Programma 2017

2017

Download het blokkenschema 2018

Muziek/Bands

LETTERS FROM NINA

LETTERS FROM NINA

Zaterdag 20 mei

EEF Muziek

Natuurlijk willen we bij EEF niet ieder jaar hetzelfde programma aanbieden. Maar toch … wie het festival volgt, ziet wel wat namen terugkomen. Dat zijn dan de acts die zichzelf steeds durven te vernieuwen. Neem ‘Letters from Nina’.  Een nieuwe zangeres betekent al snel een ander geluid. Zoiets als de nieuwe lente dus, waaruit weer een andere zomer tevoorschijn komt. Wat blijft zijn de mooie liedjes en de stijlvolle perfomance. Letters is bij EEF aan een mooie briefwisseling bezig.

 

SONGBIRD

SONGBIRD

Vrijdag 19 mei

Joyce van Bavel maakte een aantal jaar geleden als zangeres diepe indruk in de groep No Frontiers. Een groep die zich vooral richtte op Ierse Folk melodieën. Joyce en bandlid David van Egter van Wissenkerke (viool,mandoline,gitaar) kwamen elkaar na enkele jaren weer tegen en deden met gitarist James Denton wat jamsessies. Dat groeide uit tot de nieuwse band Songbird. De stem van Joyce nog even kraakhelder en indringend. Met de twee vakkundige rasmuzikanten goed voor een aangrijpend concert met intieme luistermuziek.

MARK VAN RHIJN & JOOST ARIENS

Zondag 21 mei

De combinatie van een cellist met een singer-songwriter hoor je niet vaak. Als er dan nog niet-alledaagse Nederlandstalige teksten aan te pas komen is een bijzonder concert gegarandeerd. Twee vrienden uit Breda zoeken een weg tussen klassiek en pop en komen altijd daar uit waar je het niet verwacht.

SUITCASE

SUITCASE

Zaterdag 20 mei

EEF Muziek

Jong poptalent trapt zaterdag om 13.00 uur af op podium MURALT. De eerste stappen op een echt podium ... mooi om mee te maken. Ook jong, maar net al iets meer stappen heeft de band SUITCASE gezet. Een frontvrouw van 13 jaar met de stem van Janis Joplin en muzikanten die hun instrument beheersen. Daar kun je ver mee komen. Maar het gaat bij SUITCASE vooral om de fun samen muziek te maken. Zo hoort het ook!.

STAN BOR

STAN BOR

Zondag 21 mei

EEF Muziek

Stan Bor zat in de werkgroep van Podium-Z. Het deed mee aan het organiseren van podia voor nieuwe Zeeuwse popbandjes. Wat niemand wist, was dat hij ondertussen thuis ook met muziek bezig was. Vooral om finger-
picking gitaartechnieken aan te leren. Blijkt later dat één van de grootste Zeeuwse talenten niet op maar naast het podium staat. Gelukkig is dat tij snel gekeerd na een eerste optreden. Stan zingt, speelt gitaar, componeert, bewerkt en interpreteert als een ervaren podiumartiest. We kunnen daar nu allemaal getuige van zijn.

 

SOORT VAN SVEN

SOORT VAN SVEN

Zondag 21 mei

EEF Muziek

Het was even stil rond importzeeuw Sven van Rijswijk. Na een sidderend mooie debuutplaat en een enerverend optreden in het EEF bos in 2015 gingen we wachten op een vervolg. Maar het bleef stil. Tot we het seintje kregen dat er nieuw nummers klaarliggen en een try-out er voor EEF altijd wel in zit. HiepHoi , de troubadour is terug.

MARJOLEIN MEIJERS

MARJOLEIN MEIJERS

Zondag 21 mei

EEF Muziek

Meestal begin je bij een aankondiging van Marjolein Meijers over de Rotterdamse succesact De Berini’s of  haar samenwerking met Jan Rot. Niet alleen goede muziek, maar ook humor en dat dan weer in combinatie met voor iedereen herkenbare gevoelens en belevenissen. De lach en de traan dus, maar dan wel met wat extra dimensies vanwege de muzikale hoogstandjes. Marjolein Meijers is de liedjeskunstenaar waar theaters ieder jaar weer naar uitkijken. Ze staat al 40 jaar op de planken en nog steeds bruist ieder nieuw programma. Ze zingt, vertelt, speelt contrabas, gitaar en banjo en krijgt nog eens steun van haar twee vaste rasmuzikanten: Walter en Onno Kuipers. Zij zorgen met viool, bazouki, doedelzak, accordeon, trekzak, mandoline en gitaar voor alles wat nodig is om een wervelende festival show neer te zetten. Voor wie het heeft meegemaakt hoef je eigenlijk geen aankondiging meer te schrijven. Marjolein Meijers komt? Dat is dan genoeg

 

GABRIELE & JULIO

GABRIELE & JULIO

Zondag 21 mei

EEF Muziek

Gabriele Kohl beheerst het ambacht van het liedjes schrijven tot in de kleinste details. De mooiste melodieën uit de Keltische muziek vormden daarvoor een mooie inspiratiebron. Met haar band Slàn grasduint ze nog steeds in het veelomvattende werk dat in die traditie is ontstaan. Het levert naast mooie arrangementen ook ideeën op voor een eigen repertoire. Dat zorgt weer voor songs waarin ze haar glasheldere stem kan laten schitteren. Julio Melio weet met zijn gitaar subtiel accenten te leggen waardoor ieder detail tot leven kan komen. 

 

DYLAN & NIELS

DYLAN & NIELS

Vrijdag 19 Zaterdag 20 mei

EEF Muziek

Twee gezichten, gitaristen en stemmen van de Zeeuwse band SMOUT. Dat is al jaren een collectief van songwriters en ervaren, maar nog jonge muzikanten. Het duo Dylan (den Hartog) & Niels (Hariot) vertolken de eigen Nederlandstalige liedjes op zo’n manier dat de inhoud in combinatie met knappe melodieën raken en ontroeren. Geen heftige tranentrekkers, eerder een greep uit het leven van alledag met af en toe een regenbui maar vaak een stralend zonnetje. De liedjes gaan in ieder geval ergens over en balanceren tussen melancholie en die positieve en zonnige uitstraling. Dat past dan weer precies bij EEF.

 

MARSHA

MARSHA

Zaterdag 20 mei

Marsha begon als een vertolker van sterke songs. Van Neil Young en Amos Lee bijvoorbeeld. Niet de minsten. Da’s al even geleden. Inmiddels heeft ze zelf een heel eigen repertoire bij elkaar geschreven, deels uitgebracht op albums, maar vooral her en der laten horen hoe sterk dat eigen werk is. Samen met een stem die kan ontroeren en opzwepen is dat de ideale combinatie voor een singer-songwriter. Ze jaagt niet op de gouden contractbeloften, maar blijft het liefst dicht bij zichzelf. En dat leidt dan weer tot mooie verhalen in knap gearrangeerde songs. Haar uitstraling op een podium en heldere soulvolle stem doen de rest. Bij EEF met Stoffel Biesterbosch op piano.

 

DJANGUS

DJANGUS

Zaterdag 20 mei

EEF Muziek

Django Boegheim begon een aantal jaren geleden liedjes te schrijven en te zingen. Hij besloot vervolgens aan wat popcontests in Zeeland mee te doen. Hij won ze allemaal. Kreeg daardoor weer meer kansen om vaak op te treden en zich te ontwikkelen. Veel adviezen en tips dus. Zo kwam hij vorig jaar op de Nederlandse Pop Academie in Utrecht terecht … en heeft nu een eigen band. Pop met een singer-songwriter inslag. Django is de frontman, maar vlak de andere bandleden niet uit: Mart Wijker op gitaar, Luc van Dijk drums en Guyon van Vliet op de basgitaar. Samen dienen ze  een uitgekiende coctail van pop, funk, soul  gospel, rock en  hiphop op.

 

TRISKELL

TRISKELL

Zondag 21 mei

Van de bijna vijftig muziekacts die dit jaar bij EEF optreden kunnen we op twee bands het etiket ‘Keltisch’ plakken.
Triskell leunt zwaar tegen de Ierse en Schotse muziektraditie. Geen museale aanpak, maar zodanig dat de Kelten met alle respect de 21ste eeuw in tuimelen. Wat overheerst is de triomf van de melodie, vrolijk makend melancholisch tot ontroerend breekbaar luchtig, als luisteraar zit je dus al snel in die schommel van emoties. De afzonderlijke invloeden die de bandleden meenenem zijn terug te horen. Het kleurt de muziek van Triskell. Daar draagt ook de bezetting met zang, viool, fluit, gitaar en basgitaar aan bij. Daardoor is het mogelijk een rijk scala aan stijlen te verkennen en toe te passen op oude en nieuwe traditionals. 

BIG BAND ZMS

BIG BAND ZMS

Zondag 21 mei

EEF Muziek

Muzikant en dirigent Anja Sinke en haar ZMS BIG BAND garanderen een spetterende EEF finale. Hoogstandjes, maar vooral die swingende nostalgie uit de periode dat muziek er was om op te dansen. Radiomuziek ook waarbij hele families in de jaren veertig en vijftig aan het toestel zaten gekluisterd. Dat alles zit er nog in, stilzitten is geen optie. Ze zeggen dat BIG BANDS zelfs de tijd in beweging hebben gezet. Dat klopt in ieder geval voor de muziek zelf. De eigentijdse draai zit er in. En bij Anja en haar studenten is dat in goede handen. Ze blazen, drummen en spelen EEF al stiekem richting 16, 17 en 18 juni 2018 ...  

 

STRAINED CORDAS, BACKYARD PROJECT

STRAINED CORDAS, BACKYARD PROJECT

19, 20 en 21 mei

Opnieuw nodigen we een aantal jonge muzikanten uit om van zich te laten horen. De uitdaging ligt in de verschillende settings en met verschillende ladingen waarin ze hun muziek bij EEF kunnen verpakken. Tijdens de drie festivaldagen zijn ze in diverse gedaanten te horen. De fingerpicking gitaristen Julio en Sifra met bassist Laura en gitarist Rick en zangeres Femke als het duo Backyard Project. En dan maar variëren van solo tot kwintet en van klassiek tot metal.

 

TINY LEGS TIM

TINY LEGS TIM

Zaterdag 20 mei

EEF Muziek

Gentenaar Tim de Graeve (1978) is al drie albums lang met een geweldige opmars bezig in de blues en roots wereld. Dat doet hij onder de naam Tiny Legs Tim en met eerlijke authentieke blues. Als een echte onafhankelijke singer-songwriter en met een eigen platenlabel weet hij een plek te veroveren zonder een kopie te zijn van welke bluesheld dan ook. Al zijn de verwijzingen er in alle opzichten. Hij vermijd gemeenplaatsen die in de blues voor het oprapen liggen en trekt zijn eigen plan. Debuut ‘One Man Band’ in 2011 klonk puur en met een desolate sfeer op de akoestische slidegitaar de best denkbare introductie van een nieuw bluestalent. België ging al direct voor de bijl. Vier albums verder is Tiny Legs Tim een begrip in de finger picking en slide blues die hij met een behoorlijke schop verder brach

 

KUNSTBENDE ‘CIRCO NOSTALGIA’

KUNSTBENDE ‘CIRCO NOSTALGIA’

19, 20 en 21 mei

Het Eindeloos Eiland Festival kun je met gemak veelkleurig noemen, De KUNSTBENDE is dat in veel opzichten nog meer. Daar komen bijna alle kunstvormen aan bod die je maar kan bedenken. De KUNSTBENDE geeft in iedere provincie jongeren tussen de 12 en 19 jaar jaarlijks de kans zich te presenteren. De ‘beste’ presentaties uit elke categorie komen in een landelijke finale. In Zeeland krijgen de meest creatieve en talentvolle jongeren nog extra kansen hun talenten te ontwikkelen. EEF biedt een podium voor de beste deelnemers uit de Zeeuwse finale. Niet alleen om hun act te presenteren, maar vooral om tijdens het festival met elkaar en professionele coaches een inspirerend traject te volgen. Dat resulteert weer in een voorstelling waarin die veelkleurigheid tot uiting komt. Dat gebeurde in 2016 voor de eerste keer. Wegens groot succes gaan we daar in samenwerking met en steun van de KUNSTBENDE organisatie mee door. Dit jaar weer drie dagen aan de slag met uitdagingen en verbeelding onder de noemer’Circo Nostalgia’ Met bijzondere dank aan kunstenaar, muzikant, artistiek filosoof en cultureel ondernemer Rob Maaskant en zijn duizendpotige crew.  


Inspiratie voor CIRCO NOSTALGIA is afkomstig van het nostalgische reizende circus en variété theater uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Op het festival terrein staat een ouderwetse bioscooptent waar onder andere de circus-fantasiefilm Circádâ van Rob Maaskant zal worden vertoond. En verder staat er het Museum van de Verbeelding dat geïnspireerd is op de vroegere side-shows die onderdeel waren van de oude circussen en het publiek lieten kennismaken met allerlei bizarre rariteiten en uitvindingen. De kennis en shows van de VUURKUNSTENAAR vormen een extra theatrale toevoeging  aan zowel de verbeelding als het EEF festivalprogramma … een aanrader voor jong & oud!.

THE DELTA BLUES BAND & OLDPACK

THE DELTA BLUES BAND & OLDPACK

Zaterdag 20 mei

EEF BLUES CLUB

We kunnen het ons niet voorstellen, maar het gebeurt. Ook op een festival lopen mensen rond met hun ziel onder de arm. Vandaar dus de Blues bij EEF. Het ultieme medicijn om je niet langer verlaten, alleen en uitgesloten te voelen. Op het podium zitten geen artsen of therapeuten, maar muzikanten. En zij maken een ieder deelgenoot van de collectieve ellende die altijd wel ergens in ons huist. Ze putten ieder op zich uit het enorme  arsenaal bluesklassiekers en strooien met onbekende pareltjes en vooral herkenning hun medicijn uit voor iedereen die daar behoefte aan heeft. En wie heeft dat niet?
Om in de stemming te komen eerst even naar Podium Muralt voor Tiny Legs Tim en dan als een haas naar Podium Inlaag waar de EEF Bluesclub de poorten opent voor een special saturday night met:

THE DELTA BLUES BAND

Laten we eerlijk zijn, De blues kreeg in de jaren zestig een injectie, revival, misschien wel een explosie door de Engelse bands. John Mayal en zijn Bluesbreakers, Jeff Beck, The Kinks en natuurlijk The Stones … zij haalden de grondleggers uit de VS uit de vergetelheid.  Zo erg dat de Amerikanen daarna pas zelf ontdekten wat er allemaal in hun achtertuin lag te borrelen. En in de hausse ging ook in Zeeland een band behoorlijk aan de weg timmeren: THE DELTA BLUES BAND. Die heeft dus inmiddels een geschiedenis van meer dan 50 jaar! Want ze zijn nog met de oude basis alive and kickin’.  Ze staan er met werk van legenden als Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Fleetwood Mac, John Mayall, The Animals en zelfs Harry Muskee. Wie er in 1968 niet bij was kan dat bij EEF goed maken. Met zang en mondharmonica van Johannes Milhous, gitaar van Sander Gerretse, leunend op ritmiek van Han van Nieuwenhuijzen (bas) en Ben(jamin) Klink (drums)

OLDPACK

Blues van Noord-Beveland bij EEF. The OLD PACK komt weer voort uit het initiatief voor de eerste EEF editie om een eigen huisbluesband samen te stellen. Dat lukte en vorig jaar kwam een deel terug als OLDPACK. Een traditie was geboren, hoe blues wil je het hebben. Want daar draait het bij OLDPACK om, voortborduren op de traditie. En bij EEF laten we graag horen waar de wortels van het één en ander liggen … daarmee kom je echt verder.  Dat is het motto van het trio Noord-Bevelanders: Ronald van de Berg ( drums ) Anton Bardolf ( solo gitaar , mondharmonica ) en Jacques van Leeuwen ( zang , slaggitaar ).

MARJOLIJN POLFLIET

MARJOLIJN POLFLIET

Zaterdag 20 mei

EEF Muziek

Brel. Piaf, Aznavour ... het verblijf op EEF verandert in een  mooie ‘rêverie’ Voordat je het weet waan je je in de Dordogne of Provence.  Marjolijn Polfliet kan daar voor zorgen. Met haar geschoolde en  kristalheldere stem neemt ze de luisteraar met haar vertolkingen van oude en nieuwe chansons mee op een mooie reis. Ze won er al veel prijzen en harten mee. Een Zeeuwse Française als ambassadeur van een rijke muziekwereld. Bij EEF geeft ze een voorproefje van een concert dat komend theaterseizoen bij ’t NUT Noord-Beveland is te horen. 
EEF is 3 dagen een cultureel feest, het Nut een heel theaterseizoen lang. Interessant genoeg om eens te kijken op www.hetnutnoordbeveland.nl.

 

LA CORNEILLE

LA CORNEILLE

Zaterdag 20 mei

EEF freakfolk

Jongens waren het. Soms aardig, vaak onbekommerd naïef en meestal gewoon drie vrienden. Ze deelden de liefde voor muziek, eerst nog alleen in lange gesprekken, pas later met een instrument in hun handen. En ieder ging zijn weg, bandjes met andere vrienden kwamen en gingen. Totdat ze beseften niet meer echt jong te zijn, halverwege de 20 en op weg naar wie of wat? Weer filosoferen over de jeugd die als een vuurvlieg in de nacht voorbij was gevlogen. Wel hadden ze de muziek nog, en weer pakten ze de instrumenten en bezongen de gemeenschappelijk afgelegde weg naar volwassenheid, La Corneille was ontstaan.. Muziek om iets van je af te schudden, eindelijk je vleugels uit te slaan, wegvliegen uit de kooi waarin je langzaam terecht was gekomen. Het debuutalbum ‘I Was A Bird’ was meteen raak. Een EP later hoor je nog beter de  invloed van Radiohead, Antony and the Johnsons en Leonard Cohen.

 

ELLEN SHAE

ELLEN SHAE

Zaterdag 20 mei

EEF americana

Vanuit Zeeuws-Vlaanderen stuurt Ellen Shae een hele collectie mooi americana songs de wereld in. In 2014 een debuutalbum vol eigen songs die klinken alsof de beruchte Zeeuwse zuidwester in een koele Nashville bries is veranderd. Dicht op de huid geschreven liedjes die ze met  haar muzikanten, James Denton: gitaar; Frank Faber: contrabas; David Egter van Wissekerke: viool, tijdloos vertolkt. En dat met een loepzuivere stem die de urgentie van de teksten naar melancholieke hoogte tilt. De manier waarop ze arrangeert voegt op subtiele manier extra dimensies toe. Nou ja, ook Johan Derksen is fan. Daarmee staat ze gewoon naast Danny Vera als Zeeuws boegbeeld te boek bij de in rootsrock, folk, blues en country getinte radioprogramma’s. Met band en nieuwe songs op de EEF zaterdag, feestje!

BROEDER DIELEMAN

BROEDER DIELEMAN

Zondag 21 mei

EEF Zeeuwse Folk

Net als je denkt dat er eindelijk een Zeeuwse alternatieve folkzanger is, klinkt er een in het Zeeuws-Vlaams gezongen tribute aan Amsterdamse op de radio. Broeder Dieleman heeft met zijn dialect het Zeeuws tot in Paradiso en verre omstreken gebracht. Sterker nog, hij stond in het voorprogramma van Kris Kristofferson en verscheen in de VS op een vinylplaat samen met zijn grote voorbeeld Bonie Prince Billy.  Het zijn ook niet zomaar liedjes in het Zeeuws. Teksten die ergens over gaan, die verwijzen naar wat was en tegelijk naar wie we zijn. Je hoeft niet alles te verstaan om te voelen waar het over gaat. Je hoort iets dat  tot ver boven de polders uitstijgt, iets dat wellicht een collectief  bewustzijn vermoedt. De oudtestamentische poëzie om het hier en nu te begrijpen?  Zeeuwse folk, ook al gaat het over Amsterdam.

 

BDM LIVE EXPERIENCE

BDM LIVE EXPERIENCE

Zaterdag 20 mei

EEF hiphop

Hij is een gevestigde naam in de hiphopscene van het zuidwesten, BDM, ofwel Bas de Meijer. De 27-jarige geboren Vlissinger zoekt dit voorjaar de festivals op met zijn BDM-experience. Dit liet hij aan 3voor12 VPRO weten: 
“De festivals die we dit jaar doen kunnen een onwijs swingende, te gekke en energieke show verwachten voor jong en oud. Ik speel dus met de voltallige liveband en dit is echt te gek. Het zijn zulke goede muzikanten van professioneel niveau. Daar ben ik altijd naar op zoek geweest. Dat wat je in de studio maakt te gek is, maar dat je er live een extra dimensie aan kan geven. Alle neuzen staan dezelfde kant op met maar één doel: muziek maken, voetjes van de vloer, handen omhoog en naar huis gaan met het ‘WAUW’ gevoel. Dat is BDM en dat is wat BDM Live Experience brengt naar de festivals waar we spelen.

 

RIES DE VUYST & ‘T GENTS VOLK

RIES DE VUYST & ‘T GENTS VOLK

Zondag 21 mei

EEF Gentse tovermuziek

Vraag Ries de Vuyst (Zeeuws-Vlaming, ook Gentenaar) of hij wat vrienden meeneemt en laat je verrassen. Zo ken ik hem al jaren. De man die al van ver voor het menselijk bewustzijn muziek maakt, nog maar twee albums uitgaf, maar altijd met teksten, bewerkingen, gitaaracrobatiek kan toveren. Zingt folk, rock, blues en country in twee dialecten, het Amerikaanse southern drawl en diverse varianten van het Vlaams.  Op de vraag: Ries kom je naar EEF en neem wat mensen mee kwam het volgende antwoord: ‘René, I'm gonna make you an offer you can't refuse: Een stringbandset als trio met Vincent Chambon op de sologitaar en Remco Houtman-Janssen,de wereldvermaarde ukulele-wizard, en een set daarna van Gitano Swing, met Bieske Limberger contrabas en Jan van Poucke rhythmegitaar, waarbij Remco en ik een paar mopjes meedoen. Als Rianto het leuk vindt kunnen we die lijn een beetje voortzetten in zijn set, maar dat moet ie wel leuk vinden natuurlijk. Maar anders geef ik ‘m nooit meer gitaarles.’ 
Ries & ’t Gents Volk dus op zondagmiddag op Podium VUUR al vanaf 13.15 uur… ‘Amai’

KAWIENBI

KAWIENBI

19, 20 en 21 mei

EEF Afrikaanse percussie

Zo af en toe even de spieren en grijze hersencellen wat los gooien kan geen kwaad. Voorwaarde is een aanstekelijk ritme dat meester percussionisten weten op te roepen. KAWIENBI dus. Authentieke klanken en communicatie middelen die ooit dienst deden als een voorgangers van de moderne social media. Smatphones weg en gewoon even naar de basis met djembe’s, doundouns, kessekessedi, balafon, krins, fluit en waterdrums. De namen van die instrumenten alleen al brengen een stramme zendmast in beweging. KAWIENBI doseert en kan ook ruisen als de prilgroene blaadjes aan de bomen. Een soort samenzang met oergevoel op ons bospodium dus. Met een wijntje erbij ontdooit dan zelfs de nuchtere Zeeuw.

 

ESTHER GROENENBERG

ESTHER GROENENBERG

Zondag 21 mei

EEF Muziek

Zangeres Esther Groenenberg is sinds jaar en dag gefascineerd door de muziek en het leven van Carole King. Die fascinatie heeft nu geleid tot een prachtig muzikaal eerbetoon: Carole King – A Natural Woman. De fascinatie van Esther Groenenberg voor Carole King neigde naar een obsessie: ze studeerde de laatste jaren verwoed alle liedjes van Tapestry in. De biografie van Carole King naast haar bed; Tapestry op de draaitafel.  Dit eerbetoon is dan ook niet minder dan een logische stap in haar carrière. De muziek van Tapestry staat centraal in Carole King – A Natural Woman, met daar doorheen verweven de hits die ze schreef voor andere artiesten. Ook muziek van haar muzikale soulmate James Taylor ontbreekt niet
Esther Groenenberg staat, als altijd, op het podium met louter topmuzikanten: bassist Dirk Schreuders (Her Majesty, Bertolf, Erwin Nyhoff), drummer/zanger Bauke Bakker (Her Majesty, Bertolf) en gitarist Bas Schouten (The Handsome Poets, Lisa Lois)

 

HUIBERT-JAN VADER & ANOUSHKA KOPPELAAR

HUIBERT-JAN VADER & ANOUSHKA KOPPELAAR

Zondag 21 mei

EEF Muziek

Gitarist Huibert-Jan Vader en zangeres Anoushka Koppelaar vormen een sterk duo. Behalve een bundeling aan vakmanschap en ervaring zijn het meesters in arrangeren. Dat doen ze met een mooi afgewogen greep uit het folk, pop en americana genre.  Anoushka  volgde lessen en masterclasses techniek, interpretatie en presentatie bij onder andere Rob van der Meule en Leoni Jansen.
Huibert-Jan Vader studeerde klassiek gitaar aan het Brabants conservatorium. Ruim 20 jaar is hij als gitarist en arrangeur binnen de Argentijnse Tango werkzaam geweest. Op het programma staan eigen(zinnige) bewerkingen van muziek van onder meer Natalie Merchant, Joey Heatherton, KT Tunstall en Joni Mitchell

 

JUANITA, TRICYCLE, STAN BOR

JUANITA, TRICYCLE, STAN BOR

Zaterdag 20 mei

Singer-songwriter Juanita (de Potter) heeft haar muzikale draai gevonden in een mix van pop, folk en country. Met een kraakheldere stem vindt ze de toon om haar eigen schrijfsels de juiste lading mee te geven. Bewerkingen komen ook langs, maar ook die steeds meer met haar handtekening. Nog jong, maar al met de podiumbravoure van een echte ster. 
Nieuw in het rijtje aanstormend talent is het trio Tricycle. Vera, Noelle en Eva: drie meiden met gitaar en een sterke frontzangeres.  Donkere stem die aankomt en invloed van onder andere Ed Sheeran …  het begin zit al helemaal  goed. 
Al wat langer timmert Stan Bor uit Domburg aan de weg. En niet zo’n klein beetje. Stan heeft wekelijks wel een paar optredens. Begonnen als fingerpickin’ gitarist en later als volwaardige singer-songwriter. Stan schroomt niet om tussen wat eigen werk de grote hits naar zijn hand te zetten. Dus altijd een mix van herkenning en avontuur en dat met een karakteristieke stem en acrobatisch gitaarwerk.

 

PODIUM-Z, SUITCASE, QUBE

PODIUM-Z, SUITCASE, QUBE

Zaterdag 20 mei

EEF Muziek

Als popmuziek je passie is zit je bij EEF ook al goed. Het Walcherse muziekproject Podium-Z laat zien en vooral horen hoe snel je een band bij elkaar sleutelt.  Het plezier spat er van af bij de workshopacts. Stapje verder en er is een echte band. SUITCASE is het bewijs. Nog een treetje hoger en via het project PopaanZee kom je in het echte circuit terecht. PEER bewees al dat Racoon en Bløf niet de enigen zijn die tot ver buiten de provincie naam maken. Die route zit er ook voor het rap duo QUBE aan te komen. Dus ook bij EEF even kennismaken voor wie dat nog niet wist.  Qube tilt met intelligente teksten de rap al sowieso naar grotere hoogte.

 

DJ VINDICTIV (NL) & STEVEN DE BRUYN (BE)

DJ VINDICTIV (NL) & STEVEN DE BRUYN (BE)

Vrijdag 19 mei

EEF muziek

DJ Vindictive (Chris Smith) is een  draaitafel tovenaar die weet hoe je ieder geluid kan omtoveren in onwaarschijnlijke muziek. Verwacht geen hardcore house of rampestamp kolder. Vindictiv mikt op een subtiel construeren van verborgen parels, wat jazz, rock, ambient, noise of heel herkenbare blues. De meest innovatieve manier om geluiden te recyclen tot iets nieuws. Achteraf denk je vaak …‘dit is de muziek die ik wilde horen’. 
Hij doet dat solo, of met een band. Steven de Bruyn woont nog geen 100 kilometer onder Wissenkerke en scoort sinds 2004 internationale roem met zijn band The Rhytm Junks. Een mondharmonica kunstenaar die de blues omzet in een nieuwe ervaring. Hij heeft zijn eigen herkenbare stijl en sound en houdt van improvisatie. Toen hij begon te spelen dacht hij al snel, "dit zou wel eens mijn paspoort tot de wereld kunnen worden". Zijn muziek hip hopt tussen blues, free jazz en wereldmuziek.
Met zijn eerste groep EL Fish speelt Steven in de nineties in héél Europa met hun eigenwijze blues. In 2003 richt hij het hard blazende en groove collectief The Rhythm Junks op en daarmee toeren ze naast Europa tot in Azië en Afrika.
Steven heeft met El Fish enkele ZAMU-awards in de wacht gesleept en werd in 2004 uitgeroepen tot beste muzikant. Dat is een hele eer, net zoals het alfabet aan samenwerkingen die hij tot nog toe deed: van Zap Mama tot Raymond van het Groenewoud, van Roland Van Campenhout tot het Brussels Philharmonic.
Solo gaat hij aan de slag met loops zoals een singer-songwriter.

Die twee op één podium, wie droomt daar niet van. Het gebeurt, bij EEF.

ASSORTED TRAVELLERS

ASSORTED TRAVELLERS

Zaterdag 20 mei

EEF muziek

De nieuwste aanwinst in het land van de americana. Muziek die teuggrijpt op de roots van folk, country en singer-songwriters. Juist dat gedeelte waar de mooiste melodieën zich schuil houden. De vijf bandleden weten ze naar boven te halen in hun eigen composities waar de geest van Johnny Cash, Bob Dylan en John Pirne doorheen waait. O ja, ook die onbestemde melancholie waar de Ieren meesters in zijn klinkt in hun muziek door. Genoeg, lijkt ons, om er bij te zijn. Met net een kersvers album waar Tim Knol behoorlijk aan heeft meegeholpen zijn ze voor het eerst in Zeeland. Grijp die kans.

 

MOUNT SOON

MOUNT SOON

Zaterdag 20 mei

EEF muziek

Pop en rock in handen van Mount Soon gaat weer een stap verder. Noem het gerust een sprong. Herinneringen aan de alt in die klanken van Radiohead, Bon Iver, zelfs Jeff Buckley, maar dan helemaal nu en hier. De soundtrack van de zoete droom die genadeloos in een nachtmerrie dreigt te veranderen. Kortom strak gearrangeerde emotie zoals alleen de zuiderburen dat kunnen. En daar in Vlaanderen huist toch de bron van waaruit de muziek van morgen opwelt. We wachten niet totdat iedereen weet dat Mount Soon daar weer een bewijs van is. Nu al met een kakelvers debuutalbum bij EEF dus!

 

PAVADITA EN MARIA DE FATIMA

PAVADITA EN MARIA DE FATIMA

Zaterdag 20 mei

EEF Fado-Tango

EEF gaat bijzondere confrontaties niet uit de weg. Stiekem zoeken we naar de ontmoeting tussen het schijnbaar onverenigbare. Spanning, avontuur en ontroering liggen op de loer bij de confrontatie van het Pavadita Tango Strijkkwartet en fado-zangeres Maria de Fatima. Een muzikale reis die waaiert van Lissabon naar Buenos Aires en vice versa. Reken op een wervelende tocht waarbij passie en emotie de sfeer bepalen. Dat we daarvoor de beste reisgidsen uit beide genres naar EEF halen, maakt het alleen nog maar mooier. Zorg dat je erbij bent als de tango de Portugese blues ontmoet.

 

TYRCONNELL

TYRCONNELL

Zaterdag 20 mei

EEF Keltisch

Van de bijna vijftig muziekacts die dit jaar bij EEF optreden kunnen we op twee bands het etiket ‘Keltisch’ plakken. Maar dat zegt nog niet alles, want in dat genre kun je weer alle kanten op. Nog een paar labels: dansbaar, drinkbaar, melancholiek, ontroerend, humoristisch, tijdloos  en vrolijk. We doen een poging ….  zaterdag komt Tyrconnell met bekende en onbekende klassiekers,  zondag leunt Triskell  zodanig tegen de Ierse en Schotse traditie dat die zomaar de 21ste eeuw in tuimelt. En wat overheerst is de triomf van de melodie, vrolijk makend melancholisch tot ontroerend breekbaar luchtig, als luisteraar zit je dus  al snel in die schommel van emoties.

SMUTFISH

SMUTFISH

Zaterdag 20 mei

EEF Muzikale Poëzie

Dochter Elin (2) verbiedt Melle de Boer (43) op de fiets Engels te zingen. Dus vertaalt hij Bird On A Wire – dat zingt hij altijd – in het Nederlands. Hij denkt: "Hoe zouden mijn eigen Engelse liedjes eigenlijk in het Nederlands klinken?" Anderhalf jaar later staat De Boer, alias Smutfish, alias Smetvis, in de theaters met zeventien Nederlandse liedjes, hertalingen van zijn Engelse country noir songs. Zeventien schrijvers hebben elk één liedje op uitnodiging behandeld, van Freek de Jonge tot Lévi Weemoedt, van Maartje Wortel tot Bart Chabot, van Frédérique Spigt tot Leon Verdonschot. De zeventien liedjes staan inmiddels ook op de cd Smetvis – De Vis Die Niet Kon Zwemmen.
De muziek van Melle gaat richting Tom Waits, alernatieve folk, rock en roots. Altijd wel in een eigen variant, soms rauw, dan weer ingetogen, maar altijd puur.

Een van de schrijvers die ook onderdeel vormen van Smutfish is Joubert Pignon (1978), hij debuteerde in het onheilsjaar 2012 met de roman-in-korte-verhalen Er gebeurde o.a. niets. Dit boek belandde op de longlist voor de Academica Literatuurprijs, maar won de prijs niet. Tussen zijn boek Huil maar ik wens je uitstel toe (2015) en Er gebeurde o.a. niets in schreef Pignon een theaterstuk: Waar beren drinken, een geweigerde roman: Dierenkerkhof nummer drie, en reportages en verhalen voor o.a. Nieuwe Revu, HP/De Tijd, De Revisor, De Titaan en Das Magazin. Joubert Pignon is een graag geziene gast op voorleespodia als Lowlands, Crossing Border en de Boekennacht.

ANNE van DAMME

ANNE van DAMME

Zaterdag 20 mei

EEF Jong Talent

Anne komt uit Zeeuws-Vlaanderen en schreef al heel snel eigen liedjes, gitaar erbij en ze merkte dat ze daarmee mensen wist te raken. Dat gebeurde ook bij haar aanmelding voor de rock-academie in Tilburg.  Een warme stem, gevoelig en breekbaar, maar als het moet doordringend explosief. De popliedjes vinden zo een weg naar hoofd en hart wie naar haar luistert. Doen dus!

 

Het verborgen sprookje van Zeeland

- VPRO 3voor12 -

Blijf op de hoogte over EEF

Eindeloos Eiland Festival wordt mede mogelijk gemaakt door

Gemeente Noord Beveland NUTfonds Prins Bernard Cultuurfonds Provincie Zeeland

Product toegevoegd aan mandje

Winkelmandje: