Programma EEF 2019

2019

Download het blokkenschema
vrijdag zaterdag zondag

zondag

CIRQUE BIZARRE DE FEU

CIRQUE BIZARRE DE FEU

Vrijdag 14 juni

EEF is jarig, en dat vier je dan als festival met de bezoekers.  Vlaggetjes, lampjes, feestneuzen en natuurlijk …. de taart. Daarop staan al vijf kaarsjes … die veranderen op vrijdag- en zaterdagavond in een spectaculaire vuurshow. Daarvoor komen vuurkunstenaars/acteurs Yvon Linders en Marc Geraads  met hun Cirque Bizarre de Feu naar EEF. Theater, vuurkunst, acrobatiek, magie  …. alles wat  je van een nostalgisch circus kan verwachten.  
Direct na de entree dit jaar dus een kennismaking met de duistere  en mysterieuze wereld van de circusartiest. Het circus bevolkt het BUUTENDIEKS EEF eiland. De artiesten bieden daar een inkijkje in de kunst van het onverklaarbare en ongrijpbare.  Het is de EEF taart die symbool staat voor het onbekende en verrassende in de wereld van de verbeelding.  Een plek waar je voor iedere show best even terug kan keren.  Terug naar een begin  …  hier ontdek je het vuur, de passie en de kunst van het vermaken en verwonderen.

Behalve de vuurshows ’s avonds laat  zijn er alle festivaldagen walking acts en is er een circus voorstelling in de piste. Bovendien is het de plek voor diverse andere optredens zoals bij de opening een percussieconcert, Afrikaanse dans op zaterdag en een gamelanconcert en bellringers op zondag. Bij het circus een bord met daarop de tijden van de voorstellingen.

INKT

INKT

Zondag 16 juni

Muziek die een ontmoeting is. De vriend die je traditie noemt komt de rebelse vernieuwer tegen. De groep INKT geeft sowieso een concert dat balanceert op de klanken van chanson, kleinkunst, pop, folk en levenslied. Vorig jaar nog maar een debuutalbum, maar de muziek klinkt al als een tijdloze symfonie van tristesse en ‘joie de vivre’. En dat in een taalkundig gestileerd Nederlands. ‘Niks nieuws’, denk je, vergeet het …. niets lijkt op wat het is. LUISTER LUISTER

DEFORM /AVIVA

DEFORM /AVIVA

Zondag 16 juni

Joris Cohen (hangdrum) en Moniek de Leeuw (viool), met dansers in een bijzonder ontwerp van choreograaf Iris Woutera. Sculptuur, muziek en dans komen daarin samen. Een ode aan het menselijk lichaam, gracieus en betoverend. De muziek als een ingetogen soundscape begeleidt de vormen en dansers. Bekijk hier een optreden

Theatergroep Roerend Goed - De Wetten van het Bos

Theatergroep Roerend Goed - De Wetten van het Bos

Zondag 16 juni

Twee vrouwen zwerven in het bos. Dora is op de vlucht voor haar jaloerse echtgenoot terwijl dochter Fannie haar tevergeefs probeert over te halen om terug te keren. Een reeks bizarre ontmoetingen zorgt ervoor dat zij alleen maar verder van huis geraken;  de Wetten van het Bos blijken even absurd als meedogenloos. Roerend Goed is een theatergroep die begrijpt waaraan festivaltheater moet voldoen. Dit keer een voorstelling - kort en hevig -  in het EEF Bos. Een bewerking naar een stuk uit 2002 van Alex van Warmerdam (Welkom in het Bos). Theater voor alle leeftijden, wel met de mededeling dat het niet specifiek kindertheater is, alhoewel dwars door de teksten en absurditeit voor volwassenen heen kunnen ook kinderen vanaf 8 jaar volop genieten.

Autosalon  – dansvoorstelling Vloeistof

Autosalon – dansvoorstelling Vloeistof

Zondag 16 juni

Autosalon is een korte voorstelling in het EEF bos … . een spannende voorstelling die je vanuit een volvo740 beleeft.
Neem plaats in het pulitzerinterieur van onze luxe sedan. Bekijk de wereld eens heel anders. Vanachter de licht getinte ruiten van een volvo 740, geparkeerd in het bos, zie je een vrouw alleen. je ogen volgen haar onbeschroomd, steeds draai je je hoofd om haar bij te houden. uit de autoradio klinkt muziek. donkere beats geven het steriele grijs van de parkeervlakken kleur. De entourage verandert in een filmische dans....ben jij wel veilig?
Dansers: Aisling Riannon, Andrea Beuggrt, Anja Reinhart, Josephine van Rheenen

BELLRINGERS

BELLRINGERS

Zondag 16 juni

Bij de podia circus en buutendieks dit EEF weekend ook vreemde ‘vergeten’ geluiden. Daar passen De Bellringers bij. Dat zal weliswaar herkenbaar klinken, maar is behoorlijk weggezakt uit het collectieve bewustzijn. Met een arsenaal aan handbellen en een groep bellringers is een torenklok of carillon ineens overbodig. Maar het effect is hetzelfde; een monumentaal geluid. Het levert bovendien een mooi schouwspel op en het zijn ook hier de klank en muziek die het ambacht to kunst verheffen. De Bellringers uit Goes hebben inmiddels al bewezen dat het goed is het geluid naar de 21ste eeuw te halen en terug  te stoppen in dat collectief geheugen. Beleef het bij EEF.

Douwe Eisenga

Douwe Eisenga

Zondag 16 juni

Douwe Eisenga is een componist die pas sinds twee jaar weer zelf de concert podia betreedt, Daarvoor was het werk toch vooral bestemd voor anderen. Maar zijn naam krijgt een enorme duw als zijn compositie ‘For Mattia’ vorig jaar hoog in de Hart & Ziel eindigt. Een stuk muziek met een verhaal. Maar voor wie dat verhaal niet kent is het even aangrijpend en adembenemend mooi. Een indrukwekkend monument En dat in al zijn schijnbare eenvoud. Het viert de stilte en tikt in cadans de tijd weg … huiveringwekkend en meeslepend mooi! ‘For Mattia’ is nu ook de titel van een nieuw album met Eisenga als muzikant en componist. 
Zondagmiddag bij EEF Douwe Eisenga solo achter de piano met stukken van dat nieuwe album.  Even later die middag ook een optreden samen met het Saxofoon collectief West. Een middag waar de veelzijdigheid van Eisenga’s werk aan bod komt en de handtekening van de componist duidelijk herkenbaar onder ieder muziekstuk zal staan.

The Black Feathers

The Black Feathers

Zondag 16 juni

Het is dus niet onmogelijk om terug te grijpen op tradities en roots en toch nieuw en modern te klinken. Dat lukt het Britse duo The Black Feathers in ieder geval en levert de herkenning van blues en folk in hun eigen americana sound. Bij gitarist en zanger Ray Hughes en zangers Sian Chandler merkt je bovendien dat ze die magie hebben waarmee muziek, stemmen en arrangementen meer is dan de som van die onderdelen. Iets natuurlijks, ongrijpbaars maakt het spannend en ontroerend tegelijk. Het debuut album kwam al direct met vijf sterren in de muziekbladen.

KEES & KOOS

Zaterdag 15 juni en zondag 16 juni

WAAR IS HARRY?
Harry, de kat van Oma Kees & Oma Koos is weg… wat raar, dat doet ie anders nooit… Er kwam een vlinder binnenvliegen en Harry ging er zómaar achteraan. Misschien is Harry verdwaald?
We moeten Harry zoeken, alle kinderen zoeken mee. Een tocht langs verschillende huizen, hokken en nesten. Als we Harry gevonden hebben, wordt het een waar knuffelfeest.
De voorstelling (voor 2 +, ca. 30 min.) is  geïnspireerd op het boek ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers.

LENA

LENA

Zondag 16 juni

Geen fratsen, muziek zoals LENA vindt dat het gespeeld moet worden. Old time uitvoeringen dus van country, bluegrass en zelfs het helemaal nog niet zo oude genre americana waarin zo’n beetje alle traditionele stijlen uit de zuidelijke staten van de VS samenkomen. LENA is een band uit Gent en omstreken. Twee dames en twee heren, harmony vocals en gitaar, bas, percussie en banjo/mandoline. Alles zoals het hoort, maar daarvoor heeft EEF special een podium waar rootsmuziek kan gedijen. LENA is gegarandeerd geworteld in tradities die we graag herkennen.     
Céline Van Damme (vocals, brushes), Rita Lemmens (vocals, guitar), Gijs Hollebosch (vocals, mandolin, dobro, guitar), Tom De Poorter (guitar, banjo) LUISTER

Songs on a Wire  – ‘McGarrigle’

Songs on a Wire – ‘McGarrigle’

Zondag 16 juni

Twee Canadese zussen -  Ann en Kate McGarriggle – schreven sinds de jaren zestig een omvangrijk repertoire bij elkaar.  Het kwam terecht in de categorie pop,  folk en roots . Deels Engelstalig, deels in het Frans. Muziek die ze zelf vertolkten, maar die vooral ook een weg vond naar andere artiesten, waaronder Emmylou Harris, Linda Rondstadt, Judy Collins. Kate trouwde met Loundon Wrainwrith met wie ze in dat korte huwelijk behoorlijk wat muziek schreef en uitvoerde en kreeg met hem 2 kinderen  - Martha en Rufus - die  inmiddels ook een behoorlijke status in de muziekscène hebben bereikt. Een muzikale familie die een aanzienlijke bijdrage leverde aan het pop- en folkcultureel erfgoed! Sinds editie 3 heeft EEF een groep jongeren – Songs on a Wire - die graag zoekt in het erfgoed uit folk, pop, rock en roots muziek.. Het begon met Leonard Cohen, daarna Beatles en Stones. Ze doen dat zo verdienstelijk met een karakteristieke eigen invulling dat ze na EEF tot ver buiten Zeeland daarmee optreden. Hun nieuwe project is dus een greep uit dat omvangrijke en invloedrijke oeuvre van de McGarriggles.

JANNE SCHRA

JANNE SCHRA

Zondag 16 juni

Janne Schra ging de wereld over met haar band Room Eleven. Succes, twee opzienbarende albums en muziekprijzen.  Dat alles vormde echter voor haar een  basis om aan een solo repertoire te werken. Janne Schra blijkt niet tevreden met een succes, zoekt de vrijheid om nieuwe wegen in te slaan.  Eerst onder haar pseudoniem Schradinova, daarna onder eigen naam. Kenmerkend is altijd die zachte, innemende en jazzy klinkende stem, welke muzikale richting  ze ook op gaat. Een ogenschijnlijk ontspannen manier van zingen die kan verontrusten en ontroeren. Een stem die een schakel blijft tussen ieder nummer, ieder album en iedere weg die ze opgaat. Met een ode aan dichteres Vasalis in 2017 geeft ze haar stem en muziek weer een bijzondere wending. De kracht ligt in de arrangementen die ze maakt met Reinout Douma van het Noordpoolorkest, maar vooral ook in de manier waarop ze de klanken vindt waarom de dichtregels vragen.  Bij EEF met pianist Douma en een intieme ontmoeting met Janne Schra, haar muziek en de bijzondere gedichten van Vasalis. Wie komt is getuige van een gedroomde ontmoeting. 

 

MORJAK

MORJAK

Zondag 16 juni

Net op tijd terug van optredens bij Oerol komt de band MORJAK aan het eind van de zondag hun zeilschip bij EEF aanleggen.  Morjak’ was de naam van een Russisch zeemansblad begin negentiende eeuw en betekent: Zeeman. Wiebe Radstake, in het dagelijks leven zeilend zeeman, startte Morjak in 2018 met het maken van het album ‘Vrij vliegende vissen’. Samen met Stefan Fokker nam hij 18 nummers op en bracht die uit in eigen beheer. Hierop volgde een korte tour voordat Wiebe weer aan een nieuwe zee zwerftocht begon.
De muziek van Morjak is ongepolijste muziek die doet denken aan het kraken van een schip, het fluiten van de wind in het wand, het denderen over de oceaan en soms juist ook het vertwijfeld ronddrijven in windstilte. Morjak is weerbarstig, van platteland blues naar de roll van de stad. Denk aan Tom Waits, De Kift of Violent Femmes die aanmonsteren op een oud zeilschip en hun belevenissen op muziek zetten.De teksten in het Nederlands gaan veelal over de liefde voor de zee, het verlangen naar thuis of de wonderbaarlijke wereld die ‘dagelijks bestaan’ heet. Knip-en-plak techniek wordt toegepast zodat schijnbaar normale zinnen net even in een andere context komen te staan waardoor het absurdisme van het leven doordringt in de muziek van Morjak.

SAAR

Zondag 16 juni

Clown SAAR was eerder te gast bij EEF, Vooral voor jonge kinderen (2+) is ze er dit jaar met haar programma (ca. 35 minuten) ‘SSST TIJGER SLAAPT’ . Een mooi vormgegeven interactieve voorstelling naar het prentenboek van Britta Teckentrup.

EEF BEACH

Vrijdag 14, Zaterdag 15, Zondag 16 juni

HUISJES – EEF BEACH 
Vrijdag 19.00 – 22.30 uur
Zaterdag 11.00 – 22.00 uur
Zondag 11.00 – 17.00 uur

Een omgebouwde bouwkeet, 4 strandhuisjes en een mini-muziektentje vormen de drie festivaldagen het beleefgebied achter de Kreek. 

MADELIEF
In de bouwkeet (omgedoopt tot ‘MADELIEF’) een eigen programmaatje voor maximaal 15 bezoekers, Korte films, zo nu en dan een optreden, en verrassende performances. Kijk op de aankondigingen wanneer er wat te beleven is. Dat geldt voor alle EEF BEACH huisjes.

HUISJE EEF BEACH 1
Gezonde voeding, het opklaren van het gemoed, ontdekken van nieuwe emoties en beleven te worden wie je bent  …  welkom bij EEF  … daar kan wat ongestructureerd bewegen dus zomaar bij. De HOELA-HOEP experience is terug bij EEF.  Drie dagen. Hier ook de TAI-CHI en MENTASTICLES op zaterdag en zondag.

HUISJE EEF BEACH 2
Kunstenares Magdeleen van Eersel richt er tijdens de drie EEF dagen haar ‘DROOMKAMER’  in, want behalve beëdigd kunstenaar is ze ook gediplomeerd droomgids. Die 2 feiten komen dus mooi bij elkaar tijdens haar EEF verblijf. Hoe?: ,, Ik zit aan tafel met papier, potloden, krijtjes en inkt, klaar om de droom te tekenen die iemand getekend wil zien. De droom in kwestie mag er een van de nacht zijn, maar ook bijvoorbeeld een wensdroom.’’  Maar evengoed kun je aankloppen voor een portret of (voor kinderen) een kleurplaat.  Voor een kleine bijdrage (3 euro droomtekening, portret en 1,50 kleurplaat)) dus een herinnering aan een herinnering  … zoiets? 
vrijdag 18.30 – 21.30 uur
zaterdag en zondag 11.00 – 18.00 uur

Workshop Droomreizen
Onder begeleiding van beeldend kunstenaar en droomgids Magdeleen van Eersel ga je je droom vangen, een van afgelopen nacht of eerder. Op papier, want we hebben potloden, pennen, krijtjes, inkt en kwasten. Door je potloden over het papier te laten reizen, vang je de droom, kun je hem verder dromen, en kun je beter horen wat hij je influistert. 
Zaterdag: 13.30 – 15:00 uur en 16.30 – 18:00 uur
Zondag:  13.30 – 15:00 uur
Kosten deelname 5 euro

HUISJE EEF BEACH 3
De Stichting Vlam geeft aansprekende en toegankelijke inkijkjes in het leven van vroeger. Dat doen ze met (heel) oude foto’s onder de titel ‘O kijk dat zijn oude foto’s van hier’.  Dit jaar komen met dat project naar dorp Wissenkerke. Een mooi ommetje met een ‘raamexpo’ van zo’n 24 foto’s van meer dan 100 jaar oud. De moeite waard om daar dus een kijkje te nemen. Maar om een idee te krijgen van het hoe en wat richt het team VLAM een EEF huisje een pop-up expo in en  toont drie dagen een inkijkje in hun bijzondere manier om geschiedenis terug te halen naar het hier en nu.
 
HUISJE EEF BEACH 4
Kunstenares Annemie Abelshausen  is weer drie dagen aanwezig. Voor vrijdag staat het werken met alcoholinkt op tegeltjes op de agenda (19.00 – 22.00 uur). 
Zaterdag kunnen belangstellenden (volwassen) om 14.00 uur  en om 16.00 uur een groepsschilderij komen maken met verf gieten ( Fluid Art). Kleine groepjes van minimaal 2 en maximaal 5 mensen kunnen samen een schilderij gieten. (en na drogen – zondag – ophalen). Maximaal 15 mensen per workshop. Deelname kost 10 euro. Er zijn ook demonstraties verf gieten.

MINI MUZIEKTENT
Gun jezelf de ervaring dat muziek je hoofd insluipt. Dat kan drie dagen bij de silent sessies het kleine EEF BEACH podium.  Een verlengstukje van het Kunstcrew Eiland voor singer-songwriters. Een bijzondere indringende manier om heel dichtbij en onontkoombaar deel uit maken van een mini-concert.  LET OP: bij het podium de aankondigingen van wie, wat, en wanneer. 

Vrijdag o.a. FAURE, Sigourney de Roos
Zaterdag o.a. Julio , Rowenna, Lenya 
Zondag o.a. Thijs & Lois, Marith van Beek, Tricycle

BIG BAND ZMS

BIG BAND ZMS

Zondag 16 juni

BOKTHEATER 17.45 uur … afsluiting EEF 2019 en opmaat naar EEF 2010 19, 20 en 21 juni  …

Ronald Baljeu (docent trompet Zeeuwse Muziekschool) naam het stokje over van Anja Sinke. Hij dirigeert en werkt weliswaar op zijn eigen(zinnige) manier, maar zette wel de tendens door om getalenteerde jongeren ook voor BIG BAND muziek te winnen. En dat lukt vooral als je ook de smaak en muziek van die jonkies in het repertoire weet te vangen. Het resultaat is meer dan verrassend … en dat komt dan nog eens als kers op de taart die een BIG BAND op zich al is. Zangeres LOIS en zanger DAX zijn van die jonge pareltjes die dan ineens een heel orkest op sleeptouw kunnen nemen.

TIJS & LOIS

Zondag 16 juni

Lois (13 jaar) en Tijs (14 jaar) uit Goes delen al zo lang ze zich kunnen herinneren liefde voor zingen en muziek. Ze zitten op zangles en werken al aan de eerste eigen liedjes. Maar als ze samen zingen zijn het voorlopig nog bestaande nummers. Muziek en zingen hoort bij hun leven, is hun passie en is tevens een uitlaatklep.  De klik van twee stemmen die perfect bij  elkaar passen is er in ieder geval. Ze dromen allebei van een muziekopleiding en een carrière in de muziekwereld. Lois staat boven graag op de planken met acteren en zingen in musicals en Tijs doet vol overgave aan trampolinespringen.  Bij EEF zien we Lois ook op het podium bij de BIG BAND later op de middag.

THEATER van de VERLOREN TIJD

THEATER van de VERLOREN TIJD

Zondag 16 juni

Het ‘Theater van de Verloren Tijd’ is het theatergezelschap in het Nederlandse taalgebied dat zich volledig heeft toegelegd op de vertolking van Nederlandse, Vlaamse en ook Afrikaanse poëzie. Sjon Brands en Dorith van der Lee, kennen ieder zo'n 700 gedichten uit het hoofd (‘by heart’) en kunnen daarmee overal op reageren. En dat bovendien met 25 jaar ervaring op podia en pleinen van Terschelling tot aan Kaap de Goede Hoop. Het’Theater van de Verloren Tijd’ is authentiek theater in al zijn eenvoud, kwetsbaar en eigenzinnig. Niets lijkt vooraf vast te liggen. Het is daarnaast persoonlijk, warm en waarachtig, het brengt mensen dichter bij elkaar. Het Theater van de Verloren Tijd heeft voor het Eindeloos Eiland Festival gedichten uitgezocht over de schoonheid van het eiland, de natuur, vogels, vriendschap en nog meer moois. Ze brengen gedichten tot leven!

EVA MEIJER

EVA MEIJER

Zondag 16 juni

EEF (Tot NUT van ’t ALGEMEEN) Café op zondag FILOSOFIEKES  & FILOSOFUN
EVA-MEIJER: Ze schrijft filosofische columns in dagblad TROUW … maar is veel meer dan een filosofisch schrijver ….
Eva Meijer is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze bracht vier albums en een aantal EP’s uit en trad op in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Amerika.
Eva's debuutroman Het schuwste dier verscheen in 2011 en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza DebuutPrijs. Eva's tweede roman Dagpauwoog verscheen in 2013 en werd goed ontvangen in de pers. In 2016 verscheen Dierentalen, een populair wetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016. Het werd aangeraden door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs. Dierentalen en Het vogelhuis zullen worden vertaald in het Arabisch, Chinees, Duits, Engels, Frans, Pools, Turks en Zweeds, Dierentalen ook nog in het Fins, Japans, Koreaans, Taiwanees en Tsjechisch. In 2017 verscheen De soldaat was een dolfijn, een essay over politieke dieren. Dit jaar verschenen De grenzen van mijn taal, een filosofische verhandeling over depressie en Voorwaarts, een nieuwe roman

FRANK BERVOETS

FRANK BERVOETS

Zondag 16 juni

KARIKATUUR TEKENEN 
Altijd al willen weten hoe je er als karikatuur van jezelf uitziet  .. gegarandeerd dat kunstenaar/tekenaar Frank Bervoets die wens in vervulling kan laten gaan. In een Huisje bij de EEF Kreek tekent hij snel en behendig degene die je misschien wel echt bent. En wie gaat er nu niet op zoek naar het ware zelf. Dus ook daarvoor is er bij EEF op zondag een podium. Dat kan dankzij de bijdrage van podiumorganisatie het NUT Noord-Beveland. Het NUT stuurt een karikaturist uit België, over verrassingen gesproken. Toch eens in dat NUT programmaboekje voor het komend theaterseizoen kijken.

ZLTO EILAND

ZLTO EILAND

Zondag 16 juni

De ZLTO is te gast bij EEF met het project ‘Gezonde voeding van dichtbij’. Informatie en presentaties van wat er aan gezonde voedingsmiddelen uit de buurt in Zeeland groeit en bloeit.  Kennismaken met die producten kan op een interactieve manier.  Op zondagmiddag (tijden:  …. ) zijn er Kook workshops door Margot Verhaagen (columniste PZC over lekker eten, dranken en hapjes) schrijfster van onder andere het boek Terrroir Zeeland en het Zeeuwse Babelaarboek ). Vooraf aanmelen voor (gratis) deelname aan een workshop kan via een mailtje naar Maja.van.Putte@zlto.nl

A small festival with a big heart

- Gregory Page -

Blijf op de hoogte over EEF

Eindeloos Eiland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Noord Beveland Peet ICT Provincie Zeeland

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje: