HET MUSEUM VAN DE VERBEELDING
Terug naar het overzicht

HET MUSEUM VAN DE VERBEELDING

Een kleine tent en een caravan.
Samen herbergen zij misschien wel het kleinste mobiele rariteitenkabinet ter wereld, waar op 25 vierkante meter één van de onbekendste en uniekste collecties op het gebied van de verbeelding is samengebracht.

Deze collectie werd samengesteld uit de nalatenschap van de Familie Houtma, een ietwat zonderlinge tak uit de Houtma familie, die zich tussen 1542 en 1923 bezighield met de herleiding en reconstructie van de oorsprong van onze fantasie.
Zij deed dit door onderzoek, proefnemingen en verkenning. Zowel achter de microscoop als middels jarenlange ontdekkingstochten door nooit eerder verkende delen van deze bijzondere wereld.
Dit alles met slechts één doel voor ogen:
'Het herleiden en doorgronden van de mogelijke en onmogelijke beweegredenen der Organische Phantasie'.

Aanleiding voor dit project van Rob Maaskant was de fascinatie voor het nostalgische circus van begin 20e eeuw en dan met name de side-shows die het publiek naar binnen lokten. 
In deze rariteitenkabinetten maakte het publiek niet alleen voor het eerst kennis met de wonderen van de natuur, zoals ‘de vrouw met de baard’ en de ‘slang met 3 koppen’, maar ook met allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de techniek en wetenschap. 
Sinds 2003 hebben ruim 200.000 toeschouwers kennis gemaakt met deze reizende ‘Wereld van Verwondering’ op festivals van Praag tot Oostkapelle en van Maagdenburg tot Gent.

In 2010 speelde dit reizende museum een belangrijke rol in de speelfilm 'Circádâ' die ook op het Eeffestival wordt vertoond.
 
Het Museum van de Verbeelding vormt van 19 t/m 21 mei de inspiratie voor het Kunstbende project ‘Circo Nostalgia’

concept, uitvoering alle objecten: Rob Maaskant / Het Bedrijf v/h

 

Terug naar het overzicht