedjes en gedichten van Annie MG Schmidt, dit jaar met eigenzinnige bewerkingen van  uit de jazz catalogus. Daarvoor komt ze voor twee sets naar het EEF KREEEK Podium. Klassiek afgestuurd gitarist en oud-docent gitaar aan de muziekschool Pierre de Nijs zal Ilse begeleiden. 

SAAR

Zondag 16 juni

Clown SAAR was eerder te gast bij EEF, Vooral voor jonge kinderen (2+) is ze er dit jaar met haar programma (ca. 35 minuten) ‘SSST TIJGER SLAAPT’ . Een mooi vormgegeven interactieve voorstelling naar het prentenboek van Britta Teckentrup.

SPONS & DRAAD

Zaterdag 15 juni

Muzikanten die klanken binnen het collectief een eigen weg laten zoeken. Experimenteel en ondefinieerbaar, een muzikaal anarchisme. Dansbaar en poëtisch. Da-Da Punk

Mentasticles

Zaterdag 15 juni

Zaterdag bij INLAAG/EEF BEACH 13.30 – 14.00 uur. Mentasticles: 
Wat? Je leert op een voelende manier je lichaam en bewegingen kennen. Daarbij staat genieten en gemak voorop. Denk aan soepelheid, en een ontspannen natuurlijke houding. Nieuwsgierig …  gewoon eens meedoen.

LENA

LENA

Zondag 16 juni

Geen fratsen, muziek zoals LENA vindt dat het gespeeld moet worden. Old time uitvoeringen dus van country, bluegrass en zelfs het helemaal nog niet zo oude genre americana waarin zo’n beetje alle traditionele stijlen uit de zuidelijke staten van de VS samenkomen. LENA is een band uit Gent en omstreken. Twee dames en twee heren, harmony vocals en gitaar, bas, percussie en banjo/mandoline. Alles zoals het hoort, maar daarvoor heeft EEF special een podium waar rootsmuziek kan gedijen. LENA is gegarandeerd geworteld in tradities die we graag herkennen.     
Céline Van Damme (vocals, brushes), Rita Lemmens (vocals, guitar), Gijs Hollebosch (vocals, mandolin, dobro, guitar), Tom De Poorter (guitar, banjo) LUISTER

Songs on a Wire  – ‘McGarrigle’

Songs on a Wire – ‘McGarrigle’

Zondag 16 juni

Twee Canadese zussen -  Ann en Kate McGarriggle – schreven sinds de jaren zestig een omvangrijk repertoire bij elkaar.  Het kwam terecht in de categorie pop,  folk en roots . Deels Engelstalig, deels in het Frans. Muziek die ze zelf vertolkten, maar die vooral ook een weg vond naar andere artiesten, waaronder Emmylou Harris, Linda Rondstadt, Judy Collins. Kate trouwde met Loundon Wrainwrith met wie ze in dat korte huwelijk behoorlijk wat muziek schreef en uitvoerde en kreeg met hem 2 kinderen  - Martha en Rufus - die  inmiddels ook een behoorlijke status in de muziekscène hebben bereikt. Een muzikale familie die een aanzienlijke bijdrage leverde aan het pop- en folkcultureel erfgoed! Sinds editie 3 heeft EEF een groep jongeren – Songs on a Wire - die graag zoekt in het erfgoed uit folk, pop, rock en roots muziek.. Het begon met Leonard Cohen, daarna Beatles en Stones. Ze doen dat zo verdienstelijk met een karakteristieke eigen invulling dat ze na EEF tot ver buiten Zeeland daarmee optreden. Hun nieuwe project is dus een greep uit dat omvangrijke en invloedrijke oeuvre van de McGarriggles.

JANNE SCHRA

JANNE SCHRA

Zondag 16 juni

Janne Schra ging de wereld over met haar band Room Eleven. Succes, twee opzienbarende albums en muziekprijzen.  Dat alles vormde echter voor haar een  basis om aan een solo repertoire te werken. Janne Schra blijkt niet tevreden met een succes, zoekt de vrijheid om nieuwe wegen in te slaan.  Eerst onder haar pseudoniem Schradinova, daarna onder eigen naam. Kenmerkend is altijd die zachte, innemende en jazzy klinkende stem, welke muzikale richting  ze ook op gaat. Een ogenschijnlijk ontspannen manier van zingen die kan verontrusten en ontroeren. Een stem die een schakel blijft tussen ieder nummer, ieder album en iedere weg die ze opgaat. Met een ode aan dichteres Vasalis in 2017 geeft ze haar stem en muziek weer een bijzondere wending. De kracht ligt in de arrangementen die ze maakt met Reinout Douma van het Noordpoolorkest, maar vooral ook in de manier waarop ze de klanken vindt waarom de dichtregels vragen.  Bij EEF met pianist Douma en een intieme ontmoeting met Janne Schra, haar muziek en de bijzondere gedichten van Vasalis. Wie komt is getuige van een gedroomde ontmoeting. 

 

MORJAK

MORJAK

Zondag 16 juni

Net op tijd terug van optredens bij Oerol komt de band MORJAK aan het eind van de zondag hun zeilschip bij EEF aanleggen.  Morjak’ was de naam van een Russisch zeemansblad begin negentiende eeuw en betekent: Zeeman. Wiebe Radstake, in het dagelijks leven zeilend zeeman, startte Morjak in 2018 met het maken van het album ‘Vrij vliegende vissen’. Samen met Stefan Fokker nam hij 18 nummers op en bracht die uit in eigen beheer. Hierop volgde een korte tour voordat Wiebe weer aan een nieuwe zee zwerftocht begon.
De muziek van Morjak is ongepolijste muziek die doet denken aan het kraken van een schip, het fluiten van de wind in het wand, het denderen over de oceaan en soms juist ook het vertwijfeld ronddrijven in windstilte. Morjak is weerbarstig, van platteland blues naar de roll van de stad. Denk aan Tom Waits, De Kift of Violent Femmes die aanmonsteren op een oud zeilschip en hun belevenissen op muziek zetten.De teksten in het Nederlands gaan veelal over de liefde voor de zee, het verlangen naar thuis of de wonderbaarlijke wereld die ‘dagelijks bestaan’ heet. Knip-en-plak techniek wordt toegepast zodat schijnbaar normale zinnen net even in een andere context komen te staan waardoor het absurdisme van het leven doordringt in de muziek van Morjak.

Alex Roeka

Alex Roeka

Zaterdag 15 juni

Een lied van Alex Roeka gaat je niet zomaar in de koude kleren zitten. Het is meestal een rake klap die aankomt. Romanticus en realist strijden in zijn liedjes om een waarheid die stand houdt. Dat beroert en raakt.
Roeka bezingt het leven in al zijn facetten op een weinig verhullende wijze. Maar de eenvoudige melodieën en simpele akkoorden camoufleren de enorme rijkdom aan woorden en gevoelens die in zijn muziek zit verborgen. De breekbaarheid klinkt er meedogenloos.  Voor teksten en muziek put Alex Roeka al vanaf zijn eerste album uit 1996 uit zijn eigen leven. Inmiddels, met tien albums op zak, is het een levenswerk dat hij zelf omschrijft als de ‘Autobiografische Stroom’. 
De jeugd in het Brabantse Ravenstein, zijn jaren als schipper en als psycholoog en de liefde (of het ontbreken daarvan) komen steeds terug. Op veertigjarige leeftijd kiest Alex Roeka voor de muziek en verschijnt het eerste album ‘Zee van Onrust’. Die onrust zal altijd blijven. Het leven is lijden … ,,maar’’, zo laat hij in een interview weten, ,als je dat lijden in muziek kan vertalen dan levert dat weer schoonheid en troost op. Hoe dieper je lijdt, hoe meer je gevoelens onder ogen kan zien.’’ 
Roeka is schatplichtig aan Bob Dylan, Tom Waits en Leonard Cohen. Zijn intensieve manier van musiceren doet denken aan Brel. In de schaduw van die grote namen heeft  Roeka inmiddels wel de erkenning gekregen die hij verdient. Met zijn lied ‘Noem ’T Geen Liefde’ behaalde hij al in 2000 de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Roeka vertaalt het leven en geeft er een poëtische betekenis aan waarmee we de toekomst tegemoet kunnen treden. ‘Ik wil leven … want waar leef ik anders voor’. Onlangs verscheen een bundel proza gedichten: ‘Al het waaien van de wereld’.

 

Isabel Provoost

Isabel Provoost

Zaterdag 15 juni

Isabel Provoost traalt ambitie aan alle kanten uit. En terecht. Wie de pop volgt kent haar al door haar deelname aan het programma The Voice Kids (2014) en later met haar deelname aan The Voice of Holland (2017). Bij beide talentenjachten werd zij tweede. Onlangs toerde zij met begeleidingsband (Bart Kuijpers – drums, Jaimy Manuhutu – bas, Niek de Koster, Jarmo Lopulisa – gitaar) langs verschillende Nederlandse theaters met haar show ‘This is me’. Met het schrijven van hun eigen nummers zijn zij toe aan een volgende serieuze stap.

 

QUBE

QUBE

Zaterdag 15 juni

EEFRAPCREW Jasper van den Bovenkamp uit Middelburg, beter bekend als dichter en rapper Qube heeft de Zeeuwse Belofte gewonnen. De Zeeuwse Belofte is de grote finale van de Zeeuwse bandcompetities Spectra, PodiumZ, Regioruis en Steenworp. Al deze competities vaardigen één van hun deelnemers af om te strijden voor de titel de Zeeuwse Belofte. De jury loofde Qube voor zijn originaliteit, kalme en zelfverzekerde podiumuitstraling en zijn oldschool beats die muzikaal toch erg goed in elkaar steken.  Van Qube verscheen onlangs een 2de EP. Opvallend zijn de sterke poëtische, vaak wat donkere, teksten. Melancholie verpakt in opbeurende ritmes.  

TANDEM

TANDEM

Vrijdag 14 juni

ROOTS - Podium HOUT – 18.50 – 19.30 uur / Podium KREEK 22.00 – 22.35 uur
De Tandem heeft al meerdere malen het spreekwoordelijke licht uitgedaan bij het EEF kampvuur, maar stond niet eerder als zodanig op het podium. Daar komt vrijdag dus  verandering is. Ze promoveren naar Podium HOUT en met een greep uit persoonlijke favorieten stuurt het duo je verder het bos in. Bekende en minder bekende artiesten passeren de revue en worden zorgvuldig uitgekleed tot gitaar en samenzang. Twee sets bovendien want ook later deze avond staat het duo bij de KREEK  …. zelfs even als een driemaster met een bekende gastmuzikant.

 

EEF KLASSIEK

EEF KLASSIEK

KLASSIEK
Voor de liefhebbers van klassieke muziek zit het wel snor bij EEF. Vrijdagavond duo Smulders (cello) en Majoor (viool) met een programma van barok tot modern. Zaterdag uit België  diverse ensembles van La Chapelle Sauvage met  muziek van onder andere Dvorak, Vivaldi en Gershwin. Die dag ook neo klassieke muziek in de voorstelling Les Fauves  door Fanfare 9x13. Bij EEF daarvan de ‘avant-première’.  Neo-klassiek is ook het stempel dat de groep ESKINA verdient. Toegankelijk, maar hedendaagse klassieke stukken van gitarist Merel van Hoek en haar begeleiders. Zondag komt componist en pianist Douwe Eisenga zijn laatste album voorstellen . Dat doe hij solo in het Boktheater. Diezelfde middag komt hij daar terug in gezelschap het nog terug saxofoonkwartet WEST voor onder andere door Eisenga gecomponeerde muziek voor de dansvoorstelling Wiek.

 

EEF BEACH

Vrijdag 14, Zaterdag 15, Zondag 16 juni

HUISJES – EEF BEACH 
Vrijdag 19.00 – 22.30 uur
Zaterdag 11.00 – 22.00 uur
Zondag 11.00 – 17.00 uur

Een omgebouwde bouwkeet, 4 strandhuisjes en een mini-muziektentje vormen de drie festivaldagen het beleefgebied achter de Kreek. 

MADELIEF
In de bouwkeet (omgedoopt tot ‘MADELIEF’) een eigen programmaatje voor maximaal 15 bezoekers, Korte films, zo nu en dan een optreden, en verrassende performances. Kijk op de aankondigingen wanneer er wat te beleven is. Dat geldt voor alle EEF BEACH huisjes.

HUISJE EEF BEACH 1
Gezonde voeding, het opklaren van het gemoed, ontdekken van nieuwe emoties en beleven te worden wie je bent  …  welkom bij EEF  … daar kan wat ongestructureerd bewegen dus zomaar bij. De HOELA-HOEP experience is terug bij EEF.  Drie dagen. Hier ook de TAI-CHI en MENTASTICLES op zaterdag en zondag.

HUISJE EEF BEACH 2
Kunstenares Magdeleen van Eersel richt er tijdens de drie EEF dagen haar ‘DROOMKAMER’  in, want behalve beëdigd kunstenaar is ze ook gediplomeerd droomgids. Die 2 feiten komen dus mooi bij elkaar tijdens haar EEF verblijf. Hoe?: ,, Ik zit aan tafel met papier, potloden, krijtjes en inkt, klaar om de droom te tekenen die iemand getekend wil zien. De droom in kwestie mag er een van de nacht zijn, maar ook bijvoorbeeld een wensdroom.’’  Maar evengoed kun je aankloppen voor een portret of (voor kinderen) een kleurplaat.  Voor een kleine bijdrage (3 euro droomtekening, portret en 1,50 kleurplaat)) dus een herinnering aan een herinnering  … zoiets? 
vrijdag 18.30 – 21.30 uur
zaterdag en zondag 11.00 – 18.00 uur

Workshop Droomreizen
Onder begeleiding van beeldend kunstenaar en droomgids Magdeleen van Eersel ga je je droom vangen, een van afgelopen nacht of eerder. Op papier, want we hebben potloden, pennen, krijtjes, inkt en kwasten. Door je potloden over het papier te laten reizen, vang je de droom, kun je hem verder dromen, en kun je beter horen wat hij je influistert. 
Zaterdag: 13.30 – 15:00 uur en 16.30 – 18:00 uur
Zondag:  13.30 – 15:00 uur
Kosten deelname 5 euro

HUISJE EEF BEACH 3
De Stichting Vlam geeft aansprekende en toegankelijke inkijkjes in het leven van vroeger. Dat doen ze met (heel) oude foto’s onder de titel ‘O kijk dat zijn oude foto’s van hier’.  Dit jaar komen met dat project naar dorp Wissenkerke. Een mooi ommetje met een ‘raamexpo’ van zo’n 24 foto’s van meer dan 100 jaar oud. De moeite waard om daar dus een kijkje te nemen. Maar om een idee te krijgen van het hoe en wat richt het team VLAM een EEF huisje een pop-up expo in en  toont drie dagen een inkijkje in hun bijzondere manier om geschiedenis terug te halen naar het hier en nu.
 
HUISJE EEF BEACH 4
Kunstenares Annemie Abelshausen  is weer drie dagen aanwezig. Voor vrijdag staat het werken met alcoholinkt op tegeltjes op de agenda (19.00 – 22.00 uur). 
Zaterdag kunnen belangstellenden (volwassen) om 14.00 uur  en om 16.00 uur een groepsschilderij komen maken met verf gieten ( Fluid Art). Kleine groepjes van minimaal 2 en maximaal 5 mensen kunnen samen een schilderij gieten. (en na drogen – zondag – ophalen). Maximaal 15 mensen per workshop. Deelname kost 10 euro. Er zijn ook demonstraties verf gieten.

MINI MUZIEKTENT
Gun jezelf de ervaring dat muziek je hoofd insluipt. Dat kan drie dagen bij de silent sessies het kleine EEF BEACH podium.  Een verlengstukje van het Kunstcrew Eiland voor singer-songwriters. Een bijzondere indringende manier om heel dichtbij en onontkoombaar deel uit maken van een mini-concert.  LET OP: bij het podium de aankondigingen van wie, wat, en wanneer. 

Vrijdag o.a. FAURE, Sigourney de Roos
Zaterdag o.a. Julio , Rowenna, Lenya 
Zondag o.a. Thijs & Lois, Marith van Beek, Tricycle

EEF Boeken Schrijvers Dichters

BOEKEN/SCHIJVERS/DICHTERS
Nu eens niet lezen maar luisteren. Boekenliefhebbers kunnen schrijvers ontmoeten en horen bij EEF. Er is een speciaal boekenprogramma  in combinatie met klassieke muziek op ons eiland SSST. Dat begint al op vrijdagavond met korte performances van schrijver, muzikant en proza-dichter NYK de VRIES. Hij verraste zijn toehoorders  al eerder bij EEF. Nu terug met de voorstelling ‘De Grote Vakantie’,  hilarisch, met diepgang en als een tocht door het verleden. 

Op zaterdag ook al een bekende bij EEF: TJITSKE JANSEN. De dichteres en schrijfster komt dit keer met zanger en trompettist JEROEN ZIJLSTRA.  Door het samengaan van literatuur, poëzie en muziek ontstaat een eigenzinnig soort kleinkunst en daar zit alles in van breekbaar tot onverwoestbaar. Die dag overigens ook de samensmelting van proza, poëzie en verhalende Nederlandstalige liedteksten door muzikant ALEX ROEKA. Van hem verscheen onlangs een nieuwe bundel gedichten ‘Al het waaien van de wereld’.  

Op zondag onder andere YAEL VINCKX schrijver en journalist. Veelzijdig, want behalve aan haar journalistieke werk gerelateerde boeken ‘Joegoslavië achter de schermen’ en ‘mensensmokkel’ heeft ze haar eigen talkshow, geeft workshops ‘Familiegeschiedenis schrijven’ en schreef de boeken ‘De oorlog van mijn moeder’ en ‘Volgens Willem’. Dat laatste over Willem Venema, de belangrijkste Nederlandse poppromoter. Een boek ook vol anekdotes over de sterren achter de schermen.

Die dag ook columniste en dichtere ELLEN DECKWITZ. Behalve schrijven zit optreden in haar bloed, Lowlands, Nacht van de Poëzie, De Wereld Draait Door, Poetry International. Ze grossiert in literaire prijzen. Wie haar ‘Olijven moet je leren lezen’ kent weet hoe ze de kunst verstaat om iedereen aan het lezen van gedichten te krijgen. Deckwitz schrijft met regelmaat over (het taboe van) depressiviteit. Dat thema deelt ze dan weer met EVA MEIJER, die zondag acte de présence geeft in het filosofisch café tot NUT van ’t Algemeen. Eva Meier is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter en dat levert indrukwekkende performances en muziektheatervoorstellingen.  Ze bezit het talent een filosofische duiding aan haar onderwerpen mee te geven of het nu over depressie gaat over niet menselijke taal.  Alleen de titels van haar boeken nodigen uit om te lezen.  Manda Heddema (van Boekhandel De Koperen Tuin in Goes) komt naar EEF om op zondagmiddag een gesprek aan te gaan met  culinau=ir schrijfster MARI MARIS. Ze schrijft over het bereiden van maaltijden op een manier die verder reikt dan een standaard kookboek. Ze opent een wereld waarin de natuur, smaken, creativiteit en inspiratie samenkomen. Tussendoor nog de mijmeringen over het leven in combinatie met het wel en wee van tuinieren. ‘Mari Plukt De Dag ‘is veel meer dan een boek over vegetarische gerechten. Een meer dan bijzonder dagboek over het wonen, werken,  leven, tuinieren en koken in Frankrijk.  Bijzonder is die dag een concert van zangeres JANNE SCHRA met op muziek gezette gedichten van VASALIS.

Voor kinderen (2+) bij EEF twee voorstellingen die zijn  gebaseerd op boeken. Theaterduo KEES & KOOS is er zaterdag en zondag met een voorstelling die is geïnspireerd op het boek ‘Een huis voor Harry’ van LEO TIMMERS. Op zondag ook een interactieve voorstelling  voor 2+ van SARAJA die weer voorkomt uit het prentenboek ‘SSST Tijger Slaapt’ van BRITTA TECKENTRUP.

BIG BAND ZMS

BIG BAND ZMS

Zondag 16 juni

BOKTHEATER 17.45 uur … afsluiting EEF 2019 en opmaat naar EEF 2010 19, 20 en 21 juni  …

Ronald Baljeu (docent trompet Zeeuwse Muziekschool) naam het stokje over van Anja Sinke. Hij dirigeert en werkt weliswaar op zijn eigen(zinnige) manier, maar zette wel de tendens door om getalenteerde jongeren ook voor BIG BAND muziek te winnen. En dat lukt vooral als je ook de smaak en muziek van die jonkies in het repertoire weet te vangen. Het resultaat is meer dan verrassend … en dat komt dan nog eens als kers op de taart die een BIG BAND op zich al is. Zangeres LOIS en zanger DAX zijn van die jonge pareltjes die dan ineens een heel orkest op sleeptouw kunnen nemen.

TIJS & LOIS

Zondag 16 juni

Lois (13 jaar) en Tijs (14 jaar) uit Goes delen al zo lang ze zich kunnen herinneren liefde voor zingen en muziek. Ze zitten op zangles en werken al aan de eerste eigen liedjes. Maar als ze samen zingen zijn het voorlopig nog bestaande nummers. Muziek en zingen hoort bij hun leven, is hun passie en is tevens een uitlaatklep.  De klik van twee stemmen die perfect bij  elkaar passen is er in ieder geval. Ze dromen allebei van een muziekopleiding en een carrière in de muziekwereld. Lois staat boven graag op de planken met acteren en zingen in musicals en Tijs doet vol overgave aan trampolinespringen.  Bij EEF zien we Lois ook op het podium bij de BIG BAND later op de middag.

THEATER van de VERLOREN TIJD

THEATER van de VERLOREN TIJD

Zondag 16 juni

Het ‘Theater van de Verloren Tijd’ is het theatergezelschap in het Nederlandse taalgebied dat zich volledig heeft toegelegd op de vertolking van Nederlandse, Vlaamse en ook Afrikaanse poëzie. Sjon Brands en Dorith van der Lee, kennen ieder zo'n 700 gedichten uit het hoofd (‘by heart’) en kunnen daarmee overal op reageren. En dat bovendien met 25 jaar ervaring op podia en pleinen van Terschelling tot aan Kaap de Goede Hoop. Het’Theater van de Verloren Tijd’ is authentiek theater in al zijn eenvoud, kwetsbaar en eigenzinnig. Niets lijkt vooraf vast te liggen. Het is daarnaast persoonlijk, warm en waarachtig, het brengt mensen dichter bij elkaar. Het Theater van de Verloren Tijd heeft voor het Eindeloos Eiland Festival gedichten uitgezocht over de schoonheid van het eiland, de natuur, vogels, vriendschap en nog meer moois. Ze brengen gedichten tot leven!

GIJS TEUWSEN

GIJS TEUWSEN

Vrijdag 14 juni

GIJS kennen we vooral als voorman van de indie alt rockband PEE. Maar Gijs begon als singer-songwriter en wist vanaf zijn debuut als podiumartiest met gevoelige songs te raken en ontroeren. In 2015 op 17-jarige leeftijd verscheen al een solo album van hem. Geboren voor een podium en behelst met de kunst en ambitie zich te blijven ontwikkelen en uitvinden. Hij presenteert PopSport deelnemers op vrijdagavond bij EEF en maakt van de kans gebruik ook zelf weer als singer-songwriter terug te gaan naar hoe het voor hem begon. Vrijdagavond dus voor een bijzonder concert naar het huisje met de koptelefoons voor Gijs Teuwsen als solist.

DUO KAJA (viool) & DIEDERIK (cello)

DUO KAJA (viool) & DIEDERIK (cello)

Vrijdag 14 juni

Diederik Smulders (21) en Kaja Majoor (20) zijn twee jonge ambitieuze klassiek geschoolde muzikanten die graag breed denken. Dus klassieke  muziek van Barok tot modern hedendaags heeft hun interesse en krijgt hun aandacht. Dat horen vrijdag  bij EEF terug. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens een tournee van het Nationaal Jeugd Orkest waarmee ze samen gespeeld hebben op locaties zoals Konzerthaus Berlin, Musikverein Wenen en het Concertgebouw Amsterdam.  Vrijdag  maken ze in 2 sets een reisje langs de roots van klassiek naar de hedendaags klassiek. Ze komen met een programma met werk van Bach, Breval, Glière en Elizondo. Een reisje klassieke muziekgeschiedenis dus, maar dan wel met een hoge snelheidstrein. Ze zijn jong Kaja en Diederik, dat past bij de aanpak, maar zeker ook bij EEF

ANNE van DAMME

ANNE van DAMME

Zaterdag 15 juni

EEF BEACH – ‘tussen de oren’ huisje: silent concerts met koptelefoons door ANNE van DAMME
Singers-songwriter van het zuiverste water. Ze klinkt helder en heeft een stem die golft op de mooie teksten die ze schrijft.  Ze zingt zoals ze is, nuchter, maar met diepgang en behendig laverend tussen tristesse en joie de vivre.  Anne komt van oorsprong uit Zeeland, vertok voor een muziekstudie naar Tilburg en woont tegenwoordig in Den Bosch. In 2016 verscheen de debuut CD ‘June’. Vorig jaar verscheen een opnieuw verrassende opvolger ‘Waves’.  
https://www.youtube.com/watch?time_continue=75&v=5AGzC-HQLnc

EVA MEIJER

EVA MEIJER

Zondag 16 juni

EEF (Tot NUT van ’t ALGEMEEN) Café op zondag FILOSOFIEKES  & FILOSOFUN
EVA-MEIJER: Ze schrijft filosofische columns in dagblad TROUW … maar is veel meer dan een filosofisch schrijver ….
Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze bracht vier albums en een aantal EP’s uit en trad op in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Amerika.
Eva's debuutroman Het schuwste dier verscheen in 2011 en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza DebuutPrijs. Eva's tweede roman Dagpauwoog verscheen in 2013 en werd goed ontvangen in de pers. In 2016 verscheen Dierentalen, een populair wetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016. Het werd aangeraden door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs. Dierentalen en Het vogelhuis zullen worden vertaald in het Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Pools, Turks en Zweeds, Dierentalen ook nog in het Fins, Japans, Koreaans, Taiwanees en Tsjechisch. In 2017 verscheen De soldaat was een dolfijn, een essay over politieke dieren. Dit jaar verschenen De grenzen van mijn taal, een filosofische verhandeling over depressie en Voorwaarts, een nieuwe roman

FRANK BERVOETS

FRANK BERVOETS

Zondag 16 juni

KARIKATUUR TEKENEN 
Altijd al willen weten hoe je er als karikatuur van jezelf uitziet  .. gegarandeerd dat kunstenaar/tekenaar Frank Bervoets die wens in vervulling kan laten gaan. In een Huisje bij de EEF Kreek tekent hij snel en behendig degene die je misschien wel echt bent. En wie gaat er nu niet op zoek naar het ware zelf. Dus ook daarvoor is er bij EEF op zondag een podium. Dat kan dankzij de bijdrage van podiumorganisatie het NUT Noord-Beveland. Het NUT stuurt een karikaturist uit België, over verrassingen gesproken. Toch eens in dat NUT programmaboekje voor het komend theaterseizoen kijken.

ZLTO EILAND

ZLTO EILAND

Zondag 16 juni

De ZLTO is te gast bij EEF met het project ‘Gezonde voeding van dichtbij’. Informatie en presentaties van wat er aan gezonde voedingsmiddelen uit de buurt in Zeeland groeit en bloeit.  Kennismaken met die producten kan op een interactieve manier.  Op zondagmiddag (tijden:  …. ) zijn er Kook workshops door Margot Verhaagen (columniste PZC over lekker eten, dranken en hapjes) schrijfster van onder andere het boek Terrroir Zeeland en het Zeeuwse Babelaarboek ). Vooraf aanmelen voor (gratis) deelname aan een workshop kan via een mailtje naar Maja.van.Putte@zlto.nl

Waar een klein eiland groots in kan zijn!

- Het Ezelshuis -

Blijf op de hoogte over EEF

Eindeloos Eiland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Noord Beveland Peet ICT Provincie Zeeland

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje: