Programma EEF 2020

2020

Download het blokkenschema
Boeken vrijdag zaterdag zondag

Programma 2020, dit had EEF zullen zijn, ware het niet dat ...

Het programma en mogelijkheden in 2021 zijn op dit moment nog niet bekend. We geven je graag een indruk wat EEF was, zodra er meer bekend is vertellen we je wat EEF gaat worden...

 

Over EEF
De afgelopen vijf jaar heeft EEF bij veel mensen een bijzonder plekje in het hart gekregen. Drie dagen ontsnappen aan de drukte en hektiek en jezelf onderdompelen in het sprookje van EEF. 

EEF heeft...
in vijf jaar tijd een eigen plek in het Zeeuwse cultuurlandschap ingenomen. Het speelt zich af in een natuurgebied op Noord-Beveland waar doorgaans de stilte zegeviert. Te midden van die natuur liggen de podia als kleine eilandjes met een eigen sfeer. Daar kunnen bezoekers van heel dichtbij de impact van een optreden ervaren. Want uiteindelijk draait het om ontroering, troost, geluk, verwondering. 

EEF is … 
theater voor jong en oud, duiken met dichters en schrijvers in boeken, in actie komen met hoofd of handen, relaxen aan de bosrand, ontmoeten en kennismaken, een droom en een sprookje, een verzameling intieme festivalletjes op een archipel aan eilanden, eindeloos anders. EEF is vooral muziek, eindeloos veel muziek … van klassiek, pop, jazz, blues en folk tot het exotisch vreemde. 
 
EEF had … 
iedereen die op 19, 20 en 21 juni 2020 was gekomen, verrast en meegenomen in een nieuw avontuur. Smullen, genieten van natuur en natuurlijk weer dans, theater, gedichten, workshops, film, en vooral muziek, muziek en nog eens muziek. Muziek van ver en dichtbij. Tijdloos genieten, en ontsnappen aan de hokjes en kijkcijfers. Ontdekken en herkennen, daar draait het om in de EEF archipel. 

APOLLO

APOLLO

Vrijdag 19 juni

Vrijdag zijn de 40 muzikanten van Muziekvereniging Apollo uit het buurdorp van EEF te gast  …. mis het niet …. kom op tijd en hoor dan waar?

BARRELHOUSE

BARRELHOUSE

Zaterdag 20 juni BOKTHEATER EEF

Leeftijd doet er niet als het om Blues gaat. Zowel de pijn, als de muziek die daar omheen cirkelt is tijdloos. Althans nadat het halverwege de 19de eeuw ontstaat in de zuidelijke staten van de VS en halverwege de 20ste eeuw tot een wezenlijk muziekgenre uitgroeit dat al snel grenzen overschrijdt. En alles en iedereen die daarna de blues oppakt keert op de één of andere manier terug naar die roots. Dat oppakken, respecteren,  maar er vervolgens ook mee verder reizen kenmerkt de band die al meer dan 45 jaar in Nederland voor kwaliteitsblues zorgt: BARRELHOUSE. De band schreef mee aan de geschiedenis van de blues en etaleerde dat in vele honderden concerten en archiveerde het op 12 uitzonderlijke en alom geprezen albums.  Sinds vorig  jaar verzameld in een verzamelbox: Barrelhouse- 45 years on the road 1974 – 2019.

Tineke Schoenmakers: ,,We hebben veel moois gemaakt, maar willen vooruit  blijven gaan. Nieuw werk creëren heeft prioriteit, stilstaan is achteruitgang.’’   Daarmee vat ze de manier van omgaan met de blues door Barrelhouse op een treffende wijze samen. Barrelhouse gaat daarom nog steeds door in stijgende en de blues verrijkende lijn. Blues die richting geeft naar verleden, heden en  toekomst. Blues over pijn, het leven dat soms anders loopt , maar ook de romantiek van het avontuur en zoeken naar een uitweg. Barrelhouse, misschien in de eerste plaats bekend vanwege de opwinding, de dans nummers, heeft nooit de romantisch kant van de blues vergeten. Het EEF festival, leent zich bij uitstek voor deze kant van de blues …  klein, intiem, hypnotiserend. 
Bij EEF brengt Barrelhouse de blues zaterdag 20 juni heel dichtbij. 

Tineke Schoemaker (zang), Johnny LaPorte (gitaar), Guus LaPorte (gitaar), Han van Dam (piano), Bob Dros (drum) en Jan Willem Sligting (bas). Luisteren

VANWYCK met band en strijkkwartet

VANWYCK met band en strijkkwartet

Vrijdag 19 juni Podium BOKTHEATER

VANWYCK (de artiestennaam van zangeres, componist Christine Otte en band) komt voor de 2de keer naar EEF. Een paar jaar geleden bijna als een podiumdebuut net na het verschijnen van een eerste album (An Average Woman).  Zo ‘average’ was haar muziek niet en wat een prachtig verstilde arrangementen. Muziek en een stem die binnenkomen, ontroeren en meenemen. De zachte kant van zwart en woorden die daar bijna geluidloos boven zweven. Een internationaal geluid waar al snel tot in de VS lovende recensies over verschenen.  Muziek en een stem die doen denken aan Leonard Cohen, Natalie Merchant en minder bekend Kate Wolf en Laura Marling. Veel invloeden dus en met een eigen handtekening maakt VANWYCK een stap in het realiseren van muzikale schoonheid. Dat doet ze opnieuw bij het eind vorig jaar verschenen album ‘Molten Rock’.  Opnieuw die breekbare stem, verstilde arrangementen waar vooral multi-instrumentalist Reyer Zwart voor verantwoordelijk is. Ook met backing vocals van Marjolein van der Klauw, gitarist Sander Donkers en percussie van Rowin Tettero. Bij EEF aangevuld met strijkinstrumenten om het  nog indringer te maken. Zo haar je het zelden. En dat net voor een toer door Scandinavië en de toer die in oktober in Nederland begint. 

Uit enkele recensies: ‘Immense betoverend’ (OOR), ‘Muziek met de zachtheid als kracht’ (NRC), ‘Troostrijke, sensuele en aangrijpende schoonheid’ (Volkskrant), ‘De mooiste Nederlandse popplaat van 2019’ (Nieuwsblad vh Noorden). Luisteren? Luisteren?

JOHN BLEK (Ierland)

JOHN BLEK (Ierland)

Vrijdag 19 juni EEFluisterKAFFEE - Keltische avond

Begin dit jaar verscheen het vijfde solo-album ‘The Embers’ van de Ierse singer-songwriter John Blek. En dat levert hem eindelijk de internationale erkenning die hij verdient. De liefhebbers van zijn eigentijdse folk hadden al veel eerder  ontdekt dat John Blek parels toevoegt aan dat genre. Hij kan zich steeds vernieuwen en toch dankzij de bronnen waar uit hij put herkenbaar blijven. Een mooie balans tussen traditioneel en hedendaags. Wat blijft zijn de soms bloedstollende melodieën, de poëtische teksten en heerlijke gitaarloopjes waar de Ierse folk het patent op lijkt te hebben. En zo is een concert van John Blek een onvergetelijke reis langs verrassende landschappen. Mooi dat die verrassing in herkenning verpakt kan zijn. Past bij EEF dachten we.
John Blek staat bekend om zijn boeiende liveshows vol humor, pathos en zijn gepassioneerde muzikale beleving. Een meesterverteller en een verbluffende fingerpicking-gitarist.
Luisteren, Luisteren, Luisteren

MERROW

MERROW

Vrijdag 19 juni EEFluisterKAFFEE - Keltische avond

Grasduinend in de catalogus van Engelse-, Ierse- en Schotse  folksongs komt er een schat aan verhalen tevoorschijn. Het hele spectrum aan emoties zit er in verborgen. Vooral de Ieren zijn meesters in het vertolken van weemoed in herkenbare melodielijnen, bijpassende woorden en verhalende tristesse.  Net als de Kelten gaat die muziek in traditie gedrenkt de wereld over en drijft voort als een eigentijdse volksmuziek. Zo komt het in de VS terecht en waait met vertolkers als Woody Guthrie, Bob Dylan, John Prine en Nathalie Merchant terug naar Europa. Tot in Zeeland. Want dat alles komt aan het licht als je het in 2018 verschenen album van de Zeeuwse groep Merrow beluisterd.  Engelstalig maar met Zeeuwse aankondigingen diepen ze de verhalen op en geven er een Merrow draai aan. Hun repertoire is een mooie staalkaart van wat muziek, mensen en culturen vanouds bindt. De verhalen die we kunnen delen, moeten blijven delen, om te weten waar we vandaan kwamen. Dat is weer mooi om te zien waar we zijn en heen gaan.
Merrow bestaat uit Gabien Lambert (zang), Wolfert Jumelet (accordeon, hammond), Bouke Nijssen (bas), Ruud Eggermont (gitaar, zang) en David Egter van Wissekerke (viool, mandoline, gitaar, zang)
Luisteren

BILLY & BLOOMFISH (BE)

BILLY & BLOOMFISH (BE)

Vrijdag 19 juni – Podium HOUT

Blues past bij EEF. Je weet waar het vandaan komt en kan meereizen naar waar het heen gaat. De twee Vlaamse meiden BILLY  & BLOOMFISH lieten al enkele jaren terug bij EEF horen dat ze publiek graag en met enthousiasme op hun reis mee kunnen nemen.  Een inspirerende tocht langs  de met americana klanken getooide akoestische blues. De blues die daardoor dichtbij de oorsprong blijft.  En na inmiddels twee decennia toeren langs bluesclubs en festivals spat de ervaring en levenskunst er vanaf. Blues dus, uit het leven gegrepen. En dat met twee bijzondere muzikanten en fantastisch harmoniërende stemmen.
Billy & Bloomfish zijn Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels.
Luisteren, Luisteren, Luisteren, Luisteren

MYRRDIN & IMRE DE CAUTER

MYRRDIN & IMRE DE CAUTER

Zaterdag 20 juni, Spaanse avond in EEFbeleefKAFFEE

Eigentijds Spaans
MYRRDIN & IMRE DE CAUTER  komen uit een grote muzikale familie. Gitarist Myrrdin bekwaamde zich in de flamenco muziek en bereikte daarin een toonaangevende status. Dat demonstreerde hij onder andere twee jaar geleden al bij EEF. Nu komt hij terug met zijn dochter IMRE die eveneens behept is met dat muzikale gen. Ze speelt cello en is samen met haar vader bezig aan een indrukwekkende serie concerten. Wij zagen het duo in een overvolle kerk tijdens het Dranouter festival vorig jaar. En dit naar EEF halen bleef net als de weergaloze muziek lang nagonzen. Dat is gelukt en wie EEF wil laten naklinken kan zaterdag het beste aanschuiven in het EEF luister KAFFEE. 
Luisteren 

DE THUISKOMST

DE THUISKOMST

Zaterdag 20 juni Spaanse avond in EEFbeleefKAFFEE

Spaans klassiek
PASTAS komen ook langs in het EEF luister KAFFEE. Wellicht eetbaar, maar in ieder geval hoorbaar. Daar zorgt duo De Thuiskomst voor. Quirine van Hoek, (viool) en Ellen Zijm (accordeon) spelen werken van Spaanse componisten zoals Albéniz, Turina, Granados, Mompou, Sarasate en Cabezón. Muziek die is terug te vinden op hun vorig jaar verschenen CD ‘Tapas, de thuiskomst in Spanje’.
Luisteren

IN-PURO

IN-PURO

Zaterdag 20 juni Spaanse avond in EEFbeleefKAFFEE

Flamenco choreografie
IN-PURO is een uitzonderlijke voorstelling van flamencodanser Féderico Ordoñez. Samen met Esteban Murillo (flamencozang) en Anthony Carruba (gitaar en compositie) benadert de gevierde danser de meest pure vorm van de flamenco traditie.  Frederico doet dat vanuit zijn persoonlijke visie op die tradities en vertaalt het op die manier naar het hier en nu. Een bijzondere voorstelling waarin ontroering en emotie ontstaan uit de combinatie van muziek, zang en dans en publiek.
Luisteren

BEKIR

BEKIR

Zaterdag 20 juni BOKTHEATER EEF

Nieuwe Nederlandse hiphop pop/soul
De nog jonge Bekir (Kolic) heeft al een behoorlijke levensreis achter de rug. Wat begon in Duitsland in het gezin met een Montenegrijnse moeder en Kosovaarse vader kreeg een vervolg in Zeeland in Nederland.  Hier kreeg de plek die muziek in zijn leven zou innemen  steeds meer vaste vorm. Via een aantal muziekprojecten die hier aan jongeren kansen bieden, kwam zijn talent als verhalenverteller en vertolker van een eigen geluid al snel aan het licht. Inmiddels heeft dat geresulteerd in de release van een aantal songs en een contract bij het platenlabel van Akwasi. Zijn muziek staat op  Spotify. Bekir brengt je Nederlandstalige pop/soul met een warm volks karakter zoals alle grote verhalenvertellers van de Balkan dat in zich hebben! Charismatisch bezingt hij de romantiek en soms de tragiek, altijd ruimte latend voor een lach, altijd aandacht voor zijn publiek Zijn eerste single ‘Liefde In Overvloed’ stond direct na de release op de eerste plek in de Spotify Viral Top 50 en werd opgepikt door zowel 3FM als FunX. BEKIR …best iets om als Zeeuw trots op te zijn.
Luisteren, Luisteren

IRIS PENNING

IRIS PENNING

Zaterdag 20 juni podium HOUT

Iris Penning (1993) maakt Poëtische Pop. Ze is muzikant en (stads)dichter en dat straalt ze in alles uit. De drie albums die tot nu toe van haar verschenen gaan dan ook vergezeld van een bijbehorend gedichtenboekje. De kracht van haar muziek ligt juist in dat verbonden zijn van stem, melodieën, voordracht en teksten. 
Vorig jaar augustus 2019 won ze de Belgische NEKKA-wedstrijd. Ze stond meer dan duizend keer op de planken: in Paradiso, op Oerol, op theaterfestivals en in poppodia door heel Nederland en België. Ze deelde het podium met Spinvis en bracht drie platen uit die lovend werden ontvangen door de muziekmedia.
In maart 2019 kwam haar nieuwe plaat uit, ‘Liever vieze voeten’, die op menig radiostation en Spotifyplaylist te horen is. Bij EEF samen met celliste Mirthe de Jonge die  ook te horen is bij EEF met trio PHEMIAN.
Luisteren, Luisteren, Luisteren, Luisteren

JESSE DAYTON (VS)

JESSE DAYTON (VS)

Zaterdag 20 juni podium Hout en Boktheater

Solo en met band
Een toer door Europa brengt de Amerikaan Jesse Dayton (Beaumond, Texas) ook met band naar EEF.  De countryrocker, rockabilly virtuoos en outlaw  is zowel solo in het EEF bos te horen als zaterdag afsluiter in het BOKTHEATER. Dat kan omdat Dayton  zich niet gemakkelijk in een hokje laat plaatsen. De roots genres uit de zuidelijke staten van de VS buitelen bij hem over en door elkaar heen. Dus lekker solo om zijn ballads met de pure roots invloeden volledig tot uiting te brengen. Later met zijn band om iets meer dan akoestisch die andere, energieke,  kant van zijn country, blues en rock ‘n roll mix te laten horen. Feestje! Jesse Dayton heeft inmiddels ook een aardige carrière als acteur en scriptschrijver achter de rug. En dat in combinatie met de 30 jaar muziek maken, toeren en opnemen. Er verschenen sinds 1995 13 albums. Dayton werkte bovendien als gitarist mee aan albums van Willie Nelson, Waylon Jennings, Kris Kristofferson en Johnny Cash.  En niet onbelangrijk: Jesse Dayton heeft een behoorlijke live reputatie.
Luisteren

MORJAK

MORJAK

Vrijdag 19 juni Podium BOKTHEATER

Afsluiter vrijdag
Absurdistische muziek, dito teksten en een band  met een echte kapitein aan het roer. Zij gaan de eerste EEF-dag afsluiten. Voor de EEF-bezoekers die vorig jaar bij het Morjak-optreden bij Kunstcrewxxl waren geen verrassing. Ze kunnen een feestje bouwen en doen dat op de meest ongebruikelijk muziek die je maar kan bedenken. Die muziek maken de bandleden samen, maar komen voor een groot deel uit de koker van Wiebe Radstake. Die deed als muzikant al veel ervaring op in de Zeeuwse band Zink-Zand. Als kapitein op een nieuwentijds oldskool (want met zeilen) koopvaardijschip weet hij ook hoe je de bemanning bij de les houdt. En dat terwijl de vaten rum in het voorronder van zijn schip Tres Hombres liggen, en de Atlantische Oceaan de vaarweg is. Reken maar dat het inspiratie levert. Het album ‘Vliegende Vissen’ verscheen als een voorbode van een aanstormend nieuw geluid. De wind waait er van alle kanten, het klotst en klats als een bezetene, maar we gaan voor een behouden vaart. Ahoooooy.  Onder het motto ‘laat je dromen maar varen’ gaat de reis van rock n roll naar polka en van stadsblues naar polderpop. Dit jaar verschijnt een nieuwe langspeler ‘Gang is alles/Alles gaat om’.  Over het schip Tres Hombres, de bemanning,  Wiebe en de zeilzwerftocht is een documentaire gemaakt: ‘Muziek in de Zeilen’. Tijdens EEF te zien in de mini-bioscoop bij EEF Beach.
Luisteren?

PARIS TEXAS

PARIS TEXAS

Zaterdag 20 juni podium HOUT

In de staat Texas (VS) ligt een stad met de naam Paris.  De stad en de dorre woestijnachtige omgeving vormden het decor van de film ‘Paris Texas’ van regisseur Wim Wenders. De soundtrack van die cultfilm kwam van Ry Cooder en ging als mesterwerk de geschiedenis in. De composities ademen de sfeer van het Texaanse landschap en de trage gang van een door dat landschap wandelende man. Een reis door een landschap als metafoor voor het leven zelf. Het reizen door Texas inspireerde  ook de Antwerpse liedjesschrijver/gitarist Gerrit Hüppertz om met muziek die ontkiemt in dat landschap aan de slag te gaan. En zo kwamen bijna alle Texaanse muziekgenres aan bod … van traditionele country, folk en bluegrass tot de mix van stijlen die we americana noemen. Met een aantal ervaren muzikanten legde hij de songs op CD vast. Die verscheen vorig jaar onder de titel 'When You're Gone'.  De nummers bevatten alles wat die americana stijl kenmerkt: doorleefd, melancholisch, aards en voorzien van veel harmonische vocals en hier en daar de woestijndroge humor.
De band Paris Texas is: Gerrit Hüppertz – Gitaar, Maarten Michielsen – Contrabas, Dirk Peeraer – Dobro, Dave Crokaerts – Gitaar, Jan Michielsen – Mandoline.
Luisteren?

PHEMIAN

PHEMIAN

Zaterdag 20 juni podium HOUT

Het begon als een project tijdens de studie aan het Utrechts conservatorium. Zo’n project waarbij de klik tussen de muzikanten ineens tot magie kan leiden. Dat ondervonden Myrthe (cello), Femke (ukelele) en Anne (viool) al bijna direct vanaf het begin. De drie harmoniërende zangstemmen zorgen voor kippenvel, de muziek levert een schat aan mogelijkheden en het plezier en enthousiasme zijn de motor. Drie meiden met verschillende muzikale achtergronden, waaronder soul, jazz, en klassiek. Alle drie ook met het lef muziek anders te benaderen en instrumenten op een onconventionele manier daarvoor in te zetten. Alles bij elkaar zorgt het vooral voor verrassing en ontroering  …. voila …  Kunst dus met een hoofdletter. Zelf plakken ze er het etiket esthetische follkpop op. De natuur is één van de inspiratiebronnen. Dat het ook gewoon ‘mooi’ is, is nu wel duidelijk. Iets om  mee te maken en dat later dan aan iedereen te laten weten dat je er bij was!
Femke Bun (vocals, ukelele), Mirthe de Jonge (cello, vocals), Anne van Brunschot (viool, vocals)
Luisteren?

NICKI van POPERING - harp

NICKI van POPERING - harp

Zaterdag 20 juni

Met Nicki van Popering (Oost-Souburg) kun je verschillende muzikale kanten op. Als harpiste met een brede muzieksmaak en een – ondanks haar leeftijd – al lange carrière beheerst ze de kunst zichzelf steeds te vernieuwen. Dat betekent dus dat zowel Einaudi, Metallica  als Debussy  genoeg uitdaging  bieden om er mee aan de slag te gaan. In haar spel hoor je dat muziek maken een passie is. En welk genre ze ook kiest, ze kan dat overtuigend op een podium overbrengen. Vandaar dat ze zowel zaterdag als zondag op verschillende podia met verschillende programma’s te horen is.  De harp als veelkleurig instrument en de speelstijl als kunst om mee te ontroeren. Met koptelefoon, als huiskamerconcert of op een podium in de EEF natuur …. altijd zo dichtbij en onontkoombaar dat het wonderen verricht.
Zaterdag :
podium TOEKOMSTMUZIEK 14.30 uur  - muziek van  EINAUDI (koptelefoon concert)
podium EEFluisterKAFFEE 17.00 uur – harp covers Iron Maidon, Metallica, Simon & Garfunkel, Agnes Obel

SONGS on a WIRE

SONGS on a WIRE

Zaterdag 20 juni podium HOUT

Inmiddels na 5 jaar EEF wel zo’n beetje de trots van het festival. Aanvankelijk als experiment op verzoek van EEF en in wisselende samenstelling.  Tot 3 jaar terug een hechte club ontstond tijdens het bewerken van songs en gedichten van Leonard Cohen. De groep van 10 muzikanten ontdekte dat er een eigen sound aan het ontstaan was, en dat ondanks het gebruik van bestaand materiaal. De klik en de magie deden hun werk. Het jaar daarop kreeg dat een vervolg met de aanpak van Beatles en Stones nummers. Voor het EEF concert vorig jaar lieten ze zich inspireren door het werk van de Canadese McGarrigle familie. Ieder jaar leverde het een bijzondere CD op. Steeds was de oorsprong, de kracht en het karakter van de songs een uitgangspunt bij het heruitvinden van de muziek. Met het bij EEF opgebouwde repertoire treedt de groep Songs on a Wire nu op meerdere plaatsten, tot ver buiten Zeeland, op. Dat maakt nieuwsgierig naar de uitvoering op Podium HOUT dit jaar. Tipje van de sluier … Als ieder mens een eigen soundtrack van het leven kan maken ,bestaat er dan zoiets als muzikale geschiedschrijving?
Luisteren?

JAN VERSTRAETEN

JAN VERSTRAETEN

Zaterdag 20 juni BOKTHEATER

Er zijn mensen die in de zomer van festival naar festival reizen. Wij kennen er één. Die zag in België enkele keren Jan Verstraeten op een podium. En iedere keer was het raak. Er gebeurde iets, niet allen op dat podium, ook bij degenen die ervoor stonden. ‘Een zomer waarin er iets in je leven verandert’ hoorden we haar zeggen. Jan wie …. Verstraeten is  niet bepaald de naam die je verwacht bij iets dat grensoverschrijdend angstwekkend goed is. Maar de man die de groep muzikanten leidt heet gewoon Jan Verstraeten en daar moet je het dan mee doen. En al na 1 keer ben je om en denk je ‘what’s in a name’. Kippenvel, kriebels, duizelingen … Jan krijgt het voor elkaar. Tijd dus om naar EEF te halen. Van oorsprong is hij grafisch kunstenaar die plots een uitstapje naar de muziek maakt. En dat slaat behoorlijk in. Recensies in Vlaanderen met de max 5 sterren zijn geen uitzondering. Feeërieke muziek lezen we ergens. Klopt, want erg overtuigend koppelt hij de zachtheid van klanken aan de schoonheid van woorden. Begeleidende strijkers versterken de emoties met  sferische melodieën die warme klankkleuren oproepen. Muziek met een hypnotiserende werking. En toch, alsof het nooit anders heeft geklonken, alsof dit de eerste en laatste muziek zou kunnen zijn die ooit gemaakt is. Een strijd tussen het willen zijn en het verdwalen en verdwijnen. 
Luisteren?  Luisteren?

YVI

YVI

Zondag 21 juni podium EEFKAFFEE

Zanger, componist en multi-instrumentalist Dierderik Brandsma (artiestennaam YVI) verstaat als singer-songwriter de kunst het breekbare met het  schurende te combineren. Liedjes dus met mooie melodielijnen, intiem, melancholisch, verhalende teksten en met een stem die raakt. Denk gerust aan Damien Rice, of Glen Hansard. Niet de minste Ierse singer-songwriters. Bij hen komt Diederik met zijn band behoorlijk dicht in de buurt.  Dierderik is de aangever van de songs, en samen met zijn bevriende muzikanten Lendert Andel (electric guitar/piano), Sebastiaan van Sliedregt (bass) and Sijmen Wijnja (drums) krijgen ze een mooie uitgebalanceerd arrangement. Vorig jaar verscheen een prachtig album met 9 nummers ‘A Few Words of Comfort’. De titel dekt de lading van de muziek. Bij Eurosonic begin dit jaar bewezen ze de kracht van hun muziek op een podium. Denk alternatieve folk, indie-pop, en dan zoals je wil dat het klinkt.
LuisterenLuisterenLuisteren?

ATMACA

ATMACA

Zondag 21 juni EEFluisterKAFFEE

De Syrische Klarinettist Ghaeth Almaghoot studeert aan het conservatorium in Rotterdam. Daar is ook zijn band ATMACA met 6 muzikanten ontstaan. Een bont gezelschap dat behalve uit Ghaet op klarinet bestaat uit Sun Zheng uit China die de Chinese viool (ehru) bespeelt, Nikos Avgoustidis uit Griekenland op ud, de Nederlandse drummer Ap Verhoeven, bassist Baris Ofluoglu uit Turkije en Sebastien Wrincq  uit België op gitaar. Muzikanten met eigen invloeden, ervaringen en visies op traditionele en hedendaagse muziek uit het Midden-Oosten en de Balkan. Dat zorgt voor een mix van muziek uit diverse culturen en waarbij alle denkbare barrières smelten als sneeuw in de zon. Er ontstaat een nieuwe harmonie die als een warme wind door Syrië langs China, Turkije, Bulgarije, Griekenland, België  tot in Nederland waait. De spil is Ghaeth die zijn klarinet ontroerend en verhalend laat klinken en zo fungeert als een begenadigd reisleider. 
Luisteren

AWKWARD i

AWKWARD i

Zondag 21 juni podium HOUT

Djurre de Haan is AWKWARD i, solo en meestal in kleine bezettingen. Zijn albums zijn vaak wat rijker gearrangeerd. Daarvan verschenen er sinds 2009 drie. Daarvoor was hij al sinds 200 actief met muzuek bezig, bracht enkele EP’s uit en musiceerde en toerde als bandlid een tijd met de alternatieve rockband Alamo Race Track. Naast het werken aan eigen materiaal voor de albums en daarmee optreden, maakt hij amuziek voor films, met Tim Knol samen voor kinderprogramma’s en voor theatervoorstellingen. Wat dat laatste betreft ook  voor de toneelbewerking van Annet Schaap’s boek ‘Lampje’(waar hij deze dag ook mee optreed). Als muzikant, singer-songwriter begeeft hij zich graag op onverwachte paden. Door afwisseling van ritmes, experimenteren met klanken en deels ook door de vaak cryptische teksten ontstaat een sfeer die doet denken aan luchtige flower-power pop, maar dan met de impact van indringende alternatieve hededaagse folk. Op het laatste album uit 2018 (KYD) komende grote thema’s langs, geboorte, verliezen van onschuld, dood … zware kost  … maar bij AWKWARD i  toch verteerbaar en in goede handen. Het raakt, troost en het lucht op.  Altijd glinsteren er opbeurende zonnestralen door de chaos van het leven.
LuisterenLuisteren?

ERWIN van LIGTEN

ERWIN van LIGTEN

Zondag 21 juni KREEKPODIUM

Een gitarist voor de fijnproevers. Het genre dat hij speelt maakt dan niet uit. Erwin van Ligten kan blijkbaar alles aan. Zijn virtuositeit komt tot uiting in muziek van anderen en eigen werk. En bovenal typeert het zijn talent om in alles een eigen sound te laten klinken. ‘De beste onbekende gitarist van Nederland’, schreef een muziekjournalist. En wie de ‘erelijst’ ziet van Erwin kan niet anders dan dat statement onderschrijven. Vanaf de jaren 70 speelt hij in diverse bands en met grootheden uit de Nederlandse pop en kleinkunst. Om wat te noemen: Dizzy Man’s Band, Alessi Brothers en op het podium en de studio met onder andere Herman Brood, Bertus Borgers, Jan Akkerman, Kaz Lux en Hans Vermeulen. Hij ondersteunt programma’ van Frederique Spit, Micheline van Hautem. Mathilde  Santing, Brigitte Kaandorp en Beatrice van der Poel. En echt genieten is het van zijn solopojecten en de theatershows met band. Bij EEF horen we hem solo met een voorproefje van een nieuwe theatershow (met band) die in het teken staat van de muziek van Jimi Hendrix: The Jimi Hendrix Re-Experience. Erwin van Ligten vertolkt de Hendrix nummers op zijn manier en zoals alleen hij dat kan … en toch onmiskenbaar Hendrix. Ook op zondag is hij bij EEF nog te horen in een programma met dichteres Ellen Deckwitz.
Luisteren?

VLOEISTOF

VLOEISTOF

Vrijdag, zaterdag, zondag

Drie dagen bij EEF de dansvoorstelling WEGWERPWERELD van dansgroep VLOEISTOF. En dat in een eigen danstheater en passend bij de EEF traditie  … onontkoombaar dichtbij. Niet zonder gevaar bij te wonen.

Op een lichtvoetige en eigentijdse manier brengt dansgroep VLOEISTOF maatschappelijke vraagstukken in beeld bij zowel de cultuuromnivoor die ‘niet zoveel met dans heeft’ als de doorgewinterde danskijker. Dat doen ze daar waar het gebeurt, in de publieke buitenruimte met verrassende performances op het water, midden in de stad of op en om een auto bijvoorbeeld, zoals vorig jaar bij EEF. In de dansvoorstellingen speelt het publiek zelf altijd een belangrijke rol. Of het nu gaat om een toevallige passant of een bezoeker, je bent ineens, nog voor je er erg in hebt, onderdeel van een groter geheel. Bij EEF en het danstheatertje staat aangeven op welke tijden er voorstellingen zijn. Mis het niet!!

DRIE dagen TOEKOMSTMUZIEK bij EEF

Vrijdag, zaterdag, zondag

EEF heeft drie dagen podia met ‘TOEKOMSTMUZIEK’. Er is een podium voor met name bands, een workshopruimte en een podium waar met koptelefoons het talent rechtsreeks binnenkomt. Te horen zijn onder andere de deelnemers aan de provinciale talentprojecten PopSport en PopaanZee Gold. Nieuw en jong Zeeuws  poptalent zal zich daar presenteren. Ook ander jong nationaal en internationaal talent zal enkele blokken op het eiland van de belofte vullen. Voor het wie, wat en waar hou website en actuele programma info in de gaten. 
Op zaterdag de 3 geselecteerden voor PopaanZee Gold (zie programma zaterdag).

TOEKOMSTMUZIEK

Vrijdag 19 juni

​Op vrijdag optredens van onder andere de Zeeuwse finale van PopSport met Producers  Roel en Sinan en Singer-songwriters.
Sigourney de Roos

Luisteren

Rosann

Luisteren
Critter

EEF BOEKENPROGRAMMA

Vrijdag, zaterdag, zondag

Het EEF boekenprogramma begint vrijdag in Podium SSST met twee korte presentaties door nieuw en jong schrijf- en dichttalent. Die eerste avond is ook de dichter en schrijver Geert De Kockere al aanwezig met een eigen plek aan EEF BEACH. Van daaruit werkt hij een weekend lang, samen met bezoekers aan een EEF-bundel met haiku’s. Het kan een mooie herinnering opleveren. 

Zondag
Op het podium SSST komen vandaag dichter, columnist Ellen Deckwitz en illustrator en auteur Annet Schaap. Op het podium INLAAG geven schrijver Ted van Lieshout en tekenaar Philip Hopman een voordracht over de kinderboeken ‘Boer Boris’. Geert De Lockere werkt ook vandaag bij EEF BEACH met bezoekers aan Haiku’s

POPaanZEE GOLD - Little Symphnonies

POPaanZEE GOLD - Little Symphnonies

Zaterdag TOEKOMSTMUZIEK

Deze indieband maakt sfeervolle en nostalgische luisterliedjes. Inspiratie wordt gevonden bij artiesten als Bon Iver, Wilco en Radiohead. Little Symphonies verraste eind 2019 vriend en vijand met hun debuut “We Used To Be Immortal”.  In dit album staat een donkere periode van zanger Maxim centraal, waarin hij zijn moeder verloor en daarmee ook zijn thuis in Vlissingen. De band exploreert thema’s als verdriet en sterfelijkheid, maar ook hoop en verwerking, en stopt deze liedjes in een atmosferische sound. Little Symphonies bestaat uit vier multi-instrumentalisten die hun repertoire live op overtuigende wijze weten over te brengen 
Luisteren

TOEKOMSTMUZIEK

TOEKOMSTMUZIEK

Zaterdag 20 juni

RITES
DIY mentaliteit, 80’s nostalgia, vinyl verzamelingen en snelle gitaren; dat is Rites. De vijfkoppige formatie heeft inmiddels een flinke reputatie opgebouwd binnen de hardcorepunk-scene. Met drie EP’s en meer dan 100 optredens in binnen- en buitenland is de tourbus nog lang niet klaar voor de sloop. Rites is eigenwijs en heeft wat te zeggen over de huidige staat van de wereld. Invloeden van The Distillers tot Cro-Mags en Turnstile tot Paint It Black zijn hoorbaar, maar Rites heeft vooral een eigen geluid. High energy hardcore met een punkrock-twist!
Luisteren

POPaanZEE GOLD - Young Villian

POPaanZEE GOLD - Young Villian

Zaterdag TOEKOMSTMUZIEK

Zijn stijl is niet te plaatsen in een bepaalde categorie, hiphop en rap met R&B invloeden komt nog het meest in de buurt. Vincent Lawrence a.k.a. Young Villian, geboren en getogen in de Verenigde Staten begon als kleine jongen al met het schrijven van lyrics en rhymes. Met behulp van zijn muziek wil Young Villian positiviteit projecteren in het leven van anderen. Hij laat zich inspireren door artiesten als Busta Rhymes, Whitney Houston en Tupac Shakur.
Young Villian won in 2018 de eerste prijs voor Beste Rapartiest én Beste Act van Stand Out. Ook stond hij dat jaar in de finale gestaan van Most Wanted.
Luisteren

MEES VOGELHUIS VOORSTELLINGEN

MEES VOGELHUIS VOORSTELLINGEN

Zaterdag, zondag

Mees zal bij EEF weer een nest bouwen. Zaterdag en zondag staat het vogelhuis van MEES bij EEF.  Daarin verschillende intieme voorstellingen. En dat met twee programma’s.  Zie de aankondiging van de tijden bij het vogelhuis. 

Voorstelling alle leeftijden: IEDER ZIJN DING
Het afgelopen jaar is Mees als verhalenverzamelaar door het land getrokken om het verhaal achter voorwerpen te ontdekken. Waarom is dat ene schilderijtje zo belangrijk voor iemand, terwijl een ander er nog geen euro voor zou geven? Waarom is voor iemand een koffiekopje met een afgebroken oortje waardevoller dan die dure oorbellen? In haar zoektocht ontdekte ze jeugdsentiment, vrijheidsliefhebbers, bijzondere relaties, liefdevolle herinneringen aan voorouders, zelfontdekking en hoop. Stuk voor stuk fantastische verhalen van gewone mensen. Universeel en intiem tegelijkertijd.
Uit die verhalen is een voorstelling ontstaan. Mees kruipt in de huid van andere mensen en verteld haar versie van het verhaal, gevangen in pakkende liedjes en sketches.
Voorstellig voor kinderen: MEES IN DE BOSJES 
In deze hilarische kindervoorstelling sleept Mees met groot enthousiasme als een ware natuurgids kinderen mee in de wereld van de huis-tuin-en-keuken-vogel. Met haar sublieme vertelkunst laat Mees de kinderen ervaren hoe het is om een roodborst, spreeuw, kauw of koolmees te zijn. Ze vertelt, zingt en speelt de vogels. De ene keer is ze de bonte specht, die maar geen koppijn krijgt van al het hakken in de boom; de andere keer vertelt ze over Ingbert de IJsvogel, die niet snapt waarom hij ijsvogel heet, terwijl hij helemaal niet van ijs houdt. Leerzaam en ontzettend gezellig!

ILSE VOORHOEVE

ILSE VOORHOEVE

Zaterdag 20 juni KREEKPODIUM

Ilse Voorhoeve is een veelzijdig zangeres. Klassiek, pop, jazz, musical en kleinkunst ze beheerst het allemaal. Een Zeeuws talent dat bijna geruisloos bij haar optredens successen oogst. Al van kinds af aan zingt Ilse. Dat is niet zo vreemd als je weet dat haar moeder zangeres is. Ilse begint haar muzikale reis met vioolles. Daarna volgt een periode waarin ze deel uitmaakt van het Zeeuws Jeugd Orkest en van toneel- en musicalverenigingen. Als ze zestien is, komt ze erachter dat zingen haar grootste passie is. Ze neemt zangles en verdiept zich in het Duitse chanson en in kleinkunstliederen waarvoor zij  een zwak heeft. In 2015 wint Ilse de derde prijs op het Euregio Vocalistenconcours in Duitsland. In Zeeland wint ze met een Weil/Brecht repertoire de finale van Classic!Fever. 
Bij EEF was Ilse al verschillende keren te gast voor onder andere haar vertolking van liedjes van Annie M.G. Schmidt en songs uit het grote boek met jazzklassiekers. Ook dit jaar is uit dat laatste repertoire weer op zaterdag op het KREEKPODIUM een mooie selectie te horen. En zondag bij PODIUM SSST verrast ze met een greep uit de Nederlandstalige kleinkunst met haar programma van ‘van Toon Hermans tot Karin Bloemen’.

WILLO en de WOODY’S

WILLO en de WOODY’S

Zaterdag 20 juni EEFluisterKAFFEE

De Woody's is kwintet is een enthousiaste groep Zeeuwse meiden bestaande uit vier saxofonisten en een slagwerkster. Zij spelen op houtinstrumenten en ook de percussie is van hout vandaar de naam Woody's! Ze hebben veel plezier in het maken van muziek en dat merk je. Aanbod komen verschillende stijlen van klassiek, pop, rock, dance tot klezmer. Dat past dus weer mooi bij EEF. Ook zijn er regelmatig optredens met zangeres Willo. Zij schrijft en arrangeert haar eigen nummers en steekt ze in een nieuw jasje. Samen met De Woody's kwintet zorgt dit voor een bijzonder geheel. 
Carolijn Feij – sopraansaxofoon, Hanneke Wijkhuijs – altsaxofoon, Esmée Vervorst- tenorsaxofoon, Nathalie Broers – baritonsaxofoon, Roos van Brakel – slagwerk, Willemijn Ruissen- zang 

EVA BOS

EVA BOS

Zondag 21 juni EEFKAFFEE

huiskamercabaret
Met de komst van Eva Bos naar EEF rolt ook cabaret binnen bij de EEF podiumkunsten. En dan gelijk maar een veelbelovend talent. Eva begon haar carrière in 2011 met het winnen van het Amsterdams Studenten Festival in de categorie muziek. Andere prijzen volgden en in 2018 komt ze met een eerste avondvullende voorstelling ‘Leven2’. Dat levert in 2019 gelijk een erkenning op als één van de drie beste acts van het afgelopen seizoen. Eva timmert dus aan de cabaretweg. Bij EEF voor het publiek heel dichtbij omdat ze hier een ‘huiskamervoorstelling houdt in het EEFKAFFEE met Sander Bos op toetsen. Een heel persoonlijke kleinkunstvoorstelling  die schommelt tussen licht en donker … ontwapenend met bovenal prachtige liedjes. Een voorstelling over hoe je kan leven in het kwadraat. Als  afgestudeerd psycholoog weet Eva de invloeden van de psychologie op een speelse manier te verwerken in verhalen en liedjes.
Luisteren

UNDEFINED

UNDEFINED

Zondag 21 juni KREEKPODIUM

Popklassiekers harmonieus
Vier meiden doen niets liever dan samen zingen. Vierstemmig dan en met gevoel en geschoolde stemmen. Daarmee kunnen ze naar hartenlust bestaande popsongs inkleuren.  Van Simon & Garfunkel tot TOTO krijgt alle nummers een UNDEFINED sfeer. Daaraan werken ze inmiddels ruim vier jaar. Nog steeds met het etiket jonge talenten verdiepen ze hun repertoire. De zangeressen Famke Ijpelaar, Chloë verkooijen, Rowena Miltenburg en Jessie de Hond krijgen bij EEF ondersteuning van een band.
Luisteren

KAVIAAR

KAVIAAR

Zondag 21 juni PODIUM BOKTHEATER

Halverwege vorig jaar verscheen een dubbelalbum met de titel ‘320 gram’ van de band KAVIAAR. Twee LP’s op vinyl komen wel in de buurt van dat gewicht dus. De daarop vastgelegde 13 nummers zorgen voor aanzienlijk meer gewicht. Knap samengestelde en gearrangeerde verhalende jazzy instrumentale werken die bruisen, ontregelen en bedwelmen. Tussen de bijna minimalistisch, repeterende en dan weer funky voortrollende cadans tovert de muziek een soundtrack van een landschap tevoorschijn. Beeldende klanken dus en op onnadrukkelijke wijze subtiel vertolkt door vijf muzikanten. Die komen uit Schouwen-Duiveland en vooral uit ‘broedplaats’ Zonnemaire.  Na debuut ‘Zout Zaad’ uit 2013 dus die langverwachte opvolger. En daarop is de ervaring van het jarenlang samen musiceren nog duidelijker hoorbaar. Want ook die speelsheid met een experimenteel randje knalt van het vinyl. Dat het tijdens optredens nog extra grandeur krijgt is bij EEF te ervaren. KAVIAAR geeft de jazzy EEF zondag extra glans.
KAVIAAR is: Jaap Verseput (sax, VJ), Rudy Kippel (bass), Brian Martens (drums/beatbox), Willem van Maanen (toetsen), Stefan Fokker (gitaar, piano)
Luisteren

TRISKELL

TRISKELL

Vrijdag 19 juni EEFluisterKAFFEE - Keltische avond

Triskell legt zich toe op het op een eigen wijze vertolken van Iers- Keltische muziek. De traditie geldt als uitgangspunt om die vervolgens met de verschillende muzikale ervaringen van de bandleden in te kleuren. Inspiratie putten de leden van Triskell onder andere uit de muziek van Loreena McKennitt, Maura O’Connell en Mary Black. Maar ook mooie Engelstalige songs van buiten het Iers-Keltische gebied worden niet geschuwd als ze bij de sfeer van het repertoire passen. De bezetting met zang, viool, fluit, gitaar en basgitaar maakt het mogelijk een rijk scala aan stijlen te verkennen en toe te passen op oude en nieuwe traditionals. Uit dat verkennen ontstaat de muziek waar het de muzikanten om te doen is en die verbondenheid ademt. Triskell wisselt verstilde ballads, stevige, meerstemmige songs af met pittige instrumentals.
TRISKELL is: Lianne Timmerman (zang, low flutes, accordeon), Aagje Feldbrugge (viool, altviool, mandoline, zang), Pieter van Dort (zang, gitaar), Hans Timmerman ( bas, zang).

Wendy McNeill

Wendy McNeill

Zaterdag 20 juni

Uit Zweden komt Wendy McNeill naar EEF. Zangeres en accordeonist met een eigenzinnig benadering van het singer-songwriterschap. Vooral opvallend sinds haar deelname aan het  ‘Duets’ album van Ane Brun in wie ze een muziekverwante vond. Wendy, oorspronkelijk uit Canada, toerde over de hele wereld met haar muziek die door de muziekpers het etiket Folk Noir kreeg opgespeld. Kan zijn, maar Wendy is vooral onnavolgbaar in haar shows waarin ze steeds verrassende combinaties van stijlen gebruikt. Een ‘one woman band’ tussen liedjes en cabaret. ‘A Dreamers Guide to Hardcore Living’ en ‘The Wonder Show ‘ zijn twee van de zes albumtitels die sowieso al nieuwsgierig maken. 

Geert De Kockere

Geert De Kockere

Vrijdag, zaterdag, zondag EEF BEACH

Zonder schrijvers en dichters geen EEF. In ieder geval kunnen de liefhebbers van de in 17 lettergrepen vervatte Haiku’s hun hart ophalen. De Belgische Schrijver en dichter Geert de Kockere heeft aan drie woorden genoeg om iedereen een eigen Haiku te bezorgen. Een EEF productie die inspireert, oplucht en als tasbare herinnering mee naar huis kan.

Geert  De Kockere is een Vlaams schrijver en dichter. Hij schrijft en dicht zowel voor volwassenen als kinderen. Daarnaast werkte hij als journalist en was verbonden aan diverse tijdschriften en betrokken bij de Vlaamse versie van ‘Man bijt Hond’. Inmiddels heeft hij sinds 1989 een omvangrijk oeuvre aan (ruim 100) boeken en bundels bij elkaar geschreven. Zijn werk, vaak in eigen beheer uitgegeven, bracht hem al een tiental onderscheidingen en prijzen waaronder de prestigieuze Van Maerlant prijs, Vlag en Wimpel prijzen en  leespluimen voor diverse uitgaven. In de vorig jaar verschenen schitterend uitgevoerde bundel met een gedicht voor iedere dag van het jaar ‘Ik wou dat ik een vogel was’ (boekentip bij DWDD) zijn een aantal van zijn gedichten opgenomen. De natuur is voor De Kockere een belangrijke inspiratiebron. In 2019 vertoefde hij geruime tijd op Noord-Beveland en maakte foto’s waarbij hij Haiku’s schreef. Het verscheen in boekvorm en was een succes. Inmiddels is een 2de deel verschenen tijdens opnieuw een verblijf op het eiland begin dit jaar. Logisch dat Geert met zijn partner Krishna een belangrijke plek krijgt op het EEF festival. Het festival en  het natuurgebied waar het zich afspeelt zijn het uitgangspunt om op een interactieve manier met bezoekers tot schrijven en dichten te komen. 

Marjolein Meijers

Marjolein Meijers

Zondag 21 juni

Over doorleefde liedjes gesproken. Marjolein Meijers verstaat de kunst ze met lach en traan te vertolken. Dat komt aan. Samen met haar twee begeleiders, multi-instrumentalisten Walter en Onno Kuipers, rijgt ze pareltjes uit haar omvangrijke oeuvre aaneen. Ze was eerder bij EEF met Jan Rot en een show met haar trio. Bij Marjolein denk je na afloop altijd dat had wel langer mogen duren. Dus dat gevoel lossen we in 2020 in. Tijdloos heet het programma en zo klinkt het ook. 

QUATRE GENS 1 & 2

QUATRE GENS 1 & 2

Zaterdag 20 juni podium SSST

muziektheater
Willem Ploum & Marianne Blankenburgh komen naar EEF met een tas vol chansons. Ze krijgen extra muzikale inbreng van Natalie Vane (piano) en Elsa Wondergem (viool, zang).  Dat zijn er dus ‘quatre’.  Maar de som is ook hier meer dan de delen, omdat het niet is wat het lijkt. Geen pure cover van chanson en poèm … maar van menige klassieker maakt het viertal een theatrale weergave. Spoken Word als texte parlé dus, zeg maar gerust impressionant en  exceptionel. Een wijntje, stukje kaas en in een mum van tijd beleven we dat het Frans een beeldende taal is.
Op zondag treedt Willem Poum nogmaals op. Dan met gitarist James van de Water en de (Toon Tellegen) 'verhalen over de olifant'.

Eva de Roovere

Eva de Roovere

Zondag 21 juni

En over taal gesproken. De Vlaamse Eva de Roovere speelt er mee om haar woorden in muzikale vertolkingen betekenis te geven. Luisterliedjes als gedichten die op mooie melodieën drijven. Eva balanceert tussen kleinkunst en pop en vangt in haar vertolkingen altijd iets dat boven het vluchtige zweeft. In Vlaanderen een ster. Haar carrière ging van Kadril, Oblomov, Kleine Blote Liedjes naar de solo toer. Wat altijd bleef was die warme stem. In Nederland had ze een hit met rapper Diggy Dex. Het laatste album ‘La Loba’ heeft ‘loslaten’ als rode draad. Wie haar concert heeft meegemaakt, zal dat in ieder geval nog wel even meedragen.

Tutu Puoane - The Joni Mitchell  Project

Tutu Puoane - The Joni Mitchell Project

JAZZ Zondag 21 juni

Met een unieke mix van jazz, soul, pop en Afrikaanse muziek haalt EEF dit jaar een hartverwarmend staaltje hedendaagse muziek in huis. Vergeet al die hokjes en geef je over aan de stemacrobatiek van de Zuid Afrikaanse zangeres Tutu Puoane. Zij doet met haar interpretaties van Joni Mitchell songs precies waar we zo vrolijk van worden. Ze tilt de bewezen klasse van Mitchell met haar muzikanten en haar stem naar een nog grotere hoogte. Dat is wat we doen met kunst, teruggrijpen, onderdompelen en als een hergeboorte de toekomst induiken. Alsof ze de rivier waarover Joni Mitchell in de vroege jaren zestig zong heeft ontdekt en de tocht die de legendarische Canadese popzangeres begon voor haar kan afmaken. Ze kan dat ook dankzij een uitgelezen gezelschap muzikanten waarmee ze de magie van muziek een nieuwe dimensie geeft. Jasper van Hulten (percussie), Tineke Postma (saxofoon), Ewout Pierreux (toetsen), Clemens van der Feen (contrabas). LuisterenLuisteren

Lieve Buren

Zondag 21 juni

10 jongeren uit België en 10 uit Nederland hebben dit voorjaar een speciale en bijzondere festival voorstelling gemaakt. Dat kon omdat het om echte talenten gaat. Diverse kunstdisciplines zijn in het twintigtal vertegenwoordigd. Kom dus zien wat er gebeurt als talent samenkomt. Hoog niveau en toekomstmuziek. De hele productie draait onder de noemer Lieve Buren en is een  grensoverschrijdende samenwerking van De Kunstbende Noord-Brabant, Limburg en Zeeland in Nederland en jong talent organisaties Kaaiman en Fameus in Vlaanderen.  Bij de 10 Nederlandse talenten zitten 3 Zeeuwen. Trots dus, ook omdat in een behoorlijk toer langs festivals in België en Nederland EEF in Zeeland is geselecteerd!. Niet missen dus!

Alexandra Alden

Alexandra Alden

Vrijdag 19 juni

Dromerig, minimalistisch, folk, jazz, maar vooral muziek met sterke Europese wortels. De uit Malta afkomstige Alexandra Alden tovert op een bijna vanzelfsprekende manier kleine intieme pareltjes tevoorschijn. Daarmee was ze al in haar moederland in een populaire TV show opgevallen, maar ook Nederland  maakt steeds meer kennis met  haar talent om muziek op een eigenzinnige manier in te kleuren. De laatste Eurosonic editie heeft daaraan nog een extra duwtje gegeven.  We horen Laura Marling, Nick Drake, Joni Mitchell  … maar vooral een huiveringwekkend mooie combinatie van een stem en melodielijnen die raken en ontroeren. Luisteren? Luisteren?

TED VAN LIESHOUT & PHILIP HOPMAN

TED VAN LIESHOUT & PHILIP HOPMAN

Zondag 21 juni INLAAG

Ted van Lieshout is één van de bekendste Nederlandse kinder- en jeugdboekenschrijvers. Veel van zijn werk is bekroond, zo kreeg hij in 1995 een Gouden Griffel voor ‘Begin een torentje van niks’. In 2009 werd de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs aan hem toegekend voor zijn hele oeuvre. In 2012 verscheen het eerste deel van de prentenboekenserie die hij maakt met illustrator Philip Hopman over een kleuter die een boerderij runt: Boer Boris. Van de succesvolle reeks prentenboeken over Boer Boris die Ted van Lieshout samen met illustrator Philip Hopman maakt, werden tot eind 2018 al meer dan 250.000 exemplaren verkocht. Naar EEF 2020 komt hij met (zijn vaste) illustrator Philip Hopman. 
Daarnaast schrijft Ted van Lieshout ook boeken voor volwassenen. Zo verscheen in 2018 ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ en dit jaar ‘Bloot’.
Philip Hopman is sinds 1988  illustrator van een groot aantal kinderboeken. Hij studeerde aan de Rietveldacademie. Zijn werk leverde hem diverse prijzen op, waaronder Vlag en Wimpel (1995 voor Temmer Tom en 2013, voor het Hanengevecht), De Zilveren Penseel voor 22 Wezen (1998 van Tjibbe Veldkamp), en verschillende keren de leespluim onder andere voor het boek ‘Kerstmis met Boer Boris’ van Ted van Lieshout. Met Van Lieshout werkt hij al vanaf 12 samen aan een hele serie (tot nu toe 14 delen). Samen geven ze een Boer Boris voordracht op de 2020 editie van EEF. Een dag eerder is een nieuw  deel dan officieel gepresenteerd. Bekend zijn ook de door Hopman geïllustreerde boeken ‘Wiplala’  en ‘Abeltje’ en ‘De A van Abeltje’(Annie M.G. Schmidt), ‘Het Zwanenmeer (Francine Omen) en ‘Laika’ (Bibi Dumon Tak). Vorig jaar verschenen zijn tekeningen bij het boek ‘De Boom met het Oor’ van Annet Schaap (ook bij EEF).

Ellen Deckwitz & Erwin van Ligten

Ellen Deckwitz & Erwin van Ligten

Zondag 21 juni SSST PODIUMLiteratuurwetenschapper, columnist, schrijfdocent en dichter Ellen Deckwitz gelooft dat we wel gedichten willen lezen, maar niet kunnen. Het uitgeklede literatuuronderwijs heeft ons nooit geleerd hoe we een gedicht moeten lezen. En dus denken we bijvoorbeeld dat een gedicht alles mag betekenen. Of dat songteksten altijd poëzie zijn, terwijl de meeste weinig meer doen dan alledaagsheden herkauwen. Tijd om dat te veranderen. Voor Ellen Deckwitz is poëzie zo veel meer dan we denken: ze kan tegelijkertijd grappig én schrijnend zijn, ontroerend en ontluisterend. Acht regels kunnen de impact hebben van een natuurdocumentaire en actiefilm ineen. In het in 2016 verschenen 'Olijven moet je leren lezen' geeft ze een boeiende en inzicht verschaffende cursus ‘genieten van poëzie’. Haar manier van voordragen is erg direct, een kampioen poetry slam. Vorig jaar verscheen de bundel ‘Hogere Natuurkunde’. Een verzameling ontroerende en confronterende gedichten en verhalen over haar Indische oma en anderen met wortels in Nederlands-Indë. Ontroerend, geestig en confronterend schets ze de gevolgen van een oorlog die in miljoenen Nederlanders doorwerkt en hun levens tekent. Bij EEF 2020 treedt Deckwitz op met intermezzo’s van gitarist Erwin van Ligten. Ook hij heeft diezelfde achtergrond en werkte, evenals Ellen Deckwitz, onder meer mee aan het programma de ‘Indië monologen’.

Annet Schaap & Djurre de Haan

Annet Schaap & Djurre de Haan

Zondag 21 juni SSST PODIUM

Annet Schaap begon vooral als illustratrice van met name kinderboeken. In totaal zijn dat ruim 200 door haar geïllustreerde boeken, vooral van Liesbeth van der Jagt en Jacques Vriens. Ze debuteerde in 2017 zelf als schrijfster met het boek ‘Lampje’.  Een sprookjesachtig verhaal voor alle leeftijden over de dochter van een vuurtorenwachter. Een bestseller! Voor het boek ontving  ze de Nienke van Hichtum prijs, een jaar later ook de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel. In België de ‘Boekenleeuw’.  In 2019 verscheen ‘De Boom met het Oor’.  Een ontroerend boek over een jongetje dat zijn verhaal niet kwijt kan  .. tot hij de boom met het oor ontdekt.  Het boek is geïnspireerd op de muziek van Modest Moussorgski (schilderijententoonstelling). Het boek is geïllustreerd door Philip Hopman  (ook deze editie bij EEF).  Bij Eef spreekt Annet Schaap over  ‘Lampje’ en krijgt daarbij begeleiding van muzikant Djurre de Haan (Awkward i) die ook de muziek schreef voor de toneelbewerking van het boek.

ALLES OVER DE OLIFANT

ALLES OVER DE OLIFANT

Zondag 21 juni PODIUM EEFKAFFEE

De allereerste EEF in 2015 kwam schrijver, acteur schilder en theatermaker Willem Ploum met muzikanten voor vertellingen van Toon Tellegen over de olifant.  Verhalen die alle leeftijden aanspreken. Het zoeken van het ultieme geluk, het omgaan met verdriet, ja wat zit er niet aan levenslessen in hetgeen Tellegen in zijn talrijke boeken aansnijdt. Ploum selecteert samen met muzikant James van de Water voor de EEF zondag van dit jaar weer een aantal verhalen die het wezen van de olifant  ontrafelen. En daarmee krijgen we opnieuw  een spiegel voorgeschoteld. De voordrachtkunstenaar Ploum met één van Zeeland’s beste gitaristen voor de bijbehorende soundtrack.

Klassiek EEF

Muziek loopt als een rode draad door heel het EEF programma. Of het nu om pop, jazz,  kleinkunst of zelfs hiphop gaat, altijd moet het muziek zijn waarbij de bronnen zijn terug te horen. Een verwijzing naar ons collectief geheugen. Dat zorgt voor herkenning en een richting naar de toekomst met nieuwe interpretaties. Herkennen en ontdekken gaan dan hand in hand. Vandaar bij EEF ook aandacht voor klassieke muziek. Van Bach kun je veel zeggen, maar vooral ook dat anderen met zijn interpretaties en talenten verder zijn gegaan. Niet iedereen is het er mee eens, maar na Bach is het steeds interessanter geworden. Met dank aan  -  om maar wat te noemen – aan Beethoven. Mozart, Debussy, Kurt Weil, Frank Zappa, John en Paul en Daan Manneke. Maar laten we de bronnen niet vergeten. Daarom ook bij EEF 2020 dus puur klassiek.

HAGLEY

HAGLEY

KLASSIEK - Vrijdag 19 juni

Hagley' is een duo dat is ontstaan uit een goede vriendschap tussen cellisten Harry Broom en Diederik Smulders. Beiden zijn master studenten aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en hier hebben ze elkaar dan ook ontmoet. Al snel wisten ze dat ze graag samen avonturen wilden beleven door met elkaar muziek te maken. Het Eindeloos Eiland Festival is dus een festival dat perfect past bij het duo.

ORVAL

ORVAL

KLASSIEK - Zaterdag 20 juni

Ondanks dat de leden van het 'Orval Kwartet' studeren aan verschillende conservatoria (Amsterdam, Den Haag en Utrecht) hebben ze elkaar gevonden door de liefde voor lichte muziek. Hoewel ze alle vier klassiek zijn geschoold, kunnen ze het niet laten om naast het spelen van klassiek repertoire te experimenteren met andere muziekstijlen zoals jazz en zelfs vrije improvisatie. De leden van het kwartet zijn Sarah-Lynn Huizing, Marijn Meijer, Alkistis Misouli en Diederik Smulders. 

DE THUISKOMST

DE THUISKOMST

KLASSIEK - Zaterdag 20 juni

Quirine van Hoek (viool) en Ellen Zijm (accordeon) zorgen met een ongebruikelijke combinatie van instrumenten toch voor de karakteristieke sfeer die past bij de vroege Barok muziek. Op hun eerste CD ‘Earley Baroque’ geeft het duo al direct een visitekaartje af van muzikaliteit en respect voor het genre, denk aan Dowland en Purceel. Bij EEF ook de zwoele klanken van  de Spaanse klassieke  muziek. Mooie vertolkingen van het werk van onder andere Manuel de Falla en Frederic Mompou. Ook daarvan is inmiddels een meesterlijke CD verschenen onder de smakelijke titel ‘Tapas’.
Zaterdagavond treden zij met deze muziek nogmaals op bij de Spaanse avond in EEFbeleefKAFFEE.

LA CHAPELLE SAUVAGE

LA CHAPELLE SAUVAGE

KLASSIEK - Zondag 21 juni

La Chapelle Sauvage ontstond onder impuls van de jonge Belgische dirigent Karel De Wilde als een internationaal initiatief van jonge professionele musici  uit de hele de wereld. Wat hen samenbracht en typeert is een wilde en ontembare muzikale ambitie met een eigentijdse, kritische en reflectieve attitude. Dat bewezen enkele ensembles uit dit collectief al vorig jaar bij EEF. Maar hun bagage aan klassiek muzikale parels is zo groot dat er nog tal van festival-edities mee te vullen zijn. We zien ze dus graag  terug En dat is voor 2020 gelukt op zondag 21 juni.  La Chapelle Sauvage verstaat de kunst de wereld van de klassieke muziek toegankelijk te maken en opnieuw te ontdekken.
Dit jaar opnieuw in het podium bij SSST met verrassende en in bijzondere setting vertokte bekende en onbekende meesterwerken uit het klassieke  repertoire van vroege Barok tot hedendaags klassiek. Een echte EEF aanrader. Voor de drie programma’s, houdt website en blokkenschema’s in de gaten!

ANIMOSO

ANIMOSO

KLASSIEK - Zaterdag 20 juni

Een bijzonder klassieke voorstelling voor kinderen (en hun ouders). Maar verder natuurlijk voor iedereen die benieuwd is naar een vertolking van het meesterwerk Peer Gynt van van de Noorse componist Edvard Grieg door de groep ANIMOSO. De groep bestaat uit de zangeressen Yvonne Kok, Bauwien van der Meer en Klarijn Verkaart. Zij delen hun liefde voor de combinatie van theater en muziek en hebben hun sporen als zangeres verdiend. Zo zingen zij regelmatig bij de Nationale Opera en andere (opera)gezelschappen. Met Animoso gaan zij buiten de gebaande paden, om klassieke muziek op die manier toegankelijk te maken voor kinderen – en hun families.
Is de waarheid wel voor iedereen hetzelfde? Een groot thema, ook voor kinderen dus (vooral vanaf 6 jaar). Peertje is een grappige muzikale voorstelling over een groot en serieus onderwerp … over de grootste leugenaar van Noorwegen. 

A small festival with a big heart

- Gregory Page -

Blijf op de hoogte over EEF

Eindeloos Eiland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Noord Beveland Peet ICT Provincie Zeeland

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje: