EEF Boeken Schrijvers Dichters
Terug naar het overzicht

EEF Boeken Schrijvers Dichters

BOEKEN/SCHIJVERS/DICHTERS
Nu eens niet lezen maar luisteren. Boekenliefhebbers kunnen schrijvers ontmoeten en horen bij EEF. Er is een speciaal boekenprogramma  in combinatie met klassieke muziek op ons eiland SSST. Dat begint al op vrijdagavond met korte performances van schrijver, muzikant en proza-dichter NYK de VRIES. Hij verraste zijn toehoorders  al eerder bij EEF. Nu terug met de voorstelling ‘De Grote Vakantie’,  hilarisch, met diepgang en als een tocht door het verleden. 

Op zaterdag ook al een bekende bij EEF: TJITSKE JANSEN. De dichteres en schrijfster komt dit keer met zanger en trompettist JEROEN ZIJLSTRA.  Door het samengaan van literatuur, poëzie en muziek ontstaat een eigenzinnig soort kleinkunst en daar zit alles in van breekbaar tot onverwoestbaar. Die dag overigens ook de samensmelting van proza, poëzie en verhalende Nederlandstalige liedteksten door muzikant ALEX ROEKA. Van hem verscheen onlangs een nieuwe bundel gedichten ‘Al het waaien van de wereld’.  

Op zondag onder andere YAEL VINCKX schrijver en journalist. Veelzijdig, want behalve aan haar journalistieke werk gerelateerde boeken ‘Joegoslavië achter de schermen’ en ‘mensensmokkel’ heeft ze haar eigen talkshow, geeft workshops ‘Familiegeschiedenis schrijven’ en schreef de boeken ‘De oorlog van mijn moeder’ en ‘Volgens Willem’. Dat laatste over Willem Venema, de belangrijkste Nederlandse poppromoter. Een boek ook vol anekdotes over de sterren achter de schermen.

Die dag ook columniste en dichtere ELLEN DECKWITZ. Behalve schrijven zit optreden in haar bloed, Lowlands, Nacht van de Poëzie, De Wereld Draait Door, Poetry International. Ze grossiert in literaire prijzen. Wie haar ‘Olijven moet je leren lezen’ kent weet hoe ze de kunst verstaat om iedereen aan het lezen van gedichten te krijgen. Deckwitz schrijft met regelmaat over (het taboe van) depressiviteit. Dat thema deelt ze dan weer met EVA MEIJER, die zondag acte de présence geeft in het filosofisch café tot NUT van ’t Algemeen. Eva Meier is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter en dat levert indrukwekkende performances en muziektheatervoorstellingen.  Ze bezit het talent een filosofische duiding aan haar onderwerpen mee te geven of het nu over depressie gaat over niet menselijke taal.  Alleen de titels van haar boeken nodigen uit om te lezen.  Manda Heddema (van Boekhandel De Koperen Tuin in Goes) komt naar EEF om op zondagmiddag een gesprek aan te gaan met  culinau=ir schrijfster MARI MARIS. Ze schrijft over het bereiden van maaltijden op een manier die verder reikt dan een standaard kookboek. Ze opent een wereld waarin de natuur, smaken, creativiteit en inspiratie samenkomen. Tussendoor nog de mijmeringen over het leven in combinatie met het wel en wee van tuinieren. ‘Mari Plukt De Dag ‘is veel meer dan een boek over vegetarische gerechten. Een meer dan bijzonder dagboek over het wonen, werken,  leven, tuinieren en koken in Frankrijk.  Bijzonder is die dag een concert van zangeres JANNE SCHRA met op muziek gezette gedichten van VASALIS.

Voor kinderen (2+) bij EEF twee voorstellingen die zijn  gebaseerd op boeken. Theaterduo KEES & KOOS is er zaterdag en zondag met een voorstelling die is geïnspireerd op het boek ‘Een huis voor Harry’ van LEO TIMMERS. Op zondag ook een interactieve voorstelling  voor 2+ van SARAJA die weer voorkomt uit het prentenboek ‘SSST Tijger Slaapt’ van BRITTA TECKENTRUP.

Terug naar het overzicht