Programma EEF 2019

2019

Download het blokkenschema
vrijdag zaterdag zondag

vrijdag

CIRQUE BIZARRE DE FEU

CIRQUE BIZARRE DE FEU

Vrijdag 14 juni

EEF is jarig, en dat vier je dan als festival met de bezoekers.  Vlaggetjes, lampjes, feestneuzen en natuurlijk …. de taart. Daarop staan al vijf kaarsjes … die veranderen op vrijdag- en zaterdagavond in een spectaculaire vuurshow. Daarvoor komen vuurkunstenaars/acteurs Yvon Linders en Marc Geraads  met hun Cirque Bizarre de Feu naar EEF. Theater, vuurkunst, acrobatiek, magie  …. alles wat  je van een nostalgisch circus kan verwachten.  
Direct na de entree dit jaar dus een kennismaking met de duistere  en mysterieuze wereld van de circusartiest. Het circus bevolkt het BUUTENDIEKS EEF eiland. De artiesten bieden daar een inkijkje in de kunst van het onverklaarbare en ongrijpbare.  Het is de EEF taart die symbool staat voor het onbekende en verrassende in de wereld van de verbeelding.  Een plek waar je voor iedere show best even terug kan keren.  Terug naar een begin  …  hier ontdek je het vuur, de passie en de kunst van het vermaken en verwonderen.

Behalve de vuurshows ’s avonds laat  zijn er alle festivaldagen walking acts en is er een circus voorstelling in de piste. Bovendien is het de plek voor diverse andere optredens zoals bij de opening een percussieconcert, Afrikaanse dans op zaterdag en een gamelanconcert en bellringers op zondag. Bij het circus een bord met daarop de tijden van de voorstellingen.

BEAR VALOUR

BEAR VALOUR

Vrijdag 14 juni

EEF heeft dit jaar een apart eilandje ingeruimd voor muziek met wortels (roots). Niet altijd gemakkelijk om te ontdekken waarin de traditie schuilt. Dat geldt zeker voor BEAR VALOUR. Een groep met een folky sound, verhalende teksten, melodieën die vormgeven aan een dromerig verlangen. Muziek die breekbaar in ijzingwekkend mooie harmonieën gevangen zit. Geboren uit het experiment, geëvolueerd naar organische songs.  Muziek die je mee neemt naar een thuis waar het veilig en goed is om te vertoeven. Luister Luister

BROEDER DIELEMAN

BROEDER DIELEMAN

Vrijdag 14 juni

Het heeft even geduurd voordat Broeder Dieleman (alter ego van Tonnie) met een nieuw album van zich liet horen. Niet dat het stil was sinds het debuut uit 2012 ‘Alles is IJdelheid’. Filmmuziek, een toer met de Amerikaanse singer-songwriter Bonnie Prince Billy (Will Oldham), een voorprogramma voor Kris Kristofferson, en zowel in Nederland als België een aanzienlijk aantal optredens. Een Zeeuw met Axels dialect die dus als muzikant vooral buiten Zeeland te zien en te horen is. Lovende kritieken en dat met, voor niet-Zeeuwen, best een moeilijk dialect. Dieleman weet echter met vaak minimale middelen een sfeer te veroorzaken die raakt, ontroert en suggestief in ieder nummer een wereld oproept, omfloerst met bijbelse metaforen. En dan te bedenken dat de wortels liggen in de Zeeuwse klei, dorpen, en tradities en in de ziel van een volksaard die dreigt teloor te gaan. Broeder Dieleman speelt met verleden en komt altijd in het hier en nu terecht. Gospel, folk en americana gaan hand in hand met iets dat een Zeeuwse oorsprong heeft. Dat verklaart de herkenning tot ver buiten de provincie. Het onderstreept het vakmanschap van de man die bovendien het experiment niet schuwt.  ‘Komma’ heet dat nieuwe album (september 2018). Het is een uitnodiging mee te reizen door een vaak dreigende en duistere wereld.  Ga mee, laat je ontroeren, met band bij EEF op vrijdagavond.

DELTA BLUESBAND

DELTA BLUESBAND

Vrijdag 14 juni

Ze waren al eerder te gast bij EEF en komen dit jaar terug. Dat heeft weer alles te maken met de manier waarop deze oudste bluesband van Zeeland de muziek benadert. Vanuit een diep respect voor de wortels van de blues dus, maar dan door de ogen van die jaren zestig jongeren die vol bewondering naar die Amerikaanse giganten luisterden. John Lee Hooker, Sonny  Boy Williamson, Muddy Watwers, Howlin’ Wolf  ….  Muziek die in de vroege jaren zestig in Engeland voor een vloedgolf aan inspiratie zorgde. Tot verbazing overigens van de (blanke) Amerikanen zelf, die daardoor pas ontdekten wat ze in hun achtertuin  hadden liggen. Engeland werd het bluesland. Niet voor niks stak Jimi Hendrix de oceaan over. En terwijl Keith Richards en Mick Jagger nog met verbazing luisterden, naar die overzeese blues,  ging in de provincie Zeeland John Millhouse er al mee aan de slag. Tot nu toe is het de Delta Bluesband gelukt het gevoel dat daarbij hoorde overeind en levend te houden. Geen vervlakking of commercialisering. Gewoon doen wat uit de bron naar  boven welt. Dat mag bij EEF gehoord worden.

DAVID RONALDO

DAVID RONALDO

Vrijdag 14 juni

De Belgische band rond zanger-songwriter-gitarist David zorgt voor een bonte mix van roots, americana tot rock. Een logisch vervolg op de bluesroots waarmee  De Delta Bluesband de avond begon. David Ronaldo interpreteert op zijn manier de songs van zijn gitaarhelden en favoriete singer songwriters (Neil Young, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Johnny Cash, Steve Earl, Jimi Hendrix, The Stones). Ze worden in een semi akoestisch jasje gestoken en afgewisseld met enkele eigen songs. Gewapend met akoestische gitaar, gezegend met een rauwe doorleefde stem en ondersteund door een bluesy lead gitaar en percussie brengen David Ronaldo & The Dice een intiem concert in een sfeervolle setting.
David Ronaldo - zang/gitaar, Charly Verbinnen – gitaar, backing vocals, Marco Epis – percussie

ILSE VOORHOEVE

Vrijdag 14 juni

De Zeeuwse zangers Ilse Voorhoeve heeft een groot arsenaal muzikale passies om uit te putten. Van klassiek tot pop via musical en jazz  beheerst ze de genres. Vorig jaar nog met kleinkunst en liedjes en gedichten van Annie MG Schmidt, dit jaar met eigenzinnige bewerkingen van  uit de jazz catalogus. Daarvoor komt ze voor twee sets naar het EEF KREEEK Podium. Klassiek afgestuurd gitarist en oud-docent gitaar aan de muziekschool Pierre de Nijs zal Ilse begeleiden. 

NYK DE VRIES

NYK DE VRIES

Vrijdag 14 juni

Nyk de Vries was al in 2017 te  gast bij het Eindeloos Eiland Festival. Hij imponeerde met een voordracht in de vorm van een hoorspel. Naast romans publiceerde hij bundels met ‘proza gedichten’.  Daaronder de bundel ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen’ (Arbeiderspers, 2013) die werd  genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs.
Nyk de Vries ontving in 2016 de Piter Jelles Priis voor letteren van de gemeente Leeuwarden. ‘In zijn roman Renger (Arbeiderspers, 2015) is Nyk de Vries er in geslaagd de sfeer van het arbeidsmilieu uit de Friese Wâlden op te roepen’, aldus de jury, die spreekt van ,,een meeslepende roman die je in een adem uitleest’’.  De jury vergelijkt het boek met schrijversdebuten van Tommy Wieringa en A.F.Th. van der Heijden. Nyk de Vries dankt zijn populariteit, behalve aan zijn boeken en gedichten ook aan zijn (festival)optredens, onder andere bij Lowlands en Oerol. Met zijn laatste programma ‘De Grote Vakantie’ komt hij naar terug naar het Eindeloos Eiland Festival.  

RUMBARISTOS

RUMBARISTOS

Vrijdag 14 juni

De Rumbaristos zijn een rumbaspeler uit Spanje, trompettist /accordeonist uit Polen met Italiaanse invloeden en een bassist en percussionist uit België. De twee Belgen Thomas de Smet en Roel Poriau hadden al eerder iets onmogelijks bijeen gebracht met hun band Think of One . Denk aan de Weense wals die zich laat onderdompelen in Afrikaanse en Arabische klanken. Ze toerden als freaky wereldmuziekband door talrijke landen en dan ontmoet je interessante zielen. Bijvoorbeeld Willy Fuego en Thomas Morzewski. Die laatste kun je op sommige dagen ook aanspreken als Dom Tomasino. In 1 klap heb je dan het hele scala aan Spaanse invloeden en de Balkan en Italiaanse tradities er bij. Nu weet waarschijnlijk nog niemand hoe dat klinkt. Lijkt ons een reden om het laatste festivaluur van de vrijdag gewoon mee te maken. Denk …. een feestje!
Willy Fuego : Spanish guitar and lead vocals, Thomas Morzewski : accordion + trumpet + keyboards + lead vocals, Roel Poriau : drums + percussions + backing vocals, Thomas De Smet : bass + backing vocals

DJ VINDICTIV

DJ VINDICTIV

Vrijdag 14 juni

We gooien er vrijdag  al een paar feestjes tegenaan. Eind van die eerste EEFdag in Boktheater met Rumbaristas, halverwege de avond een Ierse jamsessie in de keltische EilandPub en daarna een demonstratie geluidskunst met een dansbaar ritme door DJ Vindictive met een jonge drummer op het EEF Kunstcrew eiland. Vindictive (Chris Smith) was ook al eerder te gast om EEF een heerlijke klankboost te geven. Net voordat hij voor wat optredens naar Duitsland vertrekt dus ook dit jaar voor iets speciaals op het terrein waar jong talent mag schitteren.  DJ Vindictiv  heeft eerder het podium gedeeld met namen als Public Enemy, De La Soul, Kid Koala, Wayne Shorter, Eric Vloeimans en Baba Sissoko. Niet mis dus.  Dit jaar staan onder meer North Sea Jazz en de International Music Meeting met het Fringe Orchestra op zijn speellijst. Bij EEF met een talentvolle jonge drummer!

KUNSTCREWXXL met PopSport

KUNSTCREWXXL met PopSport

Vrijdag 14 juni

Zeeland scoort hoog op de ladder van projecten waarin jongeren hun passie in muziek (of een andere kunstdiscipline)  kunnen uitleven. Niet een schoolse aanpak met presteren als doel, maar spelen met je passie en dat vooral samen met anderen. Een beetje competitie kan geen kwaad, maar ook dat als een spel. Bij EEF jaarlijks een presentatie van wat dat aan talent oplevert. En dat is niet mis, kom maar eens langs bij het EEF eiland wat als toekomstmuziek en Kunstcrew op het festivalterrein is te vinden. Vrijdag het PopaanZee Academy onderdeel PopSport op diverse podia, zaterdag  het PopAanZee GOLD project en zondag kunnen bezoekers zich extra laten verrassen door de voor EEF bedachte producties waarin verschillende passies mooi samenkomen …. echt EEF XXL dus en in samenwerking met De Kunstbende Zeeland.

Vrijdag vanaf 19.00 uur optredens van: de bands Cendal, Nameless en spoken word/rap-act SuperMarct en singer-songwriter acts FAURE, Sigourney de Roos en Kiki de Klerk met haar muzikanten

Lowland Paddies &  Tobermore

Lowland Paddies & Tobermore

Vrijdag 14 juni

Ieder jaar biedt EEF wel iets met Keltische muziek. We willen ons profileren als een festival met een breed scala aan stijlen en dan horen Ierse en Schotse tradities daar als vanzelfsprekend bij. Dus dit jaar op vrijdag een speciale locatie met 2 bands die op eigen wijze de Keltische muziek vieren en ook nog eens lekker samen kunnen jammen. Daarvoor richten we graag een Keltische Pub op. 
Lowland Paddies: Vijf jonge Nederlanders die in hun tienerjaren verknocht raakten aan de Ierse folk. Dat zijn de Lowland Paddies. Wat in 2004 begon als onschuldig muzikaal experiment op de middelbare school, draaide uit op een succesvolle band met optredens op verschillende podia in binnen- en buitenland. De Lowland Paddies maakten tot nu toe twee albums. 
De band bestaat uit: Jasper Langenberg (trekzak, zang), Robbert Langenberg (banjo, mandoline, zang), Anneke Eijkelboom (viool), Hanneke Nagtzaam (fluiten, bodhrán, zang) en Jiroh Matulessy (gitaar).
Tobermore: Soms lieflijk en sussend, vaak opzwepend en stampend. Over de folkmuziek van Tobermore wordt vaak gezegd dat het de luisteraar direct in vervoering brengt. Veel draait om de vaak mooie, melancholische melodieën. Soms met een bitterzoet randje. De Tobermore muzikanten zijn allen begenadigd zangers en tillen daardoor elk lied tot duizelende hoogte met hun intense vocale harmonieën. Energieke, lyrische en uitbundige Ierse folk muziek en bewogen oldtime country liedjes.

TANDEM

TANDEM

Vrijdag 14 juni

ROOTS - Podium HOUT – 18.50 – 19.30 uur / Podium KREEK 22.00 – 22.35 uur
De Tandem heeft al meerdere malen het spreekwoordelijke licht uitgedaan bij het EEF kampvuur, maar stond niet eerder als zodanig op het podium. Daar komt vrijdag dus  verandering is. Ze promoveren naar Podium HOUT en met een greep uit persoonlijke favorieten stuurt het duo je verder het bos in. Bekende en minder bekende artiesten passeren de revue en worden zorgvuldig uitgekleed tot gitaar en samenzang. Twee sets bovendien want ook later deze avond staat het duo bij de KREEK  …. zelfs even als een driemaster met een bekende gastmuzikant.

 

GIJS TEUWSEN

GIJS TEUWSEN

Vrijdag 14 juni

GIJS kennen we vooral als voorman van de indie alt rockband PEE. Maar Gijs begon als singer-songwriter en wist vanaf zijn debuut als podiumartiest met gevoelige songs te raken en ontroeren. In 2015 op 17-jarige leeftijd verscheen al een solo album van hem. Geboren voor een podium en behelst met de kunst en ambitie zich te blijven ontwikkelen en uitvinden. Hij presenteert PopSport deelnemers op vrijdagavond bij EEF en maakt van de kans gebruik ook zelf weer als singer-songwriter terug te gaan naar hoe het voor hem begon. Vrijdagavond dus voor een bijzonder concert naar het huisje met de koptelefoons voor Gijs Teuwsen als solist.

EEF BEACH

Vrijdag 14, Zaterdag 15, Zondag 16 juni

HUISJES – EEF BEACH 
Vrijdag 19.00 – 22.30 uur
Zaterdag 11.00 – 22.00 uur
Zondag 11.00 – 17.00 uur

Een omgebouwde bouwkeet, 4 strandhuisjes en een mini-muziektentje vormen de drie festivaldagen het beleefgebied achter de Kreek. 

MADELIEF
In de bouwkeet (omgedoopt tot ‘MADELIEF’) een eigen programmaatje voor maximaal 15 bezoekers, Korte films, zo nu en dan een optreden, en verrassende performances. Kijk op de aankondigingen wanneer er wat te beleven is. Dat geldt voor alle EEF BEACH huisjes.

HUISJE EEF BEACH 1
Gezonde voeding, het opklaren van het gemoed, ontdekken van nieuwe emoties en beleven te worden wie je bent  …  welkom bij EEF  … daar kan wat ongestructureerd bewegen dus zomaar bij. De HOELA-HOEP experience is terug bij EEF.  Drie dagen. Hier ook de TAI-CHI en MENTASTICLES op zaterdag en zondag.

HUISJE EEF BEACH 2
Kunstenares Magdeleen van Eersel richt er tijdens de drie EEF dagen haar ‘DROOMKAMER’  in, want behalve beëdigd kunstenaar is ze ook gediplomeerd droomgids. Die 2 feiten komen dus mooi bij elkaar tijdens haar EEF verblijf. Hoe?: ,, Ik zit aan tafel met papier, potloden, krijtjes en inkt, klaar om de droom te tekenen die iemand getekend wil zien. De droom in kwestie mag er een van de nacht zijn, maar ook bijvoorbeeld een wensdroom.’’  Maar evengoed kun je aankloppen voor een portret of (voor kinderen) een kleurplaat.  Voor een kleine bijdrage (3 euro droomtekening, portret en 1,50 kleurplaat)) dus een herinnering aan een herinnering  … zoiets? 
vrijdag 18.30 – 21.30 uur
zaterdag en zondag 11.00 – 18.00 uur

Workshop Droomreizen
Onder begeleiding van beeldend kunstenaar en droomgids Magdeleen van Eersel ga je je droom vangen, een van afgelopen nacht of eerder. Op papier, want we hebben potloden, pennen, krijtjes, inkt en kwasten. Door je potloden over het papier te laten reizen, vang je de droom, kun je hem verder dromen, en kun je beter horen wat hij je influistert. 
Zaterdag: 13.30 – 15:00 uur en 16.30 – 18:00 uur
Zondag:  13.30 – 15:00 uur
Kosten deelname 5 euro

HUISJE EEF BEACH 3
De Stichting Vlam geeft aansprekende en toegankelijke inkijkjes in het leven van vroeger. Dat doen ze met (heel) oude foto’s onder de titel ‘O kijk dat zijn oude foto’s van hier’.  Dit jaar komen met dat project naar dorp Wissenkerke. Een mooi ommetje met een ‘raamexpo’ van zo’n 24 foto’s van meer dan 100 jaar oud. De moeite waard om daar dus een kijkje te nemen. Maar om een idee te krijgen van het hoe en wat richt het team VLAM een EEF huisje een pop-up expo in en  toont drie dagen een inkijkje in hun bijzondere manier om geschiedenis terug te halen naar het hier en nu.
 
HUISJE EEF BEACH 4
Kunstenares Annemie Abelshausen  is weer drie dagen aanwezig. Voor vrijdag staat het werken met alcoholinkt op tegeltjes op de agenda (19.00 – 22.00 uur). 
Zaterdag kunnen belangstellenden (volwassen) om 14.00 uur  en om 16.00 uur een groepsschilderij komen maken met verf gieten ( Fluid Art). Kleine groepjes van minimaal 2 en maximaal 5 mensen kunnen samen een schilderij gieten. (en na drogen – zondag – ophalen). Maximaal 15 mensen per workshop. Deelname kost 10 euro. Er zijn ook demonstraties verf gieten.

MINI MUZIEKTENT
Gun jezelf de ervaring dat muziek je hoofd insluipt. Dat kan drie dagen bij de silent sessies het kleine EEF BEACH podium.  Een verlengstukje van het Kunstcrew Eiland voor singer-songwriters. Een bijzondere indringende manier om heel dichtbij en onontkoombaar deel uit maken van een mini-concert.  LET OP: bij het podium de aankondigingen van wie, wat, en wanneer. 

Vrijdag o.a. FAURE, Sigourney de Roos
Zaterdag o.a. Julio , Rowenna, Lenya 
Zondag o.a. Thijs & Lois, Marith van Beek, Tricycle

DUO KAJA (viool) & DIEDERIK (cello)

DUO KAJA (viool) & DIEDERIK (cello)

Vrijdag 14 juni

Diederik Smulders (21) en Kaja Majoor (20) zijn twee jonge ambitieuze klassiek geschoolde muzikanten die graag breed denken. Dus klassieke  muziek van Barok tot modern hedendaags heeft hun interesse en krijgt hun aandacht. Dat horen vrijdag  bij EEF terug. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens een tournee van het Nationaal Jeugd Orkest waarmee ze samen gespeeld hebben op locaties zoals Konzerthaus Berlin, Musikverein Wenen en het Concertgebouw Amsterdam.  Vrijdag  maken ze in 2 sets een reisje langs de roots van klassiek naar de hedendaags klassiek. Ze komen met een programma met werk van Bach, Breval, Glière en Elizondo. Een reisje klassieke muziekgeschiedenis dus, maar dan wel met een hoge snelheidstrein. Ze zijn jong Kaja en Diederik, dat past bij de aanpak, maar zeker ook bij EEF

Waar een klein eiland groots in kan zijn!

- Het Ezelshuis -

Blijf op de hoogte over EEF

Eindeloos Eiland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Noord Beveland Peet ICT Provincie Zeeland

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje: