Programma EEF 2020

2020

Download het blokkenschema
Boeken vrijdag zaterdag zondag

vrijdag

APOLLO

APOLLO

Vrijdag 19 juni

Vrijdag zijn de 40 muzikanten van Muziekvereniging Apollo uit het buurdorp van EEF te gast  …. mis het niet …. kom op tijd en hoor dan waar?

VANWYCK met band en strijkkwartet

VANWYCK met band en strijkkwartet

Vrijdag 19 juni Podium BOKTHEATER

VANWYCK (de artiestennaam van zangeres, componist Christine Otte en band) komt voor de 2de keer naar EEF. Een paar jaar geleden bijna als een podiumdebuut net na het verschijnen van een eerste album (An Average Woman).  Zo ‘average’ was haar muziek niet en wat een prachtig verstilde arrangementen. Muziek en een stem die binnenkomen, ontroeren en meenemen. De zachte kant van zwart en woorden die daar bijna geluidloos boven zweven. Een internationaal geluid waar al snel tot in de VS lovende recensies over verschenen.  Muziek en een stem die doen denken aan Leonard Cohen, Natalie Merchant en minder bekend Kate Wolf en Laura Marling. Veel invloeden dus en met een eigen handtekening maakt VANWYCK een stap in het realiseren van muzikale schoonheid. Dat doet ze opnieuw bij het eind vorig jaar verschenen album ‘Molten Rock’.  Opnieuw die breekbare stem, verstilde arrangementen waar vooral multi-instrumentalist Reyer Zwart voor verantwoordelijk is. Ook met backing vocals van Marjolein van der Klauw, gitarist Sander Donkers en percussie van Rowin Tettero. Bij EEF aangevuld met strijkinstrumenten om het  nog indringer te maken. Zo haar je het zelden. En dat net voor een toer door Scandinavië en de toer die in oktober in Nederland begint. 

Uit enkele recensies: ‘Immense betoverend’ (OOR), ‘Muziek met de zachtheid als kracht’ (NRC), ‘Troostrijke, sensuele en aangrijpende schoonheid’ (Volkskrant), ‘De mooiste Nederlandse popplaat van 2019’ (Nieuwsblad vh Noorden). Luisteren? Luisteren?

JOHN BLEK (Ierland)

JOHN BLEK (Ierland)

Vrijdag 19 juni EEFluisterKAFFEE - Keltische avond

Begin dit jaar verscheen het vijfde solo-album ‘The Embers’ van de Ierse singer-songwriter John Blek. En dat levert hem eindelijk de internationale erkenning die hij verdient. De liefhebbers van zijn eigentijdse folk hadden al veel eerder  ontdekt dat John Blek parels toevoegt aan dat genre. Hij kan zich steeds vernieuwen en toch dankzij de bronnen waar uit hij put herkenbaar blijven. Een mooie balans tussen traditioneel en hedendaags. Wat blijft zijn de soms bloedstollende melodieën, de poëtische teksten en heerlijke gitaarloopjes waar de Ierse folk het patent op lijkt te hebben. En zo is een concert van John Blek een onvergetelijke reis langs verrassende landschappen. Mooi dat die verrassing in herkenning verpakt kan zijn. Past bij EEF dachten we.
John Blek staat bekend om zijn boeiende liveshows vol humor, pathos en zijn gepassioneerde muzikale beleving. Een meesterverteller en een verbluffende fingerpicking-gitarist.
Luisteren, Luisteren, Luisteren

MERROW

MERROW

Vrijdag 19 juni EEFluisterKAFFEE - Keltische avond

Grasduinend in de catalogus van Engelse-, Ierse- en Schotse  folksongs komt er een schat aan verhalen tevoorschijn. Het hele spectrum aan emoties zit er in verborgen. Vooral de Ieren zijn meesters in het vertolken van weemoed in herkenbare melodielijnen, bijpassende woorden en verhalende tristesse.  Net als de Kelten gaat die muziek in traditie gedrenkt de wereld over en drijft voort als een eigentijdse volksmuziek. Zo komt het in de VS terecht en waait met vertolkers als Woody Guthrie, Bob Dylan, John Prine en Nathalie Merchant terug naar Europa. Tot in Zeeland. Want dat alles komt aan het licht als je het in 2018 verschenen album van de Zeeuwse groep Merrow beluisterd.  Engelstalig maar met Zeeuwse aankondigingen diepen ze de verhalen op en geven er een Merrow draai aan. Hun repertoire is een mooie staalkaart van wat muziek, mensen en culturen vanouds bindt. De verhalen die we kunnen delen, moeten blijven delen, om te weten waar we vandaan kwamen. Dat is weer mooi om te zien waar we zijn en heen gaan.
Merrow bestaat uit Gabien Lambert (zang), Wolfert Jumelet (accordeon, hammond), Bouke Nijssen (bas), Ruud Eggermont (gitaar, zang) en David Egter van Wissekerke (viool, mandoline, gitaar, zang)
Luisteren

BILLY & BLOOMFISH (BE)

BILLY & BLOOMFISH (BE)

Vrijdag 19 juni – Podium HOUT

Blues past bij EEF. Je weet waar het vandaan komt en kan meereizen naar waar het heen gaat. De twee Vlaamse meiden BILLY  & BLOOMFISH lieten al enkele jaren terug bij EEF horen dat ze publiek graag en met enthousiasme op hun reis mee kunnen nemen.  Een inspirerende tocht langs  de met americana klanken getooide akoestische blues. De blues die daardoor dichtbij de oorsprong blijft.  En na inmiddels twee decennia toeren langs bluesclubs en festivals spat de ervaring en levenskunst er vanaf. Blues dus, uit het leven gegrepen. En dat met twee bijzondere muzikanten en fantastisch harmoniërende stemmen.
Billy & Bloomfish zijn Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels.
Luisteren, Luisteren, Luisteren, Luisteren

MORJAK

MORJAK

Vrijdag 19 juni Podium BOKTHEATER

Afsluiter vrijdag
Absurdistische muziek, dito teksten en een band  met een echte kapitein aan het roer. Zij gaan de eerste EEF-dag afsluiten. Voor de EEF-bezoekers die vorig jaar bij het Morjak-optreden bij Kunstcrewxxl waren geen verrassing. Ze kunnen een feestje bouwen en doen dat op de meest ongebruikelijk muziek die je maar kan bedenken. Die muziek maken de bandleden samen, maar komen voor een groot deel uit de koker van Wiebe Radstake. Die deed als muzikant al veel ervaring op in de Zeeuwse band Zink-Zand. Als kapitein op een nieuwentijds oldskool (want met zeilen) koopvaardijschip weet hij ook hoe je de bemanning bij de les houdt. En dat terwijl de vaten rum in het voorronder van zijn schip Tres Hombres liggen, en de Atlantische Oceaan de vaarweg is. Reken maar dat het inspiratie levert. Het album ‘Vliegende Vissen’ verscheen als een voorbode van een aanstormend nieuw geluid. De wind waait er van alle kanten, het klotst en klats als een bezetene, maar we gaan voor een behouden vaart. Ahoooooy.  Onder het motto ‘laat je dromen maar varen’ gaat de reis van rock n roll naar polka en van stadsblues naar polderpop. Dit jaar verschijnt een nieuwe langspeler ‘Gang is alles/Alles gaat om’.  Over het schip Tres Hombres, de bemanning,  Wiebe en de zeilzwerftocht is een documentaire gemaakt: ‘Muziek in de Zeilen’. Tijdens EEF te zien in de mini-bioscoop bij EEF Beach.
Luisteren?

VLOEISTOF

VLOEISTOF

Vrijdag, zaterdag, zondag

Drie dagen bij EEF de dansvoorstelling WEGWERPWERELD van dansgroep VLOEISTOF. En dat in een eigen danstheater en passend bij de EEF traditie  … onontkoombaar dichtbij. Niet zonder gevaar bij te wonen.

Op een lichtvoetige en eigentijdse manier brengt dansgroep VLOEISTOF maatschappelijke vraagstukken in beeld bij zowel de cultuuromnivoor die ‘niet zoveel met dans heeft’ als de doorgewinterde danskijker. Dat doen ze daar waar het gebeurt, in de publieke buitenruimte met verrassende performances op het water, midden in de stad of op en om een auto bijvoorbeeld, zoals vorig jaar bij EEF. In de dansvoorstellingen speelt het publiek zelf altijd een belangrijke rol. Of het nu gaat om een toevallige passant of een bezoeker, je bent ineens, nog voor je er erg in hebt, onderdeel van een groter geheel. Bij EEF en het danstheatertje staat aangeven op welke tijden er voorstellingen zijn. Mis het niet!!

DRIE dagen TOEKOMSTMUZIEK bij EEF

Vrijdag, zaterdag, zondag

EEF heeft drie dagen podia met ‘TOEKOMSTMUZIEK’. Er is een podium voor met name bands, een workshopruimte en een podium waar met koptelefoons het talent rechtsreeks binnenkomt. Te horen zijn onder andere de deelnemers aan de provinciale talentprojecten PopSport en PopaanZee Gold. Nieuw en jong Zeeuws  poptalent zal zich daar presenteren. Ook ander jong nationaal en internationaal talent zal enkele blokken op het eiland van de belofte vullen. Voor het wie, wat en waar hou website en actuele programma info in de gaten. 
Op zaterdag de 3 geselecteerden voor PopaanZee Gold (zie programma zaterdag).

TOEKOMSTMUZIEK

Vrijdag 19 juni

​Op vrijdag optredens van onder andere de Zeeuwse finale van PopSport met Producers  Roel en Sinan en Singer-songwriters.
Sigourney de Roos

Luisteren

Rosann

Luisteren
Critter

EEF BOEKENPROGRAMMA

Vrijdag, zaterdag, zondag

Het EEF boekenprogramma begint vrijdag in Podium SSST met twee korte presentaties door nieuw en jong schrijf- en dichttalent. Die eerste avond is ook de dichter en schrijver Geert De Kockere al aanwezig met een eigen plek aan EEF BEACH. Van daaruit werkt hij een weekend lang, samen met bezoekers aan een EEF-bundel met haiku’s. Het kan een mooie herinnering opleveren. 

Zondag
Op het podium SSST komen vandaag dichter, columnist Ellen Deckwitz en illustrator en auteur Annet Schaap. Op het podium INLAAG geven schrijver Ted van Lieshout en tekenaar Philip Hopman een voordracht over de kinderboeken ‘Boer Boris’. Geert De Lockere werkt ook vandaag bij EEF BEACH met bezoekers aan Haiku’s

TRISKELL

TRISKELL

Vrijdag 19 juni EEFluisterKAFFEE - Keltische avond

Triskell legt zich toe op het op een eigen wijze vertolken van Iers- Keltische muziek. De traditie geldt als uitgangspunt om die vervolgens met de verschillende muzikale ervaringen van de bandleden in te kleuren. Inspiratie putten de leden van Triskell onder andere uit de muziek van Loreena McKennitt, Maura O’Connell en Mary Black. Maar ook mooie Engelstalige songs van buiten het Iers-Keltische gebied worden niet geschuwd als ze bij de sfeer van het repertoire passen. De bezetting met zang, viool, fluit, gitaar en basgitaar maakt het mogelijk een rijk scala aan stijlen te verkennen en toe te passen op oude en nieuwe traditionals. Uit dat verkennen ontstaat de muziek waar het de muzikanten om te doen is en die verbondenheid ademt. Triskell wisselt verstilde ballads, stevige, meerstemmige songs af met pittige instrumentals.
TRISKELL is: Lianne Timmerman (zang, low flutes, accordeon), Aagje Feldbrugge (viool, altviool, mandoline, zang), Pieter van Dort (zang, gitaar), Hans Timmerman ( bas, zang).

Geert De Kockere

Geert De Kockere

Vrijdag, zaterdag, zondag EEF BEACH

Zonder schrijvers en dichters geen EEF. In ieder geval kunnen de liefhebbers van de in 17 lettergrepen vervatte Haiku’s hun hart ophalen. De Belgische Schrijver en dichter Geert de Kockere heeft aan drie woorden genoeg om iedereen een eigen Haiku te bezorgen. Een EEF productie die inspireert, oplucht en als tasbare herinnering mee naar huis kan.

Geert  De Kockere is een Vlaams schrijver en dichter. Hij schrijft en dicht zowel voor volwassenen als kinderen. Daarnaast werkte hij als journalist en was verbonden aan diverse tijdschriften en betrokken bij de Vlaamse versie van ‘Man bijt Hond’. Inmiddels heeft hij sinds 1989 een omvangrijk oeuvre aan (ruim 100) boeken en bundels bij elkaar geschreven. Zijn werk, vaak in eigen beheer uitgegeven, bracht hem al een tiental onderscheidingen en prijzen waaronder de prestigieuze Van Maerlant prijs, Vlag en Wimpel prijzen en  leespluimen voor diverse uitgaven. In de vorig jaar verschenen schitterend uitgevoerde bundel met een gedicht voor iedere dag van het jaar ‘Ik wou dat ik een vogel was’ (boekentip bij DWDD) zijn een aantal van zijn gedichten opgenomen. De natuur is voor De Kockere een belangrijke inspiratiebron. In 2019 vertoefde hij geruime tijd op Noord-Beveland en maakte foto’s waarbij hij Haiku’s schreef. Het verscheen in boekvorm en was een succes. Inmiddels is een 2de deel verschenen tijdens opnieuw een verblijf op het eiland begin dit jaar. Logisch dat Geert met zijn partner Krishna een belangrijke plek krijgt op het EEF festival. Het festival en  het natuurgebied waar het zich afspeelt zijn het uitgangspunt om op een interactieve manier met bezoekers tot schrijven en dichten te komen. 

Alexandra Alden

Alexandra Alden

Vrijdag 19 juni

Dromerig, minimalistisch, folk, jazz, maar vooral muziek met sterke Europese wortels. De uit Malta afkomstige Alexandra Alden tovert op een bijna vanzelfsprekende manier kleine intieme pareltjes tevoorschijn. Daarmee was ze al in haar moederland in een populaire TV show opgevallen, maar ook Nederland  maakt steeds meer kennis met  haar talent om muziek op een eigenzinnige manier in te kleuren. De laatste Eurosonic editie heeft daaraan nog een extra duwtje gegeven.  We horen Laura Marling, Nick Drake, Joni Mitchell  … maar vooral een huiveringwekkend mooie combinatie van een stem en melodielijnen die raken en ontroeren. Luisteren? Luisteren?

Klassiek EEF

Muziek loopt als een rode draad door heel het EEF programma. Of het nu om pop, jazz,  kleinkunst of zelfs hiphop gaat, altijd moet het muziek zijn waarbij de bronnen zijn terug te horen. Een verwijzing naar ons collectief geheugen. Dat zorgt voor herkenning en een richting naar de toekomst met nieuwe interpretaties. Herkennen en ontdekken gaan dan hand in hand. Vandaar bij EEF ook aandacht voor klassieke muziek. Van Bach kun je veel zeggen, maar vooral ook dat anderen met zijn interpretaties en talenten verder zijn gegaan. Niet iedereen is het er mee eens, maar na Bach is het steeds interessanter geworden. Met dank aan  -  om maar wat te noemen – aan Beethoven. Mozart, Debussy, Kurt Weil, Frank Zappa, John en Paul en Daan Manneke. Maar laten we de bronnen niet vergeten. Daarom ook bij EEF 2020 dus puur klassiek.

HAGLEY

HAGLEY

KLASSIEK - Vrijdag 19 juni

Hagley' is een duo dat is ontstaan uit een goede vriendschap tussen cellisten Harry Broom en Diederik Smulders. Beiden zijn master studenten aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en hier hebben ze elkaar dan ook ontmoet. Al snel wisten ze dat ze graag samen avonturen wilden beleven door met elkaar muziek te maken. Het Eindeloos Eiland Festival is dus een festival dat perfect past bij het duo.

Het verborgen sprookje van Zeeland

- VPRO 3voor12 -

Blijf op de hoogte over EEF

Eindeloos Eiland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Noord Beveland Peet ICT Provincie Zeeland

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje: