Programma EEF 2020

2020

Download het blokkenschema
Boeken vrijdag zaterdag zondag

Boeken

Het EEF boekenprogramma begint vrijdag in Podium SSST met twee korte presentaties door nieuw en jong schrijf- en dichttalent. Die eerste avond is ook de dichter en schrijver Geert De Kockere al aanwezig met een eigen plek aan EEF BEACH. Van daaruit werkt hij een weekend lang, samen met bezoekers aan een EEF-bundel met haiku’s. Het kan een mooie herinnering opleveren. 

Zondag
Op het podium SSST komen vandaag dichter, columnist Ellen Deckwitz en illustrator en auteur Annet Schaap. Op het podium INLAAG geven schrijver Ted van Lieshout en tekenaar Philip Hopman een voordracht over de kinderboeken ‘Boer Boris’. Geert De Lockere werkt ook vandaag bij EEF BEACH met bezoekers aan Haiku’s

Geert De Kockere

Geert De Kockere

Vrijdag, zaterdag, zondag EEF BEACH

Zonder schrijvers en dichters geen EEF. In ieder geval kunnen de liefhebbers van de in 17 lettergrepen vervatte Haiku’s hun hart ophalen. De Belgische Schrijver en dichter Geert de Kockere heeft aan drie woorden genoeg om iedereen een eigen Haiku te bezorgen. Een EEF productie die inspireert, oplucht en als tasbare herinnering mee naar huis kan.

Geert  De Kockere is een Vlaams schrijver en dichter. Hij schrijft en dicht zowel voor volwassenen als kinderen. Daarnaast werkte hij als journalist en was verbonden aan diverse tijdschriften en betrokken bij de Vlaamse versie van ‘Man bijt Hond’. Inmiddels heeft hij sinds 1989 een omvangrijk oeuvre aan (ruim 100) boeken en bundels bij elkaar geschreven. Zijn werk, vaak in eigen beheer uitgegeven, bracht hem al een tiental onderscheidingen en prijzen waaronder de prestigieuze Van Maerlant prijs, Vlag en Wimpel prijzen en  leespluimen voor diverse uitgaven. In de vorig jaar verschenen schitterend uitgevoerde bundel met een gedicht voor iedere dag van het jaar ‘Ik wou dat ik een vogel was’ (boekentip bij DWDD) zijn een aantal van zijn gedichten opgenomen. De natuur is voor De Kockere een belangrijke inspiratiebron. In 2019 vertoefde hij geruime tijd op Noord-Beveland en maakte foto’s waarbij hij Haiku’s schreef. Het verscheen in boekvorm en was een succes. Inmiddels is een 2de deel verschenen tijdens opnieuw een verblijf op het eiland begin dit jaar. Logisch dat Geert met zijn partner Krishna een belangrijke plek krijgt op het EEF festival. Het festival en  het natuurgebied waar het zich afspeelt zijn het uitgangspunt om op een interactieve manier met bezoekers tot schrijven en dichten te komen. 

TED VAN LIESHOUT & PHILIP HOPMAN

TED VAN LIESHOUT & PHILIP HOPMAN

Zondag 21 juni INLAAG

Ted van Lieshout is één van de bekendste Nederlandse kinder- en jeugdboekenschrijvers. Veel van zijn werk is bekroond, zo kreeg hij in 1995 een Gouden Griffel voor ‘Begin een torentje van niks’. In 2009 werd de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs aan hem toegekend voor zijn hele oeuvre. In 2012 verscheen het eerste deel van de prentenboekenserie die hij maakt met illustrator Philip Hopman over een kleuter die een boerderij runt: Boer Boris. Van de succesvolle reeks prentenboeken over Boer Boris die Ted van Lieshout samen met illustrator Philip Hopman maakt, werden tot eind 2018 al meer dan 250.000 exemplaren verkocht. Naar EEF 2020 komt hij met (zijn vaste) illustrator Philip Hopman. 
Daarnaast schrijft Ted van Lieshout ook boeken voor volwassenen. Zo verscheen in 2018 ‘Ze gaan er met je neus vandoor’ en dit jaar ‘Bloot’.
Philip Hopman is sinds 1988  illustrator van een groot aantal kinderboeken. Hij studeerde aan de Rietveldacademie. Zijn werk leverde hem diverse prijzen op, waaronder Vlag en Wimpel (1995 voor Temmer Tom en 2013, voor het Hanengevecht), De Zilveren Penseel voor 22 Wezen (1998 van Tjibbe Veldkamp), en verschillende keren de leespluim onder andere voor het boek ‘Kerstmis met Boer Boris’ van Ted van Lieshout. Met Van Lieshout werkt hij al vanaf 12 samen aan een hele serie (tot nu toe 14 delen). Samen geven ze een Boer Boris voordracht op de 2020 editie van EEF. Een dag eerder is een nieuw  deel dan officieel gepresenteerd. Bekend zijn ook de door Hopman geïllustreerde boeken ‘Wiplala’  en ‘Abeltje’ en ‘De A van Abeltje’(Annie M.G. Schmidt), ‘Het Zwanenmeer (Francine Omen) en ‘Laika’ (Bibi Dumon Tak). Vorig jaar verschenen zijn tekeningen bij het boek ‘De Boom met het Oor’ van Annet Schaap (ook bij EEF).

Ellen Deckwitz & Erwin van Ligten

Ellen Deckwitz & Erwin van Ligten

Zondag 21 juni SSST PODIUMLiteratuurwetenschapper, columnist, schrijfdocent en dichter Ellen Deckwitz gelooft dat we wel gedichten willen lezen, maar niet kunnen. Het uitgeklede literatuuronderwijs heeft ons nooit geleerd hoe we een gedicht moeten lezen. En dus denken we bijvoorbeeld dat een gedicht alles mag betekenen. Of dat songteksten altijd poëzie zijn, terwijl de meeste weinig meer doen dan alledaagsheden herkauwen. Tijd om dat te veranderen. Voor Ellen Deckwitz is poëzie zo veel meer dan we denken: ze kan tegelijkertijd grappig én schrijnend zijn, ontroerend en ontluisterend. Acht regels kunnen de impact hebben van een natuurdocumentaire en actiefilm ineen. In het in 2016 verschenen 'Olijven moet je leren lezen' geeft ze een boeiende en inzicht verschaffende cursus ‘genieten van poëzie’. Haar manier van voordragen is erg direct, een kampioen poetry slam. Vorig jaar verscheen de bundel ‘Hogere Natuurkunde’. Een verzameling ontroerende en confronterende gedichten en verhalen over haar Indische oma en anderen met wortels in Nederlands-Indë. Ontroerend, geestig en confronterend schets ze de gevolgen van een oorlog die in miljoenen Nederlanders doorwerkt en hun levens tekent. Bij EEF 2020 treedt Deckwitz op met intermezzo’s van gitarist Erwin van Ligten. Ook hij heeft diezelfde achtergrond en werkte, evenals Ellen Deckwitz, onder meer mee aan het programma de ‘Indië monologen’.

Annet Schaap & Djurre de Haan

Annet Schaap & Djurre de Haan

Zondag 21 juni SSST PODIUM

Annet Schaap begon vooral als illustratrice van met name kinderboeken. In totaal zijn dat ruim 200 door haar geïllustreerde boeken, vooral van Liesbeth van der Jagt en Jacques Vriens. Ze debuteerde in 2017 zelf als schrijfster met het boek ‘Lampje’.  Een sprookjesachtig verhaal voor alle leeftijden over de dochter van een vuurtorenwachter. Een bestseller! Voor het boek ontving  ze de Nienke van Hichtum prijs, een jaar later ook de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel. In België de ‘Boekenleeuw’.  In 2019 verscheen ‘De Boom met het Oor’.  Een ontroerend boek over een jongetje dat zijn verhaal niet kwijt kan  .. tot hij de boom met het oor ontdekt.  Het boek is geïnspireerd op de muziek van Modest Moussorgski (schilderijententoonstelling). Het boek is geïllustreerd door Philip Hopman  (ook deze editie bij EEF).  Bij Eef spreekt Annet Schaap over  ‘Lampje’ en krijgt daarbij begeleiding van muzikant Djurre de Haan (Awkward i) die ook de muziek schreef voor de toneelbewerking van het boek.

A small festival with a big heart

- Gregory Page -

Blijf op de hoogte over EEF

Eindeloos Eiland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Noord Beveland Peet ICT Provincie Zeeland

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje: