Vijf jaar EEF

Dit jaar is de vijfde editie van EEF. Vier edities met muziek, dans, poëzie, boeken, lekker eten en fijne mensen gingen deze voor. We blikken terug op de afgelopen jaren en kijken vooruit met Josje de Koning, organisator vanaf het eerste uur.

“Als maatschappelijk ondernemer maak ik deel uit van het Platform Economie en Toerisme”, begint Josje. “Ik kreeg de opdracht uit te zoeken wat de mogelijkheden van een festival op Noord-Beveland waren. Met een groep mensen die interesse hadden, maakten we eerste plannen. Het werd al snel duidelijk dat er behoefte was aan een kleinschalig festival bij ons op het eiland. Niet meer van hetzelfde maar vooral vernieuwend, anders. We kwamen in contact met René de Dreu. Hij bleek veel ervaring met festivals te hebben. Precies wat we nodig hadden! We zochten contact met organisaties en mensen die we nodig hadden. In mei 2014 hielden we kick-off van twee uur. Dat werd goed ontvangen! We konden aan de slag!”

Locatie, locatie
Het slagen van het idee begon met het vinden van een geschikte locatie. Josje: “We waren op zoek naar een buitenlocatie en hadden het idee om het festival ieder jaar in een andere kern te organiseren. Toen wees Ko Kallewaard ons op het terrein van Wilgenoord, vlak bij Wissenkerke. Ondanks dat Noord-Beveland relatief klein is, kende ‘niemand’ deze locatie. Iedereen was gelijk positief, want het terrein was enorm geschikt en lag ook nog eens centraal op het eiland.”

Vliegende start
“Natuurlijk ging de organisatie van de eerste editie enorm snel en wisten we niet wat we konden verwachten”, gaat Josje verder. “Dat was enorm spannend en heeft ons veel slapeloze nachten opgeleverd. Het viel beter uit dan we konden dromen. We hadden 1.500 bezoekers en hoorden vooral positieve geluiden. Bezoekers waren verrast door het programma, de unieke locatie en de mystieke sfeer. Dit moest een vervolg krijgen!” En dat kreeg het. Ieder jaar biedt EEF een verrassend programma waarbij jong en oud zich kunnen vermaken. “Elke editie proberen we iets nieuws neer te zetten en leren we van onze fouten en successen. Zo proberen we EEF ieder jaar naar een hoger niveau te tillen.” 

Samen maakt sterk
EEF kent niet alleen een hechte kerngroep en enthousiaste vrijwilligers. Steeds meer organisaties zijn verbonden aan EEF. “Met het NUT en Kunstspoor werken we voor het derde jaar op rij samen en sinds 2018 gaat de Peelandmars op het festivalterrein van start. Ook dit jaar is er een bijzondere samenwerking. We geven de ZLTO de ruimte en gelegenheid om te vertellen over het project ‘Gezonde voeding van dichtbij’, waarbij zij zich richten op lokale, gezonde producten. Graag werkt EEF hieraan mee. Toch blijven de projecten met jong talent wel het meest bijzonder en van groot belang. Eerst met de Kunstbende en nu met KunstCrewXXL. Ik ben enorm trots wanneer ik jong, Zeeuws talent op het EEF-podium zie staan!”

Sfeergebieden
“Deze lustrumeditie van EEF hebben we verschillende sfeergebieden, eilanden. Hier vinden bezoekers verschillende uitingen van hetzelfde genre of in dezelfde sfeer. Maar bovenal betekent EEF ook deze speciale editie vooral eindeloos veel muziek, dans, poëzie en proza. Laat je betoveren en verrassen. Kom genieten en dromen. Kom en beleef EEF!