Programma EEF 2020

2020

Download het blokkenschema
Boeken vrijdag zaterdag zondag

zaterdag

BARRELHOUSE

BARRELHOUSE

Zaterdag 20 juni BOKTHEATER EEF

Leeftijd doet er niet als het om Blues gaat. Zowel de pijn, als de muziek die daar omheen cirkelt is tijdloos. Althans nadat het halverwege de 19de eeuw ontstaat in de zuidelijke staten van de VS en halverwege de 20ste eeuw tot een wezenlijk muziekgenre uitgroeit dat al snel grenzen overschrijdt. En alles en iedereen die daarna de blues oppakt keert op de één of andere manier terug naar die roots. Dat oppakken, respecteren,  maar er vervolgens ook mee verder reizen kenmerkt de band die al meer dan 45 jaar in Nederland voor kwaliteitsblues zorgt: BARRELHOUSE. De band schreef mee aan de geschiedenis van de blues en etaleerde dat in vele honderden concerten en archiveerde het op 12 uitzonderlijke en alom geprezen albums.  Sinds vorig  jaar verzameld in een verzamelbox: Barrelhouse- 45 years on the road 1974 – 2019.

Tineke Schoenmakers: ,,We hebben veel moois gemaakt, maar willen vooruit  blijven gaan. Nieuw werk creëren heeft prioriteit, stilstaan is achteruitgang.’’   Daarmee vat ze de manier van omgaan met de blues door Barrelhouse op een treffende wijze samen. Barrelhouse gaat daarom nog steeds door in stijgende en de blues verrijkende lijn. Blues die richting geeft naar verleden, heden en  toekomst. Blues over pijn, het leven dat soms anders loopt , maar ook de romantiek van het avontuur en zoeken naar een uitweg. Barrelhouse, misschien in de eerste plaats bekend vanwege de opwinding, de dans nummers, heeft nooit de romantisch kant van de blues vergeten. Het EEF festival, leent zich bij uitstek voor deze kant van de blues …  klein, intiem, hypnotiserend. 
Bij EEF brengt Barrelhouse de blues zaterdag 20 juni heel dichtbij. 

Tineke Schoemaker (zang), Johnny LaPorte (gitaar), Guus LaPorte (gitaar), Han van Dam (piano), Bob Dros (drum) en Jan Willem Sligting (bas). Luisteren

MYRRDIN & IMRE DE CAUTER

MYRRDIN & IMRE DE CAUTER

Zaterdag 20 juni, Spaanse avond in EEFbeleefKAFFEE

Eigentijds Spaans
MYRRDIN & IMRE DE CAUTER  komen uit een grote muzikale familie. Gitarist Myrrdin bekwaamde zich in de flamenco muziek en bereikte daarin een toonaangevende status. Dat demonstreerde hij onder andere twee jaar geleden al bij EEF. Nu komt hij terug met zijn dochter IMRE die eveneens behept is met dat muzikale gen. Ze speelt cello en is samen met haar vader bezig aan een indrukwekkende serie concerten. Wij zagen het duo in een overvolle kerk tijdens het Dranouter festival vorig jaar. En dit naar EEF halen bleef net als de weergaloze muziek lang nagonzen. Dat is gelukt en wie EEF wil laten naklinken kan zaterdag het beste aanschuiven in het EEF luister KAFFEE. 
Luisteren 

DE THUISKOMST

DE THUISKOMST

Zaterdag 20 juni Spaanse avond in EEFbeleefKAFFEE

Spaans klassiek
PASTAS komen ook langs in het EEF luister KAFFEE. Wellicht eetbaar, maar in ieder geval hoorbaar. Daar zorgt duo De Thuiskomst voor. Quirine van Hoek, (viool) en Ellen Zijm (accordeon) spelen werken van Spaanse componisten zoals Albéniz, Turina, Granados, Mompou, Sarasate en Cabezón. Muziek die is terug te vinden op hun vorig jaar verschenen CD ‘Tapas, de thuiskomst in Spanje’.
Luisteren

IN-PURO

IN-PURO

Zaterdag 20 juni Spaanse avond in EEFbeleefKAFFEE

Flamenco choreografie
IN-PURO is een uitzonderlijke voorstelling van flamencodanser Féderico Ordoñez. Samen met Esteban Murillo (flamencozang) en Anthony Carruba (gitaar en compositie) benadert de gevierde danser de meest pure vorm van de flamenco traditie.  Frederico doet dat vanuit zijn persoonlijke visie op die tradities en vertaalt het op die manier naar het hier en nu. Een bijzondere voorstelling waarin ontroering en emotie ontstaan uit de combinatie van muziek, zang en dans en publiek.
Luisteren

BEKIR

BEKIR

Zaterdag 20 juni BOKTHEATER EEF

Nieuwe Nederlandse hiphop pop/soul
De nog jonge Bekir (Kolic) heeft al een behoorlijke levensreis achter de rug. Wat begon in Duitsland in het gezin met een Montenegrijnse moeder en Kosovaarse vader kreeg een vervolg in Zeeland in Nederland.  Hier kreeg de plek die muziek in zijn leven zou innemen  steeds meer vaste vorm. Via een aantal muziekprojecten die hier aan jongeren kansen bieden, kwam zijn talent als verhalenverteller en vertolker van een eigen geluid al snel aan het licht. Inmiddels heeft dat geresulteerd in de release van een aantal songs en een contract bij het platenlabel van Akwasi. Zijn muziek staat op  Spotify. Bekir brengt je Nederlandstalige pop/soul met een warm volks karakter zoals alle grote verhalenvertellers van de Balkan dat in zich hebben! Charismatisch bezingt hij de romantiek en soms de tragiek, altijd ruimte latend voor een lach, altijd aandacht voor zijn publiek Zijn eerste single ‘Liefde In Overvloed’ stond direct na de release op de eerste plek in de Spotify Viral Top 50 en werd opgepikt door zowel 3FM als FunX. BEKIR …best iets om als Zeeuw trots op te zijn.
Luisteren, Luisteren

IRIS PENNING

IRIS PENNING

Zaterdag 20 juni podium HOUT

Iris Penning (1993) maakt Poëtische Pop. Ze is muzikant en (stads)dichter en dat straalt ze in alles uit. De drie albums die tot nu toe van haar verschenen gaan dan ook vergezeld van een bijbehorend gedichtenboekje. De kracht van haar muziek ligt juist in dat verbonden zijn van stem, melodieën, voordracht en teksten. 
Vorig jaar augustus 2019 won ze de Belgische NEKKA-wedstrijd. Ze stond meer dan duizend keer op de planken: in Paradiso, op Oerol, op theaterfestivals en in poppodia door heel Nederland en België. Ze deelde het podium met Spinvis en bracht drie platen uit die lovend werden ontvangen door de muziekmedia.
In maart 2019 kwam haar nieuwe plaat uit, ‘Liever vieze voeten’, die op menig radiostation en Spotifyplaylist te horen is. Bij EEF samen met celliste Mirthe de Jonge die  ook te horen is bij EEF met trio PHEMIAN.
Luisteren, Luisteren, Luisteren, Luisteren

JESSE DAYTON (VS)

JESSE DAYTON (VS)

Zaterdag 20 juni podium Hout en Boktheater

Solo en met band
Een toer door Europa brengt de Amerikaan Jesse Dayton (Beaumond, Texas) ook met band naar EEF.  De countryrocker, rockabilly virtuoos en outlaw  is zowel solo in het EEF bos te horen als zaterdag afsluiter in het BOKTHEATER. Dat kan omdat Dayton  zich niet gemakkelijk in een hokje laat plaatsen. De roots genres uit de zuidelijke staten van de VS buitelen bij hem over en door elkaar heen. Dus lekker solo om zijn ballads met de pure roots invloeden volledig tot uiting te brengen. Later met zijn band om iets meer dan akoestisch die andere, energieke,  kant van zijn country, blues en rock ‘n roll mix te laten horen. Feestje! Jesse Dayton heeft inmiddels ook een aardige carrière als acteur en scriptschrijver achter de rug. En dat in combinatie met de 30 jaar muziek maken, toeren en opnemen. Er verschenen sinds 1995 13 albums. Dayton werkte bovendien als gitarist mee aan albums van Willie Nelson, Waylon Jennings, Kris Kristofferson en Johnny Cash.  En niet onbelangrijk: Jesse Dayton heeft een behoorlijke live reputatie.
Luisteren

PARIS TEXAS

PARIS TEXAS

Zaterdag 20 juni podium HOUT

In de staat Texas (VS) ligt een stad met de naam Paris.  De stad en de dorre woestijnachtige omgeving vormden het decor van de film ‘Paris Texas’ van regisseur Wim Wenders. De soundtrack van die cultfilm kwam van Ry Cooder en ging als mesterwerk de geschiedenis in. De composities ademen de sfeer van het Texaanse landschap en de trage gang van een door dat landschap wandelende man. Een reis door een landschap als metafoor voor het leven zelf. Het reizen door Texas inspireerde  ook de Antwerpse liedjesschrijver/gitarist Gerrit Hüppertz om met muziek die ontkiemt in dat landschap aan de slag te gaan. En zo kwamen bijna alle Texaanse muziekgenres aan bod … van traditionele country, folk en bluegrass tot de mix van stijlen die we americana noemen. Met een aantal ervaren muzikanten legde hij de songs op CD vast. Die verscheen vorig jaar onder de titel 'When You're Gone'.  De nummers bevatten alles wat die americana stijl kenmerkt: doorleefd, melancholisch, aards en voorzien van veel harmonische vocals en hier en daar de woestijndroge humor.
De band Paris Texas is: Gerrit Hüppertz – Gitaar, Maarten Michielsen – Contrabas, Dirk Peeraer – Dobro, Dave Crokaerts – Gitaar, Jan Michielsen – Mandoline.
Luisteren?

PHEMIAN

PHEMIAN

Zaterdag 20 juni podium HOUT

Het begon als een project tijdens de studie aan het Utrechts conservatorium. Zo’n project waarbij de klik tussen de muzikanten ineens tot magie kan leiden. Dat ondervonden Myrthe (cello), Femke (ukelele) en Anne (viool) al bijna direct vanaf het begin. De drie harmoniërende zangstemmen zorgen voor kippenvel, de muziek levert een schat aan mogelijkheden en het plezier en enthousiasme zijn de motor. Drie meiden met verschillende muzikale achtergronden, waaronder soul, jazz, en klassiek. Alle drie ook met het lef muziek anders te benaderen en instrumenten op een onconventionele manier daarvoor in te zetten. Alles bij elkaar zorgt het vooral voor verrassing en ontroering  …. voila …  Kunst dus met een hoofdletter. Zelf plakken ze er het etiket esthetische follkpop op. De natuur is één van de inspiratiebronnen. Dat het ook gewoon ‘mooi’ is, is nu wel duidelijk. Iets om  mee te maken en dat later dan aan iedereen te laten weten dat je er bij was!
Femke Bun (vocals, ukelele), Mirthe de Jonge (cello, vocals), Anne van Brunschot (viool, vocals)
Luisteren?

NICKI van POPERING - harp

NICKI van POPERING - harp

Zaterdag 20 juni

Met Nicki van Popering (Oost-Souburg) kun je verschillende muzikale kanten op. Als harpiste met een brede muzieksmaak en een – ondanks haar leeftijd – al lange carrière beheerst ze de kunst zichzelf steeds te vernieuwen. Dat betekent dus dat zowel Einaudi, Metallica  als Debussy  genoeg uitdaging  bieden om er mee aan de slag te gaan. In haar spel hoor je dat muziek maken een passie is. En welk genre ze ook kiest, ze kan dat overtuigend op een podium overbrengen. Vandaar dat ze zowel zaterdag als zondag op verschillende podia met verschillende programma’s te horen is.  De harp als veelkleurig instrument en de speelstijl als kunst om mee te ontroeren. Met koptelefoon, als huiskamerconcert of op een podium in de EEF natuur …. altijd zo dichtbij en onontkoombaar dat het wonderen verricht.
Zaterdag :
podium TOEKOMSTMUZIEK 14.30 uur  - muziek van  EINAUDI (koptelefoon concert)
podium EEFluisterKAFFEE 17.00 uur – harp covers Iron Maidon, Metallica, Simon & Garfunkel, Agnes Obel

SONGS on a WIRE

SONGS on a WIRE

Zaterdag 20 juni podium HOUT

Inmiddels na 5 jaar EEF wel zo’n beetje de trots van het festival. Aanvankelijk als experiment op verzoek van EEF en in wisselende samenstelling.  Tot 3 jaar terug een hechte club ontstond tijdens het bewerken van songs en gedichten van Leonard Cohen. De groep van 10 muzikanten ontdekte dat er een eigen sound aan het ontstaan was, en dat ondanks het gebruik van bestaand materiaal. De klik en de magie deden hun werk. Het jaar daarop kreeg dat een vervolg met de aanpak van Beatles en Stones nummers. Voor het EEF concert vorig jaar lieten ze zich inspireren door het werk van de Canadese McGarrigle familie. Ieder jaar leverde het een bijzondere CD op. Steeds was de oorsprong, de kracht en het karakter van de songs een uitgangspunt bij het heruitvinden van de muziek. Met het bij EEF opgebouwde repertoire treedt de groep Songs on a Wire nu op meerdere plaatsten, tot ver buiten Zeeland, op. Dat maakt nieuwsgierig naar de uitvoering op Podium HOUT dit jaar. Tipje van de sluier … Als ieder mens een eigen soundtrack van het leven kan maken ,bestaat er dan zoiets als muzikale geschiedschrijving?
Luisteren?

JAN VERSTRAETEN

JAN VERSTRAETEN

Zaterdag 20 juni BOKTHEATER

Er zijn mensen die in de zomer van festival naar festival reizen. Wij kennen er één. Die zag in België enkele keren Jan Verstraeten op een podium. En iedere keer was het raak. Er gebeurde iets, niet allen op dat podium, ook bij degenen die ervoor stonden. ‘Een zomer waarin er iets in je leven verandert’ hoorden we haar zeggen. Jan wie …. Verstraeten is  niet bepaald de naam die je verwacht bij iets dat grensoverschrijdend angstwekkend goed is. Maar de man die de groep muzikanten leidt heet gewoon Jan Verstraeten en daar moet je het dan mee doen. En al na 1 keer ben je om en denk je ‘what’s in a name’. Kippenvel, kriebels, duizelingen … Jan krijgt het voor elkaar. Tijd dus om naar EEF te halen. Van oorsprong is hij grafisch kunstenaar die plots een uitstapje naar de muziek maakt. En dat slaat behoorlijk in. Recensies in Vlaanderen met de max 5 sterren zijn geen uitzondering. Feeërieke muziek lezen we ergens. Klopt, want erg overtuigend koppelt hij de zachtheid van klanken aan de schoonheid van woorden. Begeleidende strijkers versterken de emoties met  sferische melodieën die warme klankkleuren oproepen. Muziek met een hypnotiserende werking. En toch, alsof het nooit anders heeft geklonken, alsof dit de eerste en laatste muziek zou kunnen zijn die ooit gemaakt is. Een strijd tussen het willen zijn en het verdwalen en verdwijnen. 
Luisteren?  Luisteren?

VLOEISTOF

VLOEISTOF

Vrijdag, zaterdag, zondag

Drie dagen bij EEF de dansvoorstelling WEGWERPWERELD van dansgroep VLOEISTOF. En dat in een eigen danstheater en passend bij de EEF traditie  … onontkoombaar dichtbij. Niet zonder gevaar bij te wonen.

Op een lichtvoetige en eigentijdse manier brengt dansgroep VLOEISTOF maatschappelijke vraagstukken in beeld bij zowel de cultuuromnivoor die ‘niet zoveel met dans heeft’ als de doorgewinterde danskijker. Dat doen ze daar waar het gebeurt, in de publieke buitenruimte met verrassende performances op het water, midden in de stad of op en om een auto bijvoorbeeld, zoals vorig jaar bij EEF. In de dansvoorstellingen speelt het publiek zelf altijd een belangrijke rol. Of het nu gaat om een toevallige passant of een bezoeker, je bent ineens, nog voor je er erg in hebt, onderdeel van een groter geheel. Bij EEF en het danstheatertje staat aangeven op welke tijden er voorstellingen zijn. Mis het niet!!

DRIE dagen TOEKOMSTMUZIEK bij EEF

Vrijdag, zaterdag, zondag

EEF heeft drie dagen podia met ‘TOEKOMSTMUZIEK’. Er is een podium voor met name bands, een workshopruimte en een podium waar met koptelefoons het talent rechtsreeks binnenkomt. Te horen zijn onder andere de deelnemers aan de provinciale talentprojecten PopSport en PopaanZee Gold. Nieuw en jong Zeeuws  poptalent zal zich daar presenteren. Ook ander jong nationaal en internationaal talent zal enkele blokken op het eiland van de belofte vullen. Voor het wie, wat en waar hou website en actuele programma info in de gaten. 
Op zaterdag de 3 geselecteerden voor PopaanZee Gold (zie programma zaterdag).

EEF BOEKENPROGRAMMA

Vrijdag, zaterdag, zondag

Het EEF boekenprogramma begint vrijdag in Podium SSST met twee korte presentaties door nieuw en jong schrijf- en dichttalent. Die eerste avond is ook de dichter en schrijver Geert De Kockere al aanwezig met een eigen plek aan EEF BEACH. Van daaruit werkt hij een weekend lang, samen met bezoekers aan een EEF-bundel met haiku’s. Het kan een mooie herinnering opleveren. 

Zondag
Op het podium SSST komen vandaag dichter, columnist Ellen Deckwitz en illustrator en auteur Annet Schaap. Op het podium INLAAG geven schrijver Ted van Lieshout en tekenaar Philip Hopman een voordracht over de kinderboeken ‘Boer Boris’. Geert De Lockere werkt ook vandaag bij EEF BEACH met bezoekers aan Haiku’s

POPaanZEE GOLD - Little Symphnonies

POPaanZEE GOLD - Little Symphnonies

Zaterdag TOEKOMSTMUZIEK

Deze indieband maakt sfeervolle en nostalgische luisterliedjes. Inspiratie wordt gevonden bij artiesten als Bon Iver, Wilco en Radiohead. Little Symphonies verraste eind 2019 vriend en vijand met hun debuut “We Used To Be Immortal”.  In dit album staat een donkere periode van zanger Maxim centraal, waarin hij zijn moeder verloor en daarmee ook zijn thuis in Vlissingen. De band exploreert thema’s als verdriet en sterfelijkheid, maar ook hoop en verwerking, en stopt deze liedjes in een atmosferische sound. Little Symphonies bestaat uit vier multi-instrumentalisten die hun repertoire live op overtuigende wijze weten over te brengen 
Luisteren

TOEKOMSTMUZIEK

TOEKOMSTMUZIEK

Zaterdag 20 juni

RITES
DIY mentaliteit, 80’s nostalgia, vinyl verzamelingen en snelle gitaren; dat is Rites. De vijfkoppige formatie heeft inmiddels een flinke reputatie opgebouwd binnen de hardcorepunk-scene. Met drie EP’s en meer dan 100 optredens in binnen- en buitenland is de tourbus nog lang niet klaar voor de sloop. Rites is eigenwijs en heeft wat te zeggen over de huidige staat van de wereld. Invloeden van The Distillers tot Cro-Mags en Turnstile tot Paint It Black zijn hoorbaar, maar Rites heeft vooral een eigen geluid. High energy hardcore met een punkrock-twist!
Luisteren

POPaanZEE GOLD - Young Villian

POPaanZEE GOLD - Young Villian

Zaterdag TOEKOMSTMUZIEK

Zijn stijl is niet te plaatsen in een bepaalde categorie, hiphop en rap met R&B invloeden komt nog het meest in de buurt. Vincent Lawrence a.k.a. Young Villian, geboren en getogen in de Verenigde Staten begon als kleine jongen al met het schrijven van lyrics en rhymes. Met behulp van zijn muziek wil Young Villian positiviteit projecteren in het leven van anderen. Hij laat zich inspireren door artiesten als Busta Rhymes, Whitney Houston en Tupac Shakur.
Young Villian won in 2018 de eerste prijs voor Beste Rapartiest én Beste Act van Stand Out. Ook stond hij dat jaar in de finale gestaan van Most Wanted.
Luisteren

MEES VOGELHUIS VOORSTELLINGEN

MEES VOGELHUIS VOORSTELLINGEN

Zaterdag, zondag

Mees zal bij EEF weer een nest bouwen. Zaterdag en zondag staat het vogelhuis van MEES bij EEF.  Daarin verschillende intieme voorstellingen. En dat met twee programma’s.  Zie de aankondiging van de tijden bij het vogelhuis. 

Voorstelling alle leeftijden: IEDER ZIJN DING
Het afgelopen jaar is Mees als verhalenverzamelaar door het land getrokken om het verhaal achter voorwerpen te ontdekken. Waarom is dat ene schilderijtje zo belangrijk voor iemand, terwijl een ander er nog geen euro voor zou geven? Waarom is voor iemand een koffiekopje met een afgebroken oortje waardevoller dan die dure oorbellen? In haar zoektocht ontdekte ze jeugdsentiment, vrijheidsliefhebbers, bijzondere relaties, liefdevolle herinneringen aan voorouders, zelfontdekking en hoop. Stuk voor stuk fantastische verhalen van gewone mensen. Universeel en intiem tegelijkertijd.
Uit die verhalen is een voorstelling ontstaan. Mees kruipt in de huid van andere mensen en verteld haar versie van het verhaal, gevangen in pakkende liedjes en sketches.
Voorstellig voor kinderen: MEES IN DE BOSJES 
In deze hilarische kindervoorstelling sleept Mees met groot enthousiasme als een ware natuurgids kinderen mee in de wereld van de huis-tuin-en-keuken-vogel. Met haar sublieme vertelkunst laat Mees de kinderen ervaren hoe het is om een roodborst, spreeuw, kauw of koolmees te zijn. Ze vertelt, zingt en speelt de vogels. De ene keer is ze de bonte specht, die maar geen koppijn krijgt van al het hakken in de boom; de andere keer vertelt ze over Ingbert de IJsvogel, die niet snapt waarom hij ijsvogel heet, terwijl hij helemaal niet van ijs houdt. Leerzaam en ontzettend gezellig!

ILSE VOORHOEVE

ILSE VOORHOEVE

Zaterdag 20 juni KREEKPODIUM

Ilse Voorhoeve is een veelzijdig zangeres. Klassiek, pop, jazz, musical en kleinkunst ze beheerst het allemaal. Een Zeeuws talent dat bijna geruisloos bij haar optredens successen oogst. Al van kinds af aan zingt Ilse. Dat is niet zo vreemd als je weet dat haar moeder zangeres is. Ilse begint haar muzikale reis met vioolles. Daarna volgt een periode waarin ze deel uitmaakt van het Zeeuws Jeugd Orkest en van toneel- en musicalverenigingen. Als ze zestien is, komt ze erachter dat zingen haar grootste passie is. Ze neemt zangles en verdiept zich in het Duitse chanson en in kleinkunstliederen waarvoor zij  een zwak heeft. In 2015 wint Ilse de derde prijs op het Euregio Vocalistenconcours in Duitsland. In Zeeland wint ze met een Weil/Brecht repertoire de finale van Classic!Fever. 
Bij EEF was Ilse al verschillende keren te gast voor onder andere haar vertolking van liedjes van Annie M.G. Schmidt en songs uit het grote boek met jazzklassiekers. Ook dit jaar is uit dat laatste repertoire weer op zaterdag op het KREEKPODIUM een mooie selectie te horen. En zondag bij PODIUM SSST verrast ze met een greep uit de Nederlandstalige kleinkunst met haar programma van ‘van Toon Hermans tot Karin Bloemen’.

WILLO en de WOODY’S

WILLO en de WOODY’S

Zaterdag 20 juni EEFluisterKAFFEE

De Woody's is kwintet is een enthousiaste groep Zeeuwse meiden bestaande uit vier saxofonisten en een slagwerkster. Zij spelen op houtinstrumenten en ook de percussie is van hout vandaar de naam Woody's! Ze hebben veel plezier in het maken van muziek en dat merk je. Aanbod komen verschillende stijlen van klassiek, pop, rock, dance tot klezmer. Dat past dus weer mooi bij EEF. Ook zijn er regelmatig optredens met zangeres Willo. Zij schrijft en arrangeert haar eigen nummers en steekt ze in een nieuw jasje. Samen met De Woody's kwintet zorgt dit voor een bijzonder geheel. 
Carolijn Feij – sopraansaxofoon, Hanneke Wijkhuijs – altsaxofoon, Esmée Vervorst- tenorsaxofoon, Nathalie Broers – baritonsaxofoon, Roos van Brakel – slagwerk, Willemijn Ruissen- zang 

Wendy McNeill

Wendy McNeill

Zaterdag 20 juni

Uit Zweden komt Wendy McNeill naar EEF. Zangeres en accordeonist met een eigenzinnig benadering van het singer-songwriterschap. Vooral opvallend sinds haar deelname aan het  ‘Duets’ album van Ane Brun in wie ze een muziekverwante vond. Wendy, oorspronkelijk uit Canada, toerde over de hele wereld met haar muziek die door de muziekpers het etiket Folk Noir kreeg opgespeld. Kan zijn, maar Wendy is vooral onnavolgbaar in haar shows waarin ze steeds verrassende combinaties van stijlen gebruikt. Een ‘one woman band’ tussen liedjes en cabaret. ‘A Dreamers Guide to Hardcore Living’ en ‘The Wonder Show ‘ zijn twee van de zes albumtitels die sowieso al nieuwsgierig maken. 

Geert De Kockere

Geert De Kockere

Vrijdag, zaterdag, zondag EEF BEACH

Zonder schrijvers en dichters geen EEF. In ieder geval kunnen de liefhebbers van de in 17 lettergrepen vervatte Haiku’s hun hart ophalen. De Belgische Schrijver en dichter Geert de Kockere heeft aan drie woorden genoeg om iedereen een eigen Haiku te bezorgen. Een EEF productie die inspireert, oplucht en als tasbare herinnering mee naar huis kan.

Geert  De Kockere is een Vlaams schrijver en dichter. Hij schrijft en dicht zowel voor volwassenen als kinderen. Daarnaast werkte hij als journalist en was verbonden aan diverse tijdschriften en betrokken bij de Vlaamse versie van ‘Man bijt Hond’. Inmiddels heeft hij sinds 1989 een omvangrijk oeuvre aan (ruim 100) boeken en bundels bij elkaar geschreven. Zijn werk, vaak in eigen beheer uitgegeven, bracht hem al een tiental onderscheidingen en prijzen waaronder de prestigieuze Van Maerlant prijs, Vlag en Wimpel prijzen en  leespluimen voor diverse uitgaven. In de vorig jaar verschenen schitterend uitgevoerde bundel met een gedicht voor iedere dag van het jaar ‘Ik wou dat ik een vogel was’ (boekentip bij DWDD) zijn een aantal van zijn gedichten opgenomen. De natuur is voor De Kockere een belangrijke inspiratiebron. In 2019 vertoefde hij geruime tijd op Noord-Beveland en maakte foto’s waarbij hij Haiku’s schreef. Het verscheen in boekvorm en was een succes. Inmiddels is een 2de deel verschenen tijdens opnieuw een verblijf op het eiland begin dit jaar. Logisch dat Geert met zijn partner Krishna een belangrijke plek krijgt op het EEF festival. Het festival en  het natuurgebied waar het zich afspeelt zijn het uitgangspunt om op een interactieve manier met bezoekers tot schrijven en dichten te komen. 

QUATRE GENS 1 & 2

QUATRE GENS 1 & 2

Zaterdag 20 juni podium SSST

muziektheater
Willem Ploum & Marianne Blankenburgh komen naar EEF met een tas vol chansons. Ze krijgen extra muzikale inbreng van Natalie Vane (piano) en Elsa Wondergem (viool, zang).  Dat zijn er dus ‘quatre’.  Maar de som is ook hier meer dan de delen, omdat het niet is wat het lijkt. Geen pure cover van chanson en poèm … maar van menige klassieker maakt het viertal een theatrale weergave. Spoken Word als texte parlé dus, zeg maar gerust impressionant en  exceptionel. Een wijntje, stukje kaas en in een mum van tijd beleven we dat het Frans een beeldende taal is.
Op zondag treedt Willem Poum nogmaals op. Dan met gitarist James van de Water en de (Toon Tellegen) 'verhalen over de olifant'.

Klassiek EEF

Muziek loopt als een rode draad door heel het EEF programma. Of het nu om pop, jazz,  kleinkunst of zelfs hiphop gaat, altijd moet het muziek zijn waarbij de bronnen zijn terug te horen. Een verwijzing naar ons collectief geheugen. Dat zorgt voor herkenning en een richting naar de toekomst met nieuwe interpretaties. Herkennen en ontdekken gaan dan hand in hand. Vandaar bij EEF ook aandacht voor klassieke muziek. Van Bach kun je veel zeggen, maar vooral ook dat anderen met zijn interpretaties en talenten verder zijn gegaan. Niet iedereen is het er mee eens, maar na Bach is het steeds interessanter geworden. Met dank aan  -  om maar wat te noemen – aan Beethoven. Mozart, Debussy, Kurt Weil, Frank Zappa, John en Paul en Daan Manneke. Maar laten we de bronnen niet vergeten. Daarom ook bij EEF 2020 dus puur klassiek.

ORVAL

ORVAL

KLASSIEK - Zaterdag 20 juni

Ondanks dat de leden van het 'Orval Kwartet' studeren aan verschillende conservatoria (Amsterdam, Den Haag en Utrecht) hebben ze elkaar gevonden door de liefde voor lichte muziek. Hoewel ze alle vier klassiek zijn geschoold, kunnen ze het niet laten om naast het spelen van klassiek repertoire te experimenteren met andere muziekstijlen zoals jazz en zelfs vrije improvisatie. De leden van het kwartet zijn Sarah-Lynn Huizing, Marijn Meijer, Alkistis Misouli en Diederik Smulders. 

DE THUISKOMST

DE THUISKOMST

KLASSIEK - Zaterdag 20 juni

Quirine van Hoek (viool) en Ellen Zijm (accordeon) zorgen met een ongebruikelijke combinatie van instrumenten toch voor de karakteristieke sfeer die past bij de vroege Barok muziek. Op hun eerste CD ‘Earley Baroque’ geeft het duo al direct een visitekaartje af van muzikaliteit en respect voor het genre, denk aan Dowland en Purceel. Bij EEF ook de zwoele klanken van  de Spaanse klassieke  muziek. Mooie vertolkingen van het werk van onder andere Manuel de Falla en Frederic Mompou. Ook daarvan is inmiddels een meesterlijke CD verschenen onder de smakelijke titel ‘Tapas’.
Zaterdagavond treden zij met deze muziek nogmaals op bij de Spaanse avond in EEFbeleefKAFFEE.

ANIMOSO

ANIMOSO

KLASSIEK - Zaterdag 20 juni

Een bijzonder klassieke voorstelling voor kinderen (en hun ouders). Maar verder natuurlijk voor iedereen die benieuwd is naar een vertolking van het meesterwerk Peer Gynt van van de Noorse componist Edvard Grieg door de groep ANIMOSO. De groep bestaat uit de zangeressen Yvonne Kok, Bauwien van der Meer en Klarijn Verkaart. Zij delen hun liefde voor de combinatie van theater en muziek en hebben hun sporen als zangeres verdiend. Zo zingen zij regelmatig bij de Nationale Opera en andere (opera)gezelschappen. Met Animoso gaan zij buiten de gebaande paden, om klassieke muziek op die manier toegankelijk te maken voor kinderen – en hun families.
Is de waarheid wel voor iedereen hetzelfde? Een groot thema, ook voor kinderen dus (vooral vanaf 6 jaar). Peertje is een grappige muzikale voorstelling over een groot en serieus onderwerp … over de grootste leugenaar van Noorwegen. 

A small festival with a big heart

- Gregory Page -

Blijf op de hoogte over EEF

Eindeloos Eiland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Noord Beveland Peet ICT Provincie Zeeland

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje: