Programma EEF 2018

2018

Alles Vrijdag Zaterdag Zondag

Zondag

VANWIJCK

VANWIJCK

‘An Average Woman’ heet het dit jaar verschenen debuutalbum van zangers, gitarist  en songwriter VANWIJCK. Opgegroeid in Nieuw-Zeeland, woonachtig in Amsterdam, maar met wortels in Zuid-Beveland. VANWIJCK is de artiestennaam van Christine Oele. Haar muziek klinkt internationaal, en de release van haar album in de VS is daarvan een bewijs. Ze treedt in de tradities van de American folk met een portie alternatieve country. Een donkere ongepolijste stem en muziek die vooral een sfeer oproept, melancholisch, duister met een naar binnen gekeerd expressionisme. Dat alles verpakt in sublieme liedjes en sobere arrangementen. Met band bij EEF!

SUNSHINE CLEANERS

SUNSHINE CLEANERS

Noem het een ideaal begin van een zondagochtend, … even schoon schip maken met een repertoire dat bestaat uit murder ballads, crime songs en verhalende liedjes over soldaten die niet terugkeren van het front. Dan nog een portie onbeantwoorde liefde, gebroken harten, eenzaamheid, ouder worden, heimwee, dromen die nooit uitkomen en andere droefenis.  Dat lucht op. Vooral als de muzikanten Sjef Hermans en Geert de Heer van Champagne Charlie zich laten bijstaan door zangeres Jacqueline Heijmans.  Ze halen songs uit The American Folk Anthology van onder het stof en poetsen die vervolgens keurig op. Zo gaan die liedjes, die vaak tijdloos zijn en soms zo schrijnend als het leven zelf, weer een beetje stralen. Daar kom je je bed voor uit. Dus vroeg op de EEF zondag  al naar The Sunshine Cleaners en je voelt je opnieuw geboren.

FADO met MAGDA MENDES

FADO met MAGDA MENDES

FADO met MAGDA MENDES en gitarist WARD VEENSTRA. Fado als de blues van Portugal ging als een veelzeggend muziekgenre al sinds halverwege de vorige eeuw de wereld over. De melancholieke verklanking van weemoed met meanderende zanglijnen geven de muziek extra kracht en laten niemand onberoerd. Wat nodig is, is een stem die  authentiek kan vertolken en een zangeres die de kunst verstaat de traditie te laten aansluiten op het hier en nu. Met de van oorsprong Portugese Magda Mendes klinkt de muziek van haar vaderland heel dichtbij en neemt ze haar publiek mee op een emotionele reis. De stilte is voelbaar in haar uitvoeringen met de subtiele begeleiding van gitarist Ward Veenstra. Magda: ‘’ Silêncio gaat vooral over mijn reis naar Nederland, over de heimwee naar Lissabon maar ook over het thuis voelen in Rotterdam. Het zijn intieme en akoestisch gespeelde concerten op kleine locaties.’’ De bezoeker van EEF krijgt op zondagmiddag een droomreisje Portugal.

Billy & Bloomfish

De blues kennen we allemaal. We lopen er soms mee rond, maar beter is er om er naar te luisteren. Daar wordt je vrolijk van. Twee dames -  ‘from Belgium’ -beheersen het bluesjargon als geen ander. Traditionals die ze lekker verbouwen  tot akoestische pareltjes. Ze kunnen zeldzaam diep graven in de americana roots en laten hartstocht, tragiek en wereldleed voelbaar uit hun ook al door de blues gevormde stembanden klinken. Het schuurt en schrijnt en dat lucht op …  vooral als er ook nog eens een Chinese Moonguitar aan te pas komt.  Zeker komen dus op de EEF vrijdag naar Kathleen Vandenhoudt & Pascale Michiels .
Wil je alvast luisteren klik dan hierhier

ARANIS

ARANIS

Al meer dan 16 jaar  bijzonder programma’s met eigen bewerkingen en composities. Optredens van Japan tot de VS, zeven albums en diverse prijzen.  Opnieuw een groep perfecte beeldhouwers met klanken bij EEF. De ARANIS bandleden zijn klassiek geschoold, maar behept met het DNA van zo’n beetje alle denkbare muziekstijlen. Ze slaan met gemak een brug tussen klassieke barok, Philip Glass, grunge, volksmuziek en experimentele rock. Wat ze ook spelen het blijft een virtuoze vorm van akoestische kamermuziek. Met gemak gaan ze 600 jaar terug in de tijd, een fictieve tijdreis want de muziek is zo anno nu als maar zijn kan. Kortom, iets om je te laten verrassen, precies wat we willen bij EEF. En het vakmanschap druipt ervan af, dus niet bang zijn. Echt iets voor een mooie EEF zondag.
Wil je alvast luisteren klik dan hier, hier, hier

Luna Zeegers

Luna Zeegers

Flamenco zangeres Luna Zegers rondt in 2010 cum laude de studie jazz-zang af aan conservatorium van Amsterdam. Ze studeert verder in New York en vervolgens in Bangladore India voor een studie Indiase zang. In India ontdekt ze de flamenco-zang, vanwege de wortels die deze Spaanse muziekstijl onder andere heeft in de eeuwenoude traditie van Indiase muziek.  Dat leidt tot een vertrek naar Spanje. In 2015 studeert ze af als eerste niet-Spaanse aan de opleiding flamenco-zang aan het prestigieuze conservatorium in Barcelona. De flamencomuziek waarin zowel diep verdriet als intense levensvreugde doorklinkt blijkt voor haar ook een manier uiting te geven aan groot verdriet dat haar en haar familie is overkomen. Als flamencozangeres vond ze een stem om haar bitterzoete levenslied te vertolken. Haar muziek verscheen vorig jaar op CD.  Hoe dat leven verliep heeft ze inmiddels ook vastgelegd in een aangrijpend en inspirerend boek ‘Solo’.  Zowel muziek als boek zijn uniek en persoonlijk en geven houvast voor wie dat zoekt.

KINDERTHEATER ‘DANSENDE DIEREN DEUNTJES’

KINDERTHEATER ‘DANSENDE DIEREN DEUNTJES’

Ook op zondag een feestje voor de EEF peuters. Die middag een  beestachtig leuk muzikaal feestje voor alle kinderen vanaf 2 jaar met de meest bekende en ook de meest onbekende peuter- en kleuterliedjes over dieren. Een prachtige muzikale ontmoeting tussen de allerkleinste kinderen en artiest Rosanne de Graaf. Muziektheater om gewoon aan mee te doen.

LANDSCHAPSSCHILDEREN

LANDSCHAPSSCHILDEREN

Wil je zelf iets creatiefs doen in het natuurgebied bij het festivalterrein? Kom dan naar de zondagmiddaginloop landschapsschilderen, van 13.00 – 16.00 uur. Begeleid door Bart Vlasblom teken en schilder je in een uurtje je eigen groene schilderij. Er is tekenmateriaal, verf en papier. Ervaring is niet nodig en je hoeft je niet vooraf aan te melden.

Maartje Wortel

Maartje Wortel

MAARTJE WORTEL debuteerde in 2009 met de verhalenbundel ‘Dit is jouw huis’. Dat was direct al goed voor de Anton Wachterprijs. Haar eerste roman “Half Mens’ verscheen drie jaar daarna. En sindsdien is het voor veel meer lezers uitkijken naar nieuw werk. Dat stelde niet teleur, want met IJstijd uit 2014 oogst ze veel lovende kritieken. Ook bij voordrachten maakt ze indruk. Om niet te missen dus! Mooi taalgebruik, humor en de kunst om met weinig woorden veel te zeggen.

KINDERTHEATER ‘BERE BOOS’

KINDERTHEATER ‘BERE BOOS’

EEF Kids

De hele familie is welkom bij EEF. Dat laten we weten door voor iedereen wel wat op het programma te krijgen. Dus ook de kleinsten, minder kleinsten, broertjes, zusjes, papa’s en mama’s en oma’s en opa’s die daar dan weer bij horen. Vrolijke boel denk je dan. Totdat je zaterdag Evy tegenkomt. Die is boos, mega reuze bere boos zelfs. Herkenbaar? Vast wel. Maar ook om vrolijk van te worden want ‘Bere Boos!’ is een grappige, herkenbare en interactieve voorstelling over boos zijn, weglopen, thuiskomen en zelf de wereld ontdekken. Vanaf 2 jaar. Kindertheater door Lotte Middendorp

DE BOUWMEESTERS

DE BOUWMEESTERS

EEF Kids

BouwMeesters is een interactief kunstwerk voor en door kinderen dat rondreist en steeds weer anders is. Het is een initiatief van Hendrien en Hester Pilz (beide beeldend kunstenaar) en wordt uitgevoerd en verder ontwikkeld door Hendrien, Leo Houtekamer (bewegend raadgever) en Dagmar van Wersch (beeldend kunstenaar). Met natuurlijke en gerecyclede eigenzinnige materialen bouwen kinderen al spelend hun eigen fantasiewereld. Ze creëren samen een monumentaal kunstwerk, vol beeldverhalen en plezier. Het hele kunstwerk wordt weer gerecycleerd. Dit natuur-educatieve kunstproject, heeft zijn oorsprong in 1998 en was onder andere te beleven tijdens Oerol, Somerset-House Londen en Into The Great Wide Open. Voor de 3de keer bij EEF op zaterdag en zondag bij podium Inlaag.

Mees landt op het Eindeloos Eiland

Mees landt op het Eindeloos Eiland

Vorig jaar was Mees met haar volgelhuis  te gast bij EEF met gevleugelde vertellingen en beeldende liedjes. Dit jaar vliegt ze opnieuw uit en landt voor een driedaags verblijf op het Eindeloos Eiland. Een plek vindt ze altijd wel, zoals een strandhuis of de mobiele EEF huiskamer MADELIEF aan de rand van de kreek. En dan gebeurt het: een serie korte muziektheater voorstellingen over de relatie tussen mens & vogel.
Vergezeld door haar gitaar verhaalt en zingt Mees over de absurde en hilarische personages die deze serie voorstellingen zo bont gekleurd maken. Ondeugend, grappig, spannend; maar altijd intiem en liefdevol.
Als het leven een vogel was, dan waren muziek en fantasie haar vleugels. Dan was de lucht een podium om verhalen in te verspreiden.
Alvast een mooie foto van Billie-Jo Krul om haar komst te  vieren!

Jana Arns

Jana Arns

JANA ARNS (Gent, 1983) maakt bij EEF muziek. Ze treedt op met het klassiek georiënteerde Aranis. Maar in podium SSST staan haar gedichten centraal. Twee bundels verschenen er inmiddels van haar: ‘Status, het is ingewikkeld’ uit 2016 en het dit jaar verschenen ‘Nergens in het bijzonder’. Gedichten die klinken als zelfportretten van iemand die in de schaduw zichzelf zoekt. Aanwezig zijn en verdwijnen lijken thema’s. Haar woorden roepen tegenstellingen op, en dat roept weer vragen en herkenning op bij wie ze leest of hoort. Teder, sensueel en ontroerend. Een talent uit Vlaanderen. Dat besef dringt ook steeds vaker door tot in Nederland. 

Hella de Jonge

Hella de Jonge

HELLA DE JONGE Hella Elisabeth de Jonge-Asser (Den Haag, 21 april 1949) is een Nederlandse kunstenares. Zij is de echtgenote van Freek de Jonge en dochter van Eli Asser en Eva Croiset. Hella publiceerde in 2006 het autobiografische boek ‘Los van de Wereld’. In dit boek wordt het leven van een tweede generatie Joods kind en de daarmee gepaard gaande problemen op openhartige wijze beschreven. De tegenstelling tussen de uiterlijk zo vrolijke tekstschrijver en scenarist Eli Asser en de werkelijke gezinssituatie van twee ouders met een onderduikverleden is groot. In 2012 verscheen het vervolg, ‘Spring’. Dit jaar verscheen ‘Hartschade’. In ‘Hartschade’ vindt Hella de Jonge zichzelf terug in een ziekenhuis aan de monitor: hartaanval. Als de goede bedoelingen van de specialisten haar tot een gevangene van een systeem dreigen te maken, komt ze in opstand. Ze gaat op zoek naar de oorzaak van haar fysieke problemen en wat haar drijft. Dit leidt tot ontroerende gesprekken met haar dochter, beiden hebben een kind verloren, en soms confronterende, maar ook hilarische bezoeken aan haar vader. Dit boek getuigt van een gevecht om geen patiënt te worden maar mens te blijven. Bij EEF een openhartig gesprek van Manda Heddema (De Koperen Tuin) en Hella de Jonge.

LOOK@YOURSELF

EEF Bosbios

LOOK@YOURSELF
Het beleven in optima forma. Wie de route naar de EEF BosBios volgt wacht een verrassing. Althans voor wie het kan zien. Een vertraginsgtactiek om zelf een korte geschiedenis te schrijven van het verblijf op het Eindeloze Eiland. De alternatieve bioscoop staring yourself dus. Als het leven zelf waarin we uiteindelijk allemaal onze rol spelen. Met dank aan kunstenaars Joost, Paco en Hanny.

Schminken, knutselen en peuteropvanlg

Schminken, knutselen en peuteropvanlg

EEF Kids

Bij Els, Willeke en Daniële kunnen kids van alle leeftijden op allerlei manier knutselen. Schminken is natuurlijk voor alle leeftijden net als rondlopen in een mooi camouflagepak.

En - het moet niet gekker worden - er is dit jaar een peuteropvang bij EEF, niet als attractie maar om onbezorgd van het festival te genieten.

Ezels knuffelen

Ezels knuffelen

EEF Kids

Wandelen met ezels werkt heel ontspannend en is een unieke gebeurtenis. Door de kalmte en de rust van de ezel, sta je dicht bij de natuur en gaat deze niet zomaar aan je voorbij. De ezels zoeken graag contact en op EEF kun je er eindeloos mee knuffelen.

Boekenprogramma

Boekenprogramma

Podium SSST

Om een bijzonder, verrassend en kwalitatief ‘boekenprogramma’ te krijgen levert Manda Heddema van Boekhandel de Koperen Tuin (en afgelopen jaar boekenpanel DWDD) een belangrijke bijdrage als adviseur. Ze komt dit jaar op zondag naar het festival om daar in Podium SSST Hella de Jonge over haar boek ‘Hartschade’ te interviewen.

Lotte Dodion

Lotte Dodion

LOTTE DODION is dichter, performer en polyvalent teksttalent. Ze is nog erg jong als ze al verschillende poëzieprijzen in de wacht sleept. Ook bij de Belgische Kunstbende schrijft ze in 2005 op haar naam. Ze  zoekt uitdagingen en verzamelt prijzen.  In 2013, staat ze als enige Belg in de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. En dan volgen de optredens als buitengewoon voordrachtskunstenaar snel: Crossing Border, Nacht van de Poëzie, Incubate, Gentse Feesten ... ze toert door België en Nederland  als ‘dealer in mooie praatjes’. In 2016 verscheen het poëziedebuut 'Kanonnenvlees' bij uitgeverij Atlas Contact. Nog geen drie weken na de lancering was de eerste druk volledig uitverkocht.  En nieuwe uitdagingen dienden zich aan. Wat te denken van een samenwerking met zangeres, songwriter CHANTAL ACDA. Ook zo’n buitencategorie talent. Zij werkt al met Isbells, Sleeping Dog en Nils Frahm en lanceerde al verschillende solo albums. Sfeermuziek, duister en sprankelend. Ook Chantal zoekt uitdagingen. Bij EEF dus een samenwerking van twee tegenpolen met een zelfde ziel. Muzikale woorden en poëtische geluiden.

Freek de Jonge

Freek de Jonge

De Preek bij de Kreek op zondag is vanaf de eerste EEF tot traditie verheven. Verzamelen bij de kreek op het festivalterrein en luisteren naar de spreker en zijn verhaal. Een agrarisch ondernemer, een schrijver-columnist en een vluchteling wisten eerder al te raken en ontroeren.

Voor de EEF editie 2018 is Freek de Jonge uitgenodigd om zijn verhaal te doen. De schrijver, cabaretier, activist die eind jaren zestig met zijn compagnon Bram Vermeulen het cabaret en muziektheater een nieuwe draai heeft gegeven. Vanaf de jaren zeventig gaat Freek solo verder en ontwikkelt zich tot de uitvinder van een nieuwe vorm van de conference. Dit jaar verscheen een uiterst nauwkeurig overzicht met het volledige werk van Neerlands Hoop.
Verzamelen om 15.00 uur.

KunstcrewXXL

KunstcrewXXL

EEF geeft jong talent kansen en een eigen podium

Tijdens het festival weekend krijgen jongeren die al actief bezig zijn met de uitvoering van een kunstvorm de kans daarmee bij EEF verder aan de slag te gaan.
Niet zomaar jongeren, wel talenten op gebied van de diverse kunststromingen. Een aantal heeft dat al bewezen door mee te doen aan de diverse projecten voor kunst en cultuur in de provincie, zoals de contesten voor popbandjes, De Kunstbende, een theater-, dans- of muziekschool. Maar ook degenen die in alle stilte op een zolderkamer de mooiste gedichten schrijven, geluiden aan elkaar verbinden of ongekende modetrends  bedenken zijn dan welkom. Welkom om met een team aan professionele coaches samen een eigen, nieuwe productie op te zetten en die twee keer op het festival uit te voeren (zaterdagavond en zondagmiddag). Een voorstelling waarin al die kunstuitingen een plek krijgen ... vandaar dus meer dan alleen muziek of alleen dans... nee ... alles komt samen. Daarom ook die toevoeging met ‘XXL’.

En zo kom je met die passie  een stap verder en grijp je de kans om dat wat al zo mooi en interessant was een leuke duw voorwaarts te geven. En voor het EEF- publiek de kans om een kijkje in de keuken van talentontwikkeling te nemen. Zo is dat uiteindelijk dubbel genieten!

Het project KunscrewXXL is mogelijk dankzij steun van de provincie Zeeland

Roerend Goed

Roerend Goed

Wat kan Roodkapje leren van Klein Duimpje? En hoe Groot en Boos is die Grote Boze Wolf? Enneh… waar kent Sneeuwwitje de wolf eigenlijk van? Theatergroep ROEREND GOED komt naar EEF met een muzikaal sprookje

Het is maar goed dat de jagermannen altijd in de buurt zijn. Altijd? Nou ja, behalve als het uitverkoop is, natuurlijk. Roerend Goed trakteert deze EEF editie op een kleurrijke voorstelling vol humor, live muziek en vreemde ontwikkelingen. Een voorstelling voor jong én oud, voor iedereen die nog geloven wil in de liefde én in ouderwetse sprookjes. ... O ja, en voor iedereen die diep van binnen weet dat moeders altijd gelijk hebben.

Yoga Daoyin & Qigong

Yoga Daoyin & Qigong

Yoga DaoYin & Qigong is een vorm van yoga, die zowel kenmerken van de Indiase yoga als van het Chinese qigong bevat.
Bedoeld om de energiebanen te openen, gericht op het bevorderen van de gezondheid en brengt de geest tot rust.
Het omvat milde strekkingen die staande worden uitgevoerd.

Natuurwandelingen op zondag

Natuurwandelingen op zondag

Op zondag kun je mee met Natuurwandelingen onder leiding van gids Karel Leeftink, boswachter van Staatsbosbeheer. Start om 10.00 uur vanaf het festivalterrein. Deelname uitsluitend met toegangskaarten van EEF.

Fiepbus

Fiepbus

EEF Kids

FIEPBUS - DANSENDE DIEREN - BERE BOOS – MUZIEKREIS
De FIEPBUS is ontstaan in 2016 ter gelegenheid van de viering van de 100e verjaardag van Fiep Westendorp. Deze vrolijk gedecoreerde dubbeldekkerbus rijdt sindsdien door heel Nederland. Het rijdend kunstwerk is maar liefst 9,5 meter lang en meer dan 3,5 meter hoog! Op de benedenverdieping van de bus kunnen de jongsten (4-8 jaar) in een doolhof op avontuur in de wereld van Fiep Westendorp. Ze vinden er allerlei spelletjes en bekende Fiepkarakters. Op de bovenverdieping kunnen 36 kinderen en begeleiders op de bankjes plaatsnemen om daar spelletjes te doen, te knutselen en nog veel meer. Deze brede variatie aan activiteiten prikkelen op een vernieuwende of bijzondere manier de fantasie van kinderen en belichten het vak illustratie. Zaterdag en zondag bij EEF!

Widdershins

Widdershins

De zes muzikanten van Widdershins spelen met traditionals. Die zijn vooral afkomstig uit de oorsprong van blues, folk, country en gospel. De bewerkingen leiden tot nieuw werk met bestaande ingrediënten zoals close harmony, herkenbare melodielijnen en geraffineerde inzet van snaarinstrumenten. Melancolie in een veelkleurig klnakenpalet, kortom de visie van WIDDERSHINS op het genre dat te boek staat als americana.
Roos Dobson – zang, Joris Lodder – zang, Martijn Hartman – bas, Joop Flaman – snaren, Aurora Dobson – viool en Fokke Osterthun – snaren. Zondagmiddag bij EEF.

Mama, gaan we vandaag weer naar EEF?

- Noah, 3 jaar -

Blijf op de hoogte over EEF

Eindeloos Eiland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Noord Beveland Provincie Zeeland Rabobank VSB Fonds Lirafonds

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje: